29 Март 2024петък11:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мажоретен миш-маш

/ брой: 193

автор:Валентин Георгиев

visibility 2188

Не е нужно човек да е специалист по конституционно право, за да съзре маса недомислия в предложеното от сценаристите на Слави райониране при мажоритарна избирателна система. Ако бъде въведено обаче, пошлото шоу удря цялата държава, защото експериментът да комбинираш "на око" разни населени места, някои да "дялкаш" на части, други да обединяваш, трети да сливаш не е като да се чекнеш на чалга сцената. Да не говорим за екзотиката около "новите избирателни списъци" и игричките с мъртвите души. А оттук и липсата на каквато и да е логика примерно защо от Видин трябва да бъдат избрани 3-ма, а не 4-ма депутати, както е сега. Или защо някъде това трябва да става с 20 гласа, а другаде с 200... 
Наглото поведение на тези нови "народни трибуни" много напомня на "протестърите", самопровъзгласили се за рупор на обществото. Налагат своята "норма", лепят етикети и квалификации колко нефелни идиоти били останалите, раздават "правосъдие" наляво и надясно, а задачата на всички е да приемат целия този миш-маш без възражения. Въпреки че и те са наясно колко несериозно е рипането им - без да бъде обществено обсъдено и законодателно прието за времето до встъпване в длъжност на новия президент на 22 януари. Когато Радев още на следващия ден може да отсече: "Разпускам парламента". И толкоз.    
Повече от логично е, когато партиите имат влияние в съотношение 40-30-20-10%, същото да бъде представено и в парламента. При мажоритарен вот в два тура, какъвто се предлага, на балотаж в повечето случаи ще отидат представители на първите две партии и в повечето случаи ще спечели кандидатът на най-голямата. Парламентът ще бъде нещо от сорта на 60-70% от една партия, 10-20% втора, плюс няколко натресени олигарха, плюс представители на етнически смесените райони... Е, това ли е великото творение на "Слави шоу"? Това ли е истинското лице на България?
Да не говорим за безсмислицата, наречена "абсолютно мнозинство" при избора на втория тур - нещо, което тихомълком бе променено от самите сценаристи и автори на референдума с внесеното от тях предложение. То означава 50+1 ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС, докато обикновеното мнозинство изисква 50+1 от ГЛАСУВАЛИТЕ. Е, а кажете ми как ще има и един избран депутат при абсолютно мнозинство?
А не ви ли прави впечатление как на фона на автопилота, на който насади държавата Бойко Борисов, единствено ГЕРБ пляскат с ръце в синхрон с шоумените и напират за мажоритарни избори. Да се мисли, че Трифонов предлага някаква алтернатива на Борисов, е като превключване от Ивана на Преслава. Знаем, че Слави е музикант, колкото Бойко е политик, но това не им пречи да опошляват заедно или поединично и музиката, и политиката. Напротив, точно защото са посредствено еднакви, двамата служат толкова ефективно на собствената им кауза да пречат на реализацията на истинските професионалисти! В този смисъл са даже съюзници. Плюс Плевнелиев. Та затова - айде малко по-сериозно. Нищо добро не чака държава, в която някакви чалгари и нереализирани комплексари се разпореждат с конституционния ред и политическата система. Или поне правят опити за това с нагнетяване на напрежение и търсене на безмозъчна подкрепа. Не е възможно в такава среда образовани и мислещи хора с качества да получат шанс да излязат на водещите позиции. Защото най-лесно се манипулира безпросветно стадо, водено от хитри демагози.    

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ