26 Април 2024петък08:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Без "апаратни хватки"

Към въпроса за отварянето на БСП и издигането на кандидатите за депутати

/ брой: 290

visibility 15

Стоян ЖУЛЕВ

Въпросът за развитието на вътрешнопартийната демокрация на БСП е един от най-важните фактори за спечелване на доверието на широките маси от народа. Това касае не само и не толкова демократичното избиране на партийните органи, колкото демократичните и открити методи за определяне на партийните кандидати по места и националния парламент.
Досегашната практика на твърде централизирано определяне на кандидатурите и подреждане на листите е, меко казано, неприемливо за членовете и симпатизантите на БСП, а също така важно и за всички угнетени и онеправдани от нашенския "див капитализъм", които са големия изборен потенциал за промяната на статуквото.
Разбира се, че на първо място по важност е представянето пред цялата общественост на една истинска социална и националноотговорна "Програма за управление на БСП и коалиция", в която както трудовите хора, така и предприемачите да видят отразени своите интереси. Наред с това обаче, потенциалните леви избиратели трябва да видят конкретните личности, които ще осъществяват тази програма на различните нива на управление. Тези личности трябва да се докажат пред потенциалните леви избиратели далече преди официалните местни или национални избори.
В тази връзка проблемът за откритостта на селекцията и личното самопредставяне на кандидатите е от най-съществено значение. В голяма част от страните с дълга история на парламентаризма се практикуват т. нар. праймари, предварителни партийни избори (ППИ). Тук особеното е, че гласуването за кандидатите става не само от членове на съответната партия, но и от всички заявили се като поддръжници на публикуваната програма за управление на партията. Този подход не само демонстрира прозрачност и последователна демократичност, но е и силен фактор за широко обединение на симпатизанти на партийната програма за управление. Процесът на регистриране на желаещите да участват в ППИ и желаещите да се кандидатират за определени места върви паралелно, с което се разгръща предизборната кампания на партията.
Ако БСП възприеме такъв подход за издигане на кандидатите си както на местно, така и на национално ниво, ще получи не само много широка подкрепа и доверие, но и отпада нуждата да се определя мандатност за включване в листи на партийни дейци.
Трябва да е ясно на всички, че е екзестенциално важно в предстоящите избори, независимо дали ще са мажоритарни или смесени, да бъдат изключени всякакви "апаратни хватки" и се осигури пълна прозрачност на процеса на кандидатстване и лично представяне на кандидатите.

*Авторът е бивш член на ЦК на БКП и бивш посланик в САЩ

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ