25 Април 2024четвъртък09:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акцент

Оръжията на нашата свобода

/ брой: 291

visibility 36

Зорница ГЕОРГИЕВА


Напоследък у нас се засилва интересът към старинни преднопълнещи оръжия и техните реплики. Освободени от закона за оръжията, те намират радушен прием сред колекционерите. Благодарение на внасяните реплики, в организираните при различни поводи възстановки на епизоди от революционните борби на българския народ могат да бъдат видени, при това в перфектно състояние, оръжията, с които е била извоювана нашата свобода.
От няколко години български фирми успешно внасят у нас богат арсенал италиански копия на американски капсулни оръжия. Като отговор на повишения интерес към оръжията, изковали свободата ни, на пазара се появиха капсулни и преднопълнещи оръжия, представени от "Еуроармс и Ко" ООД.

ЛАЗАР ГЕОРГИЕВ е управител на "Еуроармс и Ко". Той е о.з. полковник, завършил е артилерийското училище в Шумен през 1950 г., впоследствие - българска филология в София. Служил е в поделенията на Трета армия, но се отдава на журналистиката и литературата с основна насоченост техника и въоръжения. Успешен автор на над 10 книги, повечето от които исторически. Автор е и на статии, и изследвания за четническото движение, за дейността на Христо Ботев, Васил Левски и Георги С. Раковски. Макар вече пенсионер, през 90-те години интересът към историята го отвежда като учител в Благоево, Одеска област. Там пише много статии и монографии за българите в Украйна, емигрирали след кланетата на османлиите през ХVІІІ и ХІХ в. Активно подпомага местни студенти да се запишат в български университети. Преди три месеца съдружниците и чуждестранните партньори на "Еуроармс и Ко" единодушно го посочиха като управител на фирмата.


- Г-н Георгиев, кое ви подтикна да представите на българския пазар реплики на тези оръжия?
- Факт е, че слабо познаваме собствената си история. Понякога дори се стряскам, като виждам колко бегло са запознати младежите с величавата ни борба за свобода. Как да продължим напред като народ, ако не оценим миналото си? Ето това ме мотивира. Освен със словото, искам да представя историята ни чрез копия на оръжията, използвани в борбата ни за освобождение.
- Какви са оръжията, които предлагате?
- Оръжията са европейско производство, основно такива, които са били на въоръжение по време на борбите ни за свобода. Това се оказа възможно поради съвместната ни дейност със сдружението "EUROARMS" и компанията "Cl.H. Omax" Gr. Britain, притежател на американски лицензионни права. Сериозна помощ получихме от нашия консултант Александър Данаилов и от съдружника ни Б. Христов, който има сериозен опит като оръжейник.
- Кое е специфичното, което предлагате?
- Малко хора знаят, че в България са се произвеждали български оръжия. Освен типичните за периода едноцевни и двуцевни пистолети, револверите "Гасер", пушките "Крнка", "Шаспо" и др., смятаме да предложим и копия на родни образци на оръжейното изкуство.
Ще предложим на пазара и копия на наши култови знамена. Всеки образец ще бъде придружен, освен с аксесоарите си, и със сертификат, и с обстойна историческа справка.
- Какво е усещането, когато се докосвате до оригиналите и копията им?
- Прекланям се пред тях! Тези оръжия са знакови за историята ни. Нашите поборници за свобода и опълченците са били въоръжени с много по-лошо оръжие от това на турската армия и башибозук. Иглите на пушките са се чупели, хартиените гилзи са се навлажнявали и са ставали негодни, за далекобойност и точност въобще не може да става въпрос в сравнение с перфектно въоръжената турска армия. Но дори и с тях опълченците на Шипка и подкрепилото ги цивилно население на Габрово с гражданско и ловно оръжие в епична битка спряха фронталния удар срещу руската отбрана. И отдавайки живота си, предопределиха изхода на войната. С това те изсякоха в камъка на историята правото да кажем, че свободата не ни е подарена.
Завръщането към величието на историята ни в тези, меко казано, сбъркани времена смятам за свое задължение. Това е предизвикателство за мен, което приемам с удоволствие и гордост.



 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ