19 Април 2024петък23:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Българската кауза

/ брой: 2

visibility 51

Христо В. ХРИСТОВ-РЕФЕРЕНТА


В нашата история е имало и предателства, но патриотично чувство, българската кауза винаги са надделявали. И по време на робството, и най-вече през Възраждането патриотизмът е силно изразен. След Освобождението патриотизмът е водещ при уреждането на българската държава и изграждането на нейните институции и армия.
Преди 9 септември 1944 г., независимо от режима на управление, имаше патриотични организации, които работеха за патриотичното възпитание на подрастващите. Афишираше се националната кауза с всички средства. След 9 септември 1944 г. още в началните училища започваше патриотичното възпитание. Различни организации отстояваха българщината.
Да не говорим за родолюбието и чувството на гордост, свързано с Българската армия. Не могат да се забравят масовите тържества при изпращане на новобранците. Или при полагане на клетва за вярност към Родината. Целуването на знамето предизвикваше сълзи в очите на близките и на ветераните.
Какво е положението сега? Вече четвърт век не виждам организация, която да работи в това отношение - чисто, непопулистки, наистина родолюбиво. И армията вече почти я няма. Разни телевизионни формати се афишират като патриотични, но... Опазил ни Бог от такива патриоти!
Управляващи, сателитните им медии и най-вече президентът Росен Плевнелиев постоянно говорят да се приобщаваме към европейските ценности. Никой обаче не казва какви ценности сме пропуснали ние, та трябва да ги гоним.
България, въпреки робството, винаги е била на нивото на Европа, а в някои отношения - над нея. Имаме Христо Ботев, най-големия поет на света. Неговата поезия е актуална за всички времена. Имаме учени и откриватели с международна известност и заслуги. Имаме фолклор, пред който благоговее светът. Имахме асамблеята "Знаме на мира", която обединяваше децата от цял свят в името на мира и разбирателството. Чрез нея и чрез историческите ни ценности светът разбираше, че България съществува. Български царе са спасявали Европа от робство - нека не забравяме това. А Европа дали го знае и помни?
Защо трябва да се прекланяме пред нечии ценности, а да не запазим нашите, българските? Които в много отношения са над европейските. Нека пазим българската кауза!
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ