19 Април 2024петък03:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

И трюмовете, пълни с лепкав мрак...

Протест от членовете на литературен клуб "Никола Йонков Вапцаров", основан през 1952 г. към ГВК В. Търново

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 41

Протестът е изпратен до председателя на Народното събрание, президента на Република България Росен Плевнелиев, президента на Република България генерал Румен Радев, председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ, АБВ и независимите депутати.

***
Ние, членовете на литературния клуб, протестираме против приетите на първо четене промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Това предлагат депутати от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ. Това означава, че ние трябва да се срамуваме от името на патрона на своя клуб, националния поет Никола Вапцаров, да ни наложите да го прекръстим, да бъде прекръстено ВВМУ "Н. Вапцаров" с международна акредитация под това име; да бъде прекръстен кръстеният на негово име връх в Антарктида с указ на българския президент; да бъдат прекръстени стотиците училища в България, театри, читалища, библиотеки, улици и площади, учебен и търговски кораб; да бъдат разрушени и премахнати стотиците му паметници и барелефи; да бъдат изгорени хилядите книги с негови стихове и за него от библиотеките; да бъде изхвърлен от учебните програми един гениален поет, преведен на над 70 езика...
Днес по света България е известна не с машиниста-любител с бели ръкавици цар Борис III, който караше локомотиви от каприз, а със скромния огняр, който "пренасяше с коша кюмюр и изхвърляше сгур дванадесет часа на нощ". И ако попитат кой го уби, научават, че цар Борис III свалил белите си ръкавици, за да подпише с престъпно равнодушие смъртната присъда на един от най-големите български синове.
А кой уби Алеко Константинов, Христо Ясенов, Васил Пундев, Гео Милев, Сергей Румянцев и Христо Кърпачев? И всичките са убити преди 9.9.1944 г. Неудобно им е на вносителите на законопроекта да признаят, че цялата ни художественотворческа интелигенция и преди, и след 9-ти беше левичарска. Дават ли си сметка, че ще дойде време да отговарят за отричането на участието на хиляди българи в антифашистката съпротива - единственото, с което можем да се гордеем от този период? За словоблудствата им за тази съпротива, заимствани от речника на Гьобелс. Не са ли чували, че България по условията за излизане от войната е задължена да разтури и забрани фашистките организации, и даде на съд военнопрестъпниците, че е осъдена на Парижката мирна конференция като фашистка държава?
Никога ли не чували за избитите деца в Ястребино, за убитите братовчеди Кокарешкови, за избитите хиляди партизани и политзатворници?... Контрареволюцията, която победи безкръвно у нас, не само възстанови капитализма, но реабилитира и фашистката идеология от онова, тяхното време, преди 9.9.44 г. Затова сега е лесно да се говори и пише, че нелегалните преди 9 септември 1944 г. били криминални престъпници. Определенията за антифашистите у нас са шумкари, родоотстъпници и разбойници. Днес им е добавено кокошкари и мандражии. А убийците, колачите и подпалвачите, биячите, идеолозите и разпространителите на фашистката пропаганда са обявени за "цвета на българската интелигенция".
В България не е имало фашизъм, крещят днешните фашизоиди, затова не е имало и антифашисти. На друго мнение обаче е бил премиерът и регент по-късно Богдан Филов, който в дневника си по повод отказа на проф. Костов да стане министър пише..."2 юни-петък... Жена му била рускиня и много се бояла, че родителите и в Русия ще бъдат убити, щом в Русия се узнае, че мъжът й е станал министър във фашистко правителство"...
Днес Методи Андреев, реформатори и гербери смело "воюват" по телевизионните екрани и парламентарната трибуна с шумкари, разбойници и предатели". Но този, който е координирал борбата на армията, полицията и жандармерията с нелегалните - другият регент генерал Никола Михов, никъде не си позволява да ги нарича така, а в дневника му четем:
28 октомври 1943 г. четвъртък..."Днешните сведения за действията на нелегалните не са по-успокоителни... Маса ученици и ученички са хванали Балкана..."
5 юни 1944 г..."Борбата с нелегалните се води добре".
27 юли 1944 г. четвъртък..."До края на август да се ликвидира с нелегалното движение".
Някъде в този дневник на генерала да срещнахте други определения освен партизани, нелегални, шумци, ученици, ученички и деца? Някъде генералът да е воювал с мандражии и разбойници? Само военният аташе немският генерал Геде в донесенията си до Хитлер ги нарича бандити. И Методи Андреев, и гласувалите законопроекта, разбира се. А защо ли тези псевдодемократи не поведат борба за прекръщаване на булевард "Сталинград" в центъра на Париж или за разрушаване на паметниците на Съветската армия в Германия, Австрия и другите европейски държави. А как ще отмените 2009 г., която ЮНЕСКО обяви за Година на Никола Йонков Вапцаров - единственият български поет, носител на знака на Международната награда за мир. Или ще направите постъпки за отнемането й.
Обръщаме се към всички депутати - спрете да прекроявате историята на страната ни и да зачерквате най-светлите й страници, спрете да маскарите най-чистите ни умове, спрете да разделяте народа ни. Няма да ви позволим.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ