29 Март 2024петък08:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Явор Гечев:

Вътрешнопартийните проблеми в ГЕРБ скоро ще гръмнат

Ако бъде направено правителство, ще е за кратко, смята членът на НС на БСП

/ брой: 289

автор:Павлета Давидова

visibility 67


- Г-н Гечев, защо това правителство се е вкопчило толкова здраво във властта? Какво могат да направят, ако останат още месец или два?
- Финансовите потоци говорят повече от политическите слова. Има много харчове, които могат да се направят за няколко месеца - да се договорят за отварянето на програми, завършването на обществени поръчки, избор на изпълнители... Говоря за няколко милиарда лева, които може да бъдат изхарчени. Вече наблюдаваме стихийното харчене на средства, отварянето на мерки по еврофондове, особено по програмата за развитие на селските региони, а и по други. Тече ускорено сключване на договори, оценка на проекти и т.н. Явно правителството е по-прагматично, отколкото сме си представяли. Ако животът на управлението бъде удължен, или ако за няколко месеца дойде сходно правителство, може да очакваме стихийно харчене. Само за 2 години дори може да успеят да "опукат" голяма част от средствата, предназначени за 7-годишния период. Уви, това е наблюдавана практика, не е кой знае какво събитие.
- Управляващите сякаш създават впечатление, че не са наясно какво искат - да продължат в този формат, да има нов кабинет с подкрепата на...
- Вижте само ултимативните изказвания, които идват от тази евентуална коалиция, сегашна и бъдеща. Те са толкова разнопосочни, че не виждам как може да се създаде някакъв кабинет на принципна основа! Всички формации взаимно изключват собствените си предложения. Ако бъде съставено правителство, то ще е за нещо друго, но не и на принципна основа.
Хората казаха ясно, че трябва промяна и тя трябва да мине през избори. Защо е нужно цялото това протакане? Кабинет за един или три месеца е продължаваща агония, от която няма смисъл. Ако бъде направено правителство, то ще е за много кратко. Но ще е стихийно, към пропастта. 
- Някои от мераклиите да съставят кабинет обявиха, че искат да довършат започнатото...
- Какво точно е свършено? Здравната реформа ли, структурата на икономиката ли е подобрена, толкова ли е висок БВП? До момента има само стихийно харчене на евросредства. Временно те "напомпват" българската икономика, но тези пари ще свършат. Какво ще правим после?
Погледнете структурата на бюджета - държавата събира прекалено много пари от косвени данъци, което означава, че е объркана цялата философия. Кой какво иска да довърши?
- Какви са вариантите за изход от ситуацията?
- Българските избиратели не трябва да бъдат подценявани, те са достатъчно умни. И могат да го покажат на избори. Всъщност дори се надявам да има нов кабинет на това мнозинство - ако оцелее 3 месеца, рейтингът на всички партии в него ще е нулев.
Президентските избори показаха няколко неща. Хората пак започнаха да се интересуват от политика, станаха нетърпеливи и нетолерантни към лошите решения на управляващите. Всеки политик, които твърди, че управлява от името на гражданите, трябва да знае, че работи за тях, но и че ще му дишат във врата, когато се изложи.
- Все още не е ясно как ще протекат разговорите между РБ и ГЕРБ. Създава се впечатление, че дори вътре в партиите има разномислие за крайния резултат. Има ли вътрешен разнобой в ГЕРБ?
- Наблюдавам странен феномен за ГЕРБ. При тях свободните разсъждения, меко казано, не са много позволени. Нещата се спускат на базата на нечие решение, досега винаги е било на Бойко Борисов. Вече обаче се чуват и други мнения. Е, после явно се скарват на някого и той започва да говори в "правата линия"...
В ГЕРБ започват нетипични за тях процеси, започват да се отличават вътрешнопартийните им проблеми. За да стане истинска партия, ГЕРБ тепърва ще трябва да понаправи много, включително и да реши вътрешните си проблеми. Те назряват и по някое време ще гръмнат. Този развой е много близък.
- ГЕРБ страхуват ли се от предсрочни избори?
- Да. И различните им представители се колебаят кое е по-добре. Дали да осребрят това, което могат, защото знаят, че след 2-3 години икономически държавата хич няма да е добре. Да, ама свикнаха с властта. И се чудят дали да не направят ударно каквото могат за 2-3 месеца. Очаквам див популизъм и празни обещания към гражданите.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ