29 Март 2024петък10:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Станимир Стоилов:

Празните стадиони говорят за футбола ни

Младите треньори не търпят чуждо мнение, а аз още черпя опит от колеги, казва 49-годишният треньор, класирал "Левски" и "Астана" в групите на Шампионска лига

/ брой: 290

автор:Мони Георгиев

visibility 1090

СТАНИМИР СТОИЛОВ е първият български треньор, класирал отбор в групите на Шампионската лига. Роденият в Хасково специалист влезе с "Левски" в най-престижния евротурнир през 2006 г., а преди това през пролетта игра със "сините" на 1/4-финал за Купата на УЕФА. През завършилия сезон в първенството на Казахстан спечели с "Астана" трета поредна шампионска титла, а през това време и за втори път участва в групите на Лига Европа. През сезон 2015/2016 г. Мъри изведе казахския тим в групите на Шампионската лига за първи път в историята на бившата съветска република. С "Левски" Стоилов е 2 пъти шампион на България, 2 пъти печели купата и веднъж Суперкупата на България. Водил е още националния ни отбор, "Литекс", "Ботев" (Пд) и кипърския "Анортозис" (Фамагуста).


"Ако не се върнем към корените - да развиваме млади играчи и да работим с тях, нямаме шанс за успех"


- Г-н Стоилов, макар и отдалеч, следите какво се случва във футбола в България. Това лято чрез Първа лига бе направен опит за т.нар. рестарт. Има ли светлина в тунела?
- Много от нещата, за които съм се борил, вече виждам реализирани. Има няколко положителни промени. Започнало е т.нар. ъпдейтване, най-малкото видях по стадионите осветление и добри терени, макар че доста от тях вероятно нямат отопление. Играта изглежда по коренно различен начин. Забелязах обаче и доста празни трибуни, най-вече при грандовете, което не е приятно. Поне на 20% приличаме вече на европейските отбори. Следващата стъпка е БФС да постави условие за реновиране на стадионите в България.
- Като че ли "локомотивът "Лудогорец" не успя да издърпа останалите родни отбори до средноевропейско ниво.
- Не трябва да виним "Лудогорец". Този клуб е пример за подражание как се правят нещата - има хубав стадион, отлична база и футболисти. Собственикът се погрижи да изглежда по европейски, а щабът и играчите - да има и спортни успехи.
По мое време "Левски" също бе "локомотивът", носещ промяната, но за да има лични нападки и обидени, се използваха епитети най-вече по адрес на клуба. Дори приближени журналисти левскари пледираха защо трябвало да се надгражда база, вместо да се купи нов футболист. "Левски" бе тръгнал по този път, но не чрез благодетел, а с реинвестиция на собствени средства - строене на стадион, общежитие, закупуване на нови автобуси.
- Парите обаче не играят на терена, сякаш "Лестър" в Англия го показа. Какво още липсва на другите наши отбори да създават конкуренция в Първа лига?
- Парите са само част от успеха. Важно е да се види как ще бъдат разпределени инвестициите в клуба - за база, стадион, детско-юношески футбол. И този паралел трябва да се пречупи с грижите за първия отбор. Другите клубове, ако искат да се равняват с "Лудогорец", няма да купуват по 12, а по двама качествени играчи. В другите тимове не съм видял футболист, който да става за сегашния "Лудогорец", изключвам Анисе и Георги Терзиев, млад защитник, който обаче изчезна от полезрението ми. Щом в Разград пазаруват от Бразилия, а не взимат готови играчи от България, е показателно какво е нивото у нас. Всичко е въпрос на търсене, знание и селекция.
- Защо в "Левски" не могат да изградят един млад футболист?
- Ако не се върнем към корените - да развиваме млади играчи и да работим с тях, нямаме шанс за успех. Това не значи да се откажеш от високи цели в първия отбор, нещата трябва да вървят паралелно. В България има 160 колеги с лиценз "Про". Повечето нямат работа и чакат оферти от чужбина, а виждате колко малко българи сме там. Може да им се предложи адекватно заплащане в школите и те да ги развият, а не да разправят по кафенетата и телевизионните студиа какво трябва да се прави. Затова убихме футбола и нямаме качествен национален отбор. Никой друг не може да развие футбола, освен клубовете. Трябва да се повдигне малко заплащането, за да няма разлика дали ще работиш в ДЮШ на "Левски" или ще водиш отбор от Втора или Трета лига, примерно. Какъв е проблемът, ако сега взимат по 1000 лв., да взимат по 2 хиляди, или повече. Клубът да дава тези пари за заплати на треньори, вместо на футболист от чужбина, който търка пейката.
- Повечето наставници обаче се оправдават, че са поставени под огромно напрежение от благодетели и фенове заради задължителни успехи.
- В Казахстан бюджетите се осигуряват от държавни компании и се поставят задачи - изпълниш ли ги, продължаваш да работиш, ако ли не - търси се друго решение. Тук парите не са държавни, така че собствениците трябва да поставят адекватни задачи. Какъв натиск може да има от стадиона, като идват по 300-500 души. Щом няма фенове, значи продуктът е изключително лош.
- Ще се вдигне ли "Левски" на крака?
- От напускането ми на "Левски" през 2008 г. Спас Русев е първият собственик на клуба, който искаше да проведем разговор на тема "Футбол". Вероятно, защото съм последният човек, постигнал някакви успехи, нормално е. Дали обаче ще намери нужните изпълнители, нямам идея. Но това, което той ми каза, е правилният път за "Левски". Започнал е да прави промени и смятам, че всички настоящи ръководители заслужават доверие. Надявам се да бъде за добро. Явно е, че има забавяне, но ако всичко тръгне нормално, клубът ще изглежда по коренно различен начин. Оценката за футбола винаги е стадионът. Няма отбор, който да играе добре и стадионът му да е празен.
- Треньорският пост в "Левски" е зает от Елин Топузаков, млад специалист. Бяхте колеги, а след това му бяхте и наставник на "Герена"...
- Избягвам да коментирам темата "Левски", явно моите изисквания как трябва да изглежда клубът се разминават с визията на ръководителите му от последните години. За мен във футбола няма млад и стар. Много от колегите ми се срамуват да изброят треньорите, от които са се учили. Мен пък не - взимал съм от Димитър Димитров-Херо, Люпко Петрович, Рюдигер Абрамчик, Славолюб Муслин, Владимир Федотов, Георги Тодоров - от всички най-доброто. След това имах 2 доста дълги стажа в "Барселона" при Франк Рийкард и във "Валенсия". Така моето развитие като треньор бе белязано от хората, от които съм научил, че има някакъв потенциал у всеки. В треньорството трябва да имаш качества, характер и собствено "аз", което да следваш. Не ми е било лесно да гоня футболистите, с които съм бил колега, а после толкова години са ми били водещи играчи, но в името на клубното развитие съм го правил. В България обаче най-често има само оправдания, компромиси и провали.
- Идвал ли е Топузаков при вас за съвет?
- Не съм контактувал с него, откакто е треньор. В предния му престой като треньор на "Левски" видях смелост и страст да налага млади играчи. Ще се радвам, ако някой надмине в "Левски" Станимир Стоилов, особено той. В България не повече от 5% от специалистите вероятно биха се допитали за съвет от колега, аз имам 80 мача в Европа и до ден днешен се съветвам с хора, с които съм работил. Не държа никой да ми се обажда.
В България виждам футбол на заслепени хора - без ясна визия как играе отборът им, целта е само да се харесат на собственика. У новите треньори не виждам ангажираност. В първите ми дни начело на "Левски" поканих Васил Методиев-Шпайдела да гледа тренировки, да разговаряме, да вижда какво изпускам. Имах ясна идея и никой не можеше да я отмени. Не трябва да взимаш ничие мнение, но да търсиш такива. Карах Херо да идва от Бургас да наблюдава в Сливен Седрик Бардон от трибуните. Каза ми, че този футболист не е подготвен за позицията, на която го исках - втори нападател, но има идеални качества. Аз се двоумях, но на същото мнение бяха и помощниците ми Емил Велев и Цанко Цветанов - че не е подготвен, но може да помогне. С развиването на технологиите сега е много по-лесно да се следят качествата на футболистите от всяка точка в света, може би това прави днешните треньори по-лежерни.
- Бяхте успешен тандем с Наско Сираков като спортен дирекор на "Герена". Смятате ли, че може наистина да стане шеф на "Българска армия"?
- В никакъв случай. Не е сериозно да се коментира. Мястото му не е в ЦСКА.
- А къде е?
- Във футбола - на "Герена".
- Как си обяснявате отлива на публиката от "Герена"? Тимът до 15-ия кръг нямаше загуба и привидно бе конкурент на "Лудогорец" за титлата.
- Привидно, тази дума обяснява всичко. След като срещу "Марибор" в Лига Европа имаше над 10 000 на трибуните, значи след това нещата са тръгнали надолу. От това, което видях на мача с "Нефтохимик", ми е най-болно - никога не съм си представял, че "Герена" може да изглежда толкова празен и сив! А имаме страхотен сектор "А". Но хората не можеш да ги излъжеш. Всеки, който работи във футбола, трябва да има като първа цел да създава шоу.
- Когато преди години апелирахте за качествени бази, ви наричаха "агроном"...
- Не може да се гради качествен футбол на разорани ниви. Трябва държавата да подпомага изграждането на общински стадиони. Ако са реалисти в УЕФА и ФИФА, не трябва да имаме право да приемем никакъв международен мач. Може би защото президентът на БФС Борислав Михайлов им е симпатичен, още ни търпят с "Васил Левски". Иначе "Лудогорец" трябваше да приеме Шампионска лига в Букурещ. Това, което имах като мечта - с европари Левски" да изгради собствен стадион, го видях при "БАТЕ Борисов". Уникален 15-хиляден стадион, на който играе и националният отбор на Беларус. Един от директорите ми сподели шеговито: "Всичко това е благодарение на твоя бивш отбор "Левски". Нямах възможност да водя "Левски" във въпросния плейоф за групите на ШЛ, но всичко това е стартирало оттам и те го поддържат. Защото едно участие на "Астана" или "Лудогорец" в групите на ШЛ носи приблизително 20 млн. евро печалба.


 От нашето участие взехме над 19 млн. от УЕФА, а и приходи от билети от 6 домакински мача, включая плейофите. Когато навремето плачех, че клубният коефициент на "Левски" се унищожава, от 38-39 тогава, сега е 3-4. Слушам и приказки от типа: "Трябва да се борим за Лига Европа." С коефициент като сегашния на "Левски", наш отбор има минимални шансове да влезе в групите на ЛЕ чрез шампионска титла и отпадане от групите на ШЛ. В квалификации на втория по сила турнир, в които си 4 пъти непоставен при жребий, нямаш шансове. Футболната слепота е най-лошото нещо.
- Няма как да подминем темата за националния отбор, който също водехте...
- В първите мачове имах възможността да използвам и Димитър Бербатов, и Стилиян Петров, и Мартин Петров в силните им години. Присъствието на тези играчи гарантираше поне леки победи на тимовете под средноевропейско ниво. Не може да очакваме чудеса, след като най-добрите ни футболисти, които ритат в чужбина, са в Източна Европа. Преди време играчите от турското първенство въобще не ги брояхме.
- Бихте ли взел българин от Първа лига в "Астана", спрягат Станислав Манолев за тима ви?
- Той можеше да играе спокойно в "Астана" в последните години, но политиката ни е да взимаме млади футболисти. Мисля, че ЦСКА е идеално място за него, има още какво да даде на клуба, силен е като физика. Виждам, че в България се разчита водещите футболисти да са чужденци, в което няма нищо ненормално, след като живеем в обединена Европа.
- Настоящият му треньор Стамен Белчев ви бе помощник в "Ботев" (Пд).
- Стамен вече има доста години като старши треньор в професионалния футбол. Надявам се да съм му дал положителна насока в работата, имам отлични впечатления от него и смятам, че може да се справи. След 0:0 в Горна Оряховица каза, че играта на ЦСКА не отговаря на нивото, което трябва да имат, въпреки че можеше да се оправдае с гредата или късмета.
- А какво е предизвикателството, което може да ви даде още "Астана" след 3 титли и 2 участия в групите в Европа?
- На нашето треньорство донякъде пречи и БГ-паспортът. Отстъпваме вече много в технологиите, а и не искаме да се обучаваме. Българин трудно ще бъде поканен в някое от водещите 3-4 първенства. Винаги е имало опция да се върна в "Левски", но то никога не е било на всяка цена. Никога не съм поставял условия в ущърб на клуба. Проблемът в "Астана" е, че се разделихме с няколко футболисти, наказани сме за нарушаване на финансовия феърплей и нямаме право на трансфери. Въпреки че като резултати се получиха, играехме с основна група от едва 10-11 футболисти и на някои им се събраха по 50-60 мача. Трябват ми 2-3 нови качествени попълнения за ротация. Не съм сигурен, че ще запазим някои от младите таланти, към които има интерес от Западна Европа.
- Новият формат на родното първенство наподобява това на Казахстан, където след редовния сезон с 12 тима има шампионска шестица. Удачен ли е за България?
- Добрият отбор е добър, без значение от формата на първенството. След предните сезони основният ни опонент "Кайрат" се оплака, че ако точките след първия етап не се делели на 2, сме щели накрая да сме с равни точки. През последния сезон се зачиташе всичко и пак завършихме пред тях. Изводите за Първа лига ще ги направим след сезона, но имаш ли добър отбор, нищо не може да те извади от равновесие.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ