29 Март 2024петък17:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Очакват слаб ръст при използвания от пивоварите ечемик

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 8

Потреблението на ечемик за производство на бира расте слабо през маркетинговата 2016/17, информира Министерството на земеделието и храните, като се позовава на данни на НСИ. Прогнозата е, че през настоящия сезон пивоварите ще употребят около 58 хил. тона ечемик при 57 хил. тона през 2015/16-та, когато пък бе отбелязан спад спрямо използваните от бирената промишленост през 2014/15 г. маркетингова година 62 хил. тона ечемик.
Според прогноза на отдел "Агростатистика" на МЗХ през 2016 г. в страната са произведени 727 хил. тона ечемик. Това е напълно достатъчно за задоволяване на вътрешните потребности. Общото количество е с 4% повече спрямо предходната година. Намалението на ожънатите площи с около 6% до 1,6 млн. дка е изцяло компенсирано от увеличен среден добив с близо 11% до 440 кг/дка, в резултат от благоприятните метеорологични условия.
През първите пет месеца на пазарната 2016/17 година изкупните цени на ечемик в страната спадат спрямо предходната година поради тенденцията на международните пазари. По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) средната изкупна цена на ечемик за периода юли - ноември 2016 г. е 239 лв./тон, с 11,5% по-ниска на годишна база. Намалението се дължи основно на външен натиск, породен от увеличеното предлагане в Черноморския регион (Русия и Украйна) и натрупаните значителни запаси в основните държави - вносители на ечемик, водещо до свиване на търсенето на фуражната култура.
Общият износ на ечемик от България за маркетинговата 2016/17 година се очаква да достигне около 400 хил. тона. Средната експортна цена, FOB България, за периода юли - септември 2016 г. е 160 долара/тон, с близо 13% по-ниска на годишна база.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ