29 Март 2024петък10:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Кой всъщност облъчва с фалшиви новини?

/ брой: 2

visibility 24

Владимир Мицов

В САЩ и Европа почнали да създават държавни организации, които да се борят с "пропагандата" и "фалшивите новини". Даже Фейсбук, Гугъл и останалите големи IT корпорации се включват, за да борят това зло, което в 99.99% от случаите винаги се оказва свързано с руска нишка към личния компютър на Путин.
Но какво точно е "фалшива новина"? Защото оня ден Белият дом разпространи "новината", че Русия ще затваря едно английско-американско училище, като отговор на новите санкции на САЩ. Тази "новина" веднага беше подета от СНН, Фокс нюз и други "обективни" медии - "стожери на вярната информация". Нали знаете - щом нещо не го каже СНН, значи не се е случило.
Обаче се оказа, че това изобщо не е вярно.
Е, това сега "вярна" новина ли е или не? Защото беше поднесено и раздухано именно от тия, дето се борят срещу "фалшивите" новини и които изобщо не са като "ония", дето раздухват fake news (фалшиви новини - бел.ред).
И това даже не е изолиран случай. Просто е последният такъв.
Погледнете само колко много "реални новини" се базират на новинарската агенция АИАП - "Анонимен източник в американското правителство". Дори при съвсем реални изказвания на говорителите на Белия дом и Пентагона, ония съвсем нагло казват "не мога да ви кажа източниците на тази информация, нито подробности, заради националната сигурност, но това е истината".
Не един или два пъти говорителите са разпъвани на кръст от репортери с топки (като оня от АП - Matt Lee) и всеки съвсем ясно може да ги види, че лъжат. Обаче те са като роботи и си повтарят своето. Или да кажат по адрес на някоя бомбардировка, убила цивилни "Не са били наши самолети, значи са били руснаците". Толкоз. Да не би да очаквате да подкрепят казаното с някакво доказателство? Примерно да покажат данни от радарите на АУАКС-ите, които покриват всичко в региона?
Или да вземем "руската инвазия" в Донбас със сателитните снимки, на които трябваше да слагат стрелки да знаем къде да гледаме, за да видим танковете на "агресора". Изведнъж тези сателитни снимки спряха да излизат, сигурно защото се усетиха как се н@ср@ха.
Или да припомня един друг източник, който се цитира ВИНАГИ от медии като Ройтерс, СНН, Фокс, "Гардиън" и т.н. - "сирийската обсерватория за човешки права". Която не е никаква тайна, че всъщност представлява ЕДИН човек, сирийски бежанец, който държи магазин за тениски в английски град и е отявлен противник на Асад. Който обаче, видиш ли, имал големи връзки в Сирия, имал хора НАВСЯКЪДЕ, където падне куршум или бомба на "силите на режима" и ония му снасят подробни доклади, които той успява да прочете, потвърди и след това да ги разпространи. И всеки път медии с хиляди служители и многомилионни бюджети го цитират...
Друг пример за "реална новина" (и който не вярва, че е точно според поднесеното така, значи е зъл конспиратор). Един слънчев ден, на 1 май 2011 г., Обама излезе с извънредно съобщение и каза: "Убихме го!" Толкоз. И всички западни "обективни" медии раздухаха това като реална новина.
Обаче има един леееек проблем. Няма нито едно доказателство, че американските спецчасти наистина думнаха Осама в посоченото време, в посоченото място. Единствените "доказателства" са твърденията на самия американски президент и неговата администрация. И това е "реална новина". Свършен факт. Без нито едно доказателство. Нито една снимка на тялото на най-издирвания терорист в света, отговорен за атентатите от 9/11, с около 3000 жертви. Е, след около 4 месеца стана една катастрофа с транспортен хеликоптер в Афганистан, при който загинаха десетки "тюлени" (същата бойна част, която уж беше "светнала" Осама)...
Ама видиш ли, "фалшивите новини" са сделани в Русия, и борбата трябва да е срещу малките анонимни блогове, бълващи fake news и непроверена и недостоверна информация... Друго си е медия, дето я гледат и четат десетки милиони нонстоп, която цитира един човек, противник на едната страна в конфликта, намиращ се на хиляди километри от мястото, от което иначе пуска информация - "проверена от независими източници".

фейсбук

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ