29 Март 2024петък16:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хроничен спад

/ брой: 290

автор:Валентин Георгиев

visibility 859

Доходите на фермерите в България намаляват през 2016 г. с нови 16,4%, става ясно от данни, оповестени от НСИ. Основната причина - спад на изкупните цени, в по-малка степен от обемите на произведената продукция. Изненади няма. Освен че, преди да се тегли чертата, цяла година отчитаме ръстове и рекорди - пак по линия на статистиката, които обаче се вписваха като актив на мъдрото държавно управление на ГЕРБ. Нали си спомняте - не остана бизнес у нас, дето да не цъфти и връзва. То не бяха агросубсидии, не беше подобрение на бизнес средата, приказни обещания за подкрепа на малките и средни фирми, да не говорим за модерното земеделие или увеличаващия се износ.
Този отчетен спад впрочем се оказва хроничен, защото, ако се върнем на същата статистика отпреди година, ще открием, че тенденцията се запазва и задълбочава. Обяснението е просто - българските фермери, подобно на огромната част родни предприемачи, са оставени на произвола на съдбата. Всеки да се оправя както може, иначе и фалитът е вид "решение". А и всекидневие за мнозина. Системата е така организирана, че щеш-не щеш, трябва да продаваш на загуба и да си "вързан" за някоя по-едра акула от бранша, която пък е покровителствана нагоре по веригата до най-висши инстанции и министерства.
Ако пък потърсите по щандовете на големите вериги български стоки и продукти, сигурно трябва да влезете в ролята на Диоген с фенера. Нищо, че патриотарски управниците ни се тупат по гърдите как щели да подкрепят родното производство. Над 70% от месото например у нас е вносно, подобна е картината и при млякото, където масово се налага фермери да унищожават продукцията си, защото не могат да я реализират или я реализират за жълти стотинки. За разлика от Румъния, където със закон държавата задължи супермаркетите да зареждат и продават 51% местно производство. Ама било в разрез с "европейските изисквания". Е, тогава остава другото - спад на доходите, глад и мор.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ