19 Април 2024петък23:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Героите на Борис Априлов останаха сред нас

Щом разтворим старите книжки - те тръгват весели и непослушни, носят радост и приятелство на всяко дете

/ брой: 193

visibility 55

Джина Василева

Мили деца! Не зная дали ще повярвате, ако ви кажа, че когато бях дете, в домовете ни нямаше нито телевизия, нито радио, нито дори телефони.
Не е за вярване, а?
Ако искахме да чуем някоя приказка - трябваше да помолим мама или татко да седнат до нас и да ни разказват. И когато те предпочитаха да се занимават с други неща, ние със сестричката ми Лора измисляхме разни хитрости, за да ги задържим и да ни разкажат приказките, които са чули от техните родители.
Понякога те свършваха, преди да заспим. И тогава се оказа, че нашият татко умее да измисля много интересни приказки, които никой друг родител не знаеше. И те бяха най-хубави, защото никога не свършваха. За да ни приспи, той измисляше нови и нови приключения - все по-интересни.
Понякога страшни, понякога тъжни, но накрая винаги ставаха весели, ние се смеехме като смахнати - и после усмихнати заспивахме, а пред очите ни цяла нощ преминаваха картинките на разказаното.
И понеже искахме пак и пак да чуем една или друга приказка - баща ни започна да ги записва. После да ги печата в списания и книжки, че и други родители да могат да ги четат на децата си. Така се появиха различни малки и немного послушни животинки, които все гледаха да се измъкнат без позволение от дома и да тръгнат да разглеждат Света - който, както знаем, е много по-голямо и интересно място от къщи.
Всички родители искаха да разкажат тези приключения и на своите деца! Изкупуваха книжките и трябваше да ги печатат отново и отново! А татко ни пък пишеше все нови и нови приключения, ту за малкото лисиче Лиско и неговите приятели, ту за шестте пингвинчета или за други животинки и дечица - и децата винаги с удоволствие слушаха, а после и сами четяха тези приключения от книжките си.
Ето че и в театрите за деца и кукли също започнаха да показват приключенията на немирниците. Дори се появиха и в учебниците, но децата въпреки това обичаха да ги четат!
Всички, които обикнаха малките немирници, запазиха в домовете си тези книжки и започнаха да ги четат и на своите деца.
А в това време вече се появиха радиоапарати, телевизори, дори по телефона можеше да се слушат с часове приказки, така че навсякъде се напълни с малки пингвинчета, лисичета и жабоци, и други невероятни герои от приказките на Борис Априлов.
А сега, когато всички ние сме вече много големи деца, имаме свои деца, че даже и внуци - писателят Борис Априлов вече го няма. Но неговите герои останаха сред нас, понякога затворени между кориците, понякога позабравени...
Но щом някой от нас разтвори старите книжки - те тръгват весели и непослушни, обикалят заедно с нас Света и носят радост и приятелство на всяко дете, което чуе някое от техните весели и смешни приключения.
И ако щете, вярвайте! - винаги приказките, разказани и прочетени от мама и тати, гушнати в креватчето до нас, децата - са много по-хубави и интересни от онези по телевизията.
И остават с нас завинаги, даже когато тях вече ги няма...


Дъщерята на писателя Борис Априлов (1921-1995) Джина Василева преиздаде наскоро "Шестте пингвинчета" и "Приключенията на Лиско".
Друга интересна инициатива, свързана с името на известния писател, хуморист и драматург, започва през новата година. Фондация "Български издател" и Джина Василева обявяват конкурс за довършване на недовършения роман на Борис Априлов "Сляпо пътуване". Началните наброски от автора (заедно с поправките) може да бъдат прочетени на http://bit.ly/1jueZQH. От кандидатите се очаква да завършат романа по своя идея (не е задължително да спазват първоначалната), но да бъде в духа и стила на Борис Априлов. Конкурсът ще протече на два етапа - първият ще бъде до 31.03.2017 г. Изискванията са: 30 машинописни страници текст (по 1800 знака) от бъдещия роман (не задължително последователни, възможно е различни откъси), както и пълен синопсис на романа в размер до 4 машинописни страници. Авторитетно жури, заедно с дъщерята на автора, ще определи до 10 участници, които ще получат предложения за написване на цял роман в тримесечен срок. Авторът на най-добрия от тях ще получи награда от 1000 лева, а първите три ще бъдат издадени от фондация "Български издател". Идеята е победителят в първия етап да бъде обявен на Пролетния панаир на книгата в НДК през май, а романът да излезе през декември, по време на Коледното книжно изложение.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ