Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Колумнисти

От дума на дума, та в... ДУМА

Трайността на новините и на сметките

Панчо Панчев

19. Декември 2016 , брой: 289   793   0Има нещо необяснимо в това колко време една новина е новина. Кога ще я измести друга. Ако човек има време и мерак да следи, това би било много интересно и полезно занимание.
Дни наред цяла България се вълнуваше от трагедията в Хитрино. Ние също със съчувствие и повишен интерес следяхме по радиото и телевизията, а също и във вестниците, какво е станало, колко са жертвите и т.н. Обявен бе ден на траур. Цяла България се интересуваше от развитието на нещата, защото бедствието беше голямо!
Ето и заглавията на някои от журналистическите материали: "Осем станаха жертвите на трагедията в Хитрино", "Да бъдем заедно, всички да помогнем", "БСП в Шумен осигури 500 пакета с храна за пострадалите", "Еврокомисията е готова да помогне" и т.н., и т.н.
Друг път съм упреквал средствата за масова информация, че пренебрегват важни теми и проблеми от живота на хората. Сега, въпреки усилията на компетентните органи да установят кой е виновен, по-важно беше да се помогне на пострадалите, на останалите без подслон... Имаше и обещания, че занапред ще бъдем внимателни, че няма да допускаме подобни инциденти там, където живеем или работим... Дано!
Лошото е, че при подобни случаи - аварии и други инциденти, се сещаме за предпазните мерки едва когато нещастието е станало. Известен е изразът "Всяко чудо за три дни". После всички, освен пряко пострадалите, забравяме за бедствието и животът продължава по старому. Хубаво би било бедствия и аварии да не се забравят, а да се вземат мерки втори път да не се повтаря нещастието.
И друг път съм упреквал вестниците и другите средства за масова информация, че премълчават или потулват някоя важна информация. Освен това се вземат мерки да не се повтаря злината, но въпреки това тя се повтаря. Станало е нещастие в Хитрино, но какво е направено, за да не се повтаря това нещастие?
Защо от Българския червен кръст обясняват, че е станала "грешка", която ще бъде отстранена. И парите, дадени за отстраняване на този "проблем", ще отидат по предназначение, т.е. още в понеделник ще се направи необходимото?
Да не говорим за това, че част от тези пари (дошли от есемеси) отиват при операторите. Много лесно се вземат пари, но докъде стигат? Дали не пълнят гушите на разни хуманитарни организации? Вестниците и другите средства за масова информация бързат да съобщят новината за нещастието, но после я забравят...
Иска ми се и у нас, както в други държави, да се държи сметка кой е виновен и той да плаща за щетите! А те не са малко. Въпреки това лесно е да се забравят. И това - държавно, и другото - държавно, все едно от единия джоб в другия... Отделните предприятия или фирми - няма значение, имат свой бюджет. И от него трябва да плащат своите или по-точно на своите служители некомпетентности или небрежности.
Много са случаите, при които работникът си казва: "Това е държавно, а държавата е богата!"
Беше богата, а сега не е! И какво като Германия е богата - да не мислите, че там прощават подобни грешки?
А може би други държави затова са по-богати от нас, защото си правят сметката!
Време е и ние да си правим сметката!

 

 

Колумнисти

  • Светът е малък
    24. Ноември 2017 231
    329
    0

    Зима е. По принцип гаден сезон за онази част от населението, която вече е далеч от красивата част на живота, а го е ударила на преживяване. Но не мислете, че пиша тези редове за малцина българи и навлизам спекулативно в тъжните мисли на хората. Подло обаче е да се мълчи, когато повече от половината останало в Отечеството население съществува в унизителен недоимък. Когато крадливците в т.нар....


Апис
Всички права запазени "ДУМА"