25 Април 2024четвъртък15:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Авторски монопол...

/ брой: 1

автор:Павлета Давидова

visibility 49

Джаз, фолклор и класика - това слушаме на честотите на БНР от началото на 2017 г. За щастие общественото радио все още не е докарано до превръщането му в поредната трибуна за чалга, рап и пошли текстове.
Заради "финансови неуредици" БНР сви музикалното разнообразие в програмите си. Монополистът "Музикаутор" съвсем безпардонно се опита да наложи финансовите си претенции с посланието, "на който не му харесва - да се спасява". Сдружението иска почти 2 млн. годишно, за да разреши на БНР да пуска българска музика. Официална обосновка за исканото повишение ще има чак в края на седмицата. Сигурно още мъдрят как да оправдаят алчните си стремления... През това време БНР трябва да се справя както може. Което не е чак толкова лошо, защото при повече късмет и желание може допълнително да ограмотят слушателите си. Стига да не ги обвинят, че са "морално остарели".
Дали "Музикаутор" се е опитал да измъкне повече пари и от частните медии у нас? БНР се гордее, че е най-големият платец на авторски права - нали освен държавна, е и обществена медия, нормално е да почита труда на българските творци. Означава ли това обаче, че трябва да се оставя да бъде изнудвано? Покрай цялата драма се оказа, че макар да е най-големият продуцент на българска музика и култура, БНР няма авторски права върху продукцията си. Май проблемът е комплексен и просто сега "избухна"...
Оказа се, че дори химнът на България е "собственост" на някакво сдружение! Не всичко е пари, приятелю, пееше Лили Иванова, преди и тя да се сблъска със Закона за авторското право. А какво ще стане, ако всички получат забрана да пускат българска музика, защото на "Музикаутор" така им харесва? Уви, авторското право у нас не е съвсем уредено, макар да има и специален закон. Това най-добре го знаят авторите, а най-доволни винаги са "посредниците"... И монополистите.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ