18 Април 2024четвъртък18:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Мощно отрицание на неолибералния капитализъм

/ брой: 3

visibility 23

Чавдар Стоименов

Неолибералната максима "карай да върви, важно е на мен да е добре", което е най-точната характеристика на управляващата клика на ГЕРБ, има през последните няколко години тежки последици за България. Затворени в своя ренегатски антикомунизъм (нищета на философията им), корупция и клиентелизъм пред по-силните, управляващите нямат нито способност, нито сила да измислят нещо друго освен поставянето ни в зависимост на чужди интереси.
Пример, подобен на ГЕРБ и Бойко Борисов, изживя словашкият народ, като издигна за министър-председател бившия боксьор Владимир Мечиар. В продължение на 10-ина години, с малки прекъсвания,  Мечиар игра по нервите на словаците със своята грандомания. В крайна сметка след държавно обвинение за злоупотреба с власт той бе арестуван зрелищно от маскирани командоси, които взривиха вратата на вилата му. Разбира се, няма народ по света, който да допусне да търпи такава продажна политика, и то от група хора, които нямат никакъв друг идеал освен един - да доведат собствения си народ до социален дарвинизъм, а собствената си родина - в бунището на Европа. Последният час за управляващата клика на ГЕРБ е ударил!
Пред нас вече стои основният въпрос - има ли друга пазарна система (подсистема), конкретна реакция на уродливия български неолиберализъм? Отговорът на този въпрос е "да", има жизнеспособна алтернатива, прилагана многократно от социалистическите правителства в европейските държави - "пазарният социализъм". В много отношения това е новост за българската общественост.
    Социализацията за пръв път е приложена от следвоенното коалиционно френско правителство (социалисти, комунисти, социаллиберали, експерти и др.) и е изиграла основна роля за извеждането на Франция от разрухата и разграбването. Основният й принцип е държавата наравно със собствениците да споделя цялата отговорност за извеждането на предприятията (банки, мини, заводи и др.) от колапса. На практика това се е реализирало, като от държавата се е назначавал за директор инвеститор, който с равни пълномощия със собственика са ръководили предприятието. След постигането на желаните резултати по оздравяване на въпросното предприятие държавата се оттегля. Благодарение на социализацията във Франция бяха спасени индустриални гиганти като "Дессо" (производител на самолетите "Мираж"), "Рено", "Пежо" и др. Преминаването на частната собствеността в частично държавна, може да се нарече обществена или колективна "собственост на народа".
Важно е да се подчертае, че законодателно има отчетлива разлика между частната, държавна, колективната и обществената собственост. На практика социалистическите правителства чрез социализацията имат възможност да упражняват по ефективен обществен контрол върху събирането, натрупването и разпределението на държавния бюджет. Капиталът не се възприема просто като някаква даденост, а той трябва непрекъснато да се увеличава, управлява и инвестира от някого.
За социалистическото управление контролът значи собственост, а собствеността - контрол. Това е ядрото на проблема и то разкрива две неща. Първо, става ясно, че пазарният социализъм не се стреми към държавната собственост като самоцел, нито пък просто да увеличи облагите от властта си. Стремежът му е искрен и се ръководи от по-важни социални причини. Второ, през призмата на собствеността върху капитала може да установим кое е отстранимо и кое е неизбежно при капитализма, а в това е същността на въпроса. Пазарният социализъм води до изцяло нова форма на капитализма. И вече  има един реален експеримент в Европа - самоуправлението на общините.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ