27 Април 2024събота04:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Студ сковава Европа

Мощна арктическа вълна заплашва с леден апокалипсис различни части на Стария континент

/ брой: 3

автор:Дума

visibility 19

След значително меката зимна картина в първите дни на новата година, европейските метеорологически служби обявиха в прогнозите си една не съвсем благоприятна за жителите на Европа ситуация, в която освен рязкото застудяване през следващите дни на континента ще бушуват бури, тежки снеговалежи, а на места дори и наводнения. 
Германската метеорологична служба издаде предупреждения за южните, югозападните, северозападните и централните региони на страната, където времето рязко ще се влоши, съобщи баварският в. "Зюддойче Цайтунг". Най-сериозно ще бъде положението в северната и източната част на Германия, които ще бъдат ударени от бури, придружени от тежки снеговалежи и силни ветрове.
На юг обаче ситуацията не е по-различна - снежната покривка в Бавария доведе до редица инциденти и стана причина за множество пътно-транспортни произшествия. В голяма част от страната вече има и проблеми с железопътния транспорт, като на места движението на влаковете е преустановено заради повредени релси.
Бурята "Аксел", която внезапно връхлетя Германия, изкорени множество дървета в цялата страна и нанесе сериозни щети на железопътната инфраструктура, съобщи и националният ежедневник "Ди Цайт". Проблеми има в северната провинция Шлезвиг-Холщайн, където има повреди на железопътните линии в участъците, свързващи Хамбург с Кил и с Вестерланд. Няма движение и по направлението, свързващо северния ханзейски град с Шверин, столицата на провинция Мекленбург-Предна Померания. В Долна Саксония са блокирани влаковете между Есен и Хановер.
В същото време новогодишното затопляне в Русия рязко ще се смени със сериозен студ. Очаква се до броени дни закъснялата зима да вземе своето, предричат местните синоптици. Това се отнася и за района на руската столица, както и за много други области в страната. В Централния регион на Русия ще нахлуят големи маси много студен въздух. По време на празниците по случай Рождество, което Руската православна църква отбелязва по Юлианския календар на 7 януари, температурата на въздуха ще се понижи до минус 20 градуса през деня и до минус 25-27 през нощта. Според синоптиците толкова ниски стойности по време на рождественските празници не са достигани от около 20 години.
Заради предстоящото застудяване руското министерство на извънредните ситуации поиска специално наблюдение върху жилищно-стопанската инфраструктура. Подсигуряват се системите за централно електрозахранване, топлоснабдяване и цялата система за социална подкрепа.
Според министъра на извънредните ситуации Владимир Пучков трябва да се обърне специално внимание на пътищата, като при влошаване на времето движението по тях трябва да бъде спирано своевременно. В Русия се наблюдават над 1,5 хиляди опасни автомобилни пътища. В готовност са около 5 хиляди стационарни и 615 мобилни пункта за затопляне и осигуряване на храна в тези райони. В случай на възникване на извънредни ситуации през зимния период са подготвени над 27 хиляди стационарни центъра за временно настаняване, които могат да съберат при необходимост над 7,5 милиона души, както и 110 мобилни центъра за настаняване на над 17 хиляди души.
Датският метеорологичен институт пък предупреди гражданите, живеещи в ниско разположените региони по Балтийско море, за опасност от наводнения, съобщи в."Копенхаген пост". Очаква се още от днес нивата на морската вода да достигнат необичайно високи нива между 1,3 м и 1,8 м - явление, което според метеоролозите се наблюдава "веднъж на век".
Нова вълна на застудяване се очаква да обхване и Гърция от четвъртък след краткото затопляне тази седмица, съобщава "Катимерини". Синоптиците прогнозират през наближаващите почивни дни термометрите да паднат до пет градуса под нулата, в това число и района на столицата Атина.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ