Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Април 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Пегас

От редактора

В търсене на националния идеал

Боян Бойчев

17. Декември 2016 , брой: 288   977   0Ето ни отново в плен на магията на новогодишните празници. Суетата по големите магазини, скъпите подаръци, обилните трапези - всичко това е станало част от празничните обреди от по-ново време.
Но в това ли е същността на празника? Втренчени в материалното, забравяме по-важното, духовното.
Защото какво друго са тези светли празнични дни, освен време, в което трябва да намерим сили да бъдем по-човечни? Затова нека повярваме в празничната магия...
Да потърсим уюта и топлината на дома. Но и да не забравяме, че има хора, за които топлина и уют няма.
Да отделим малко повече време на семейството и близките си. Защото, осъзнаваме или не, те са най-скъпото, което имаме. Но и да не забравяме тези, за които другар е единствено самотата.
Да зарадваме децата си с подаръците на Дядо Коледа, поръчани с писма за добрия старец. Но и да не забравяме, че има и други деца, които копнеят дори само за една топла дума.
Да сложим на трапезата всичко, което имаме, за да бъде богата годината ни. Но и да не забравяме, че гладът продължава често да гостува в много домове.
Да дарим любимите хора и приятелите с добри думи и внимание, защото те го заслужават. Но да не забравяме и другите хора, защото това се нарича човечност.
Живеем в грубо, жестоко и егоистично време, в което се задъхваме от хроничен недостиг на ценности. Заменяме ги с пари и материални придобивки. С ламтеж за още повече пари и все по-нови, и по-нови материални придобивки. С най-нови модели луксозен студен егоизъм. Обръщаме гръб на тези, които имат нужда от помощ също толкова лесно, колкото обръщаме глава при вида на възрастен човек в градския транспорт.
Зачеркнахме традиционни ценности и добродетели като остарели и ненужни. А на тяхно място - нищо. Черна дупка, която ни поглъща. 
Станали сме агресивни, нахални, безочливи. Нашият нов бог е Златният телец. Това било начин да оцелееш в новото общество, което ни натрапиха. Продаваме България и българщината на безценица ден след ден, година след година. И сме съгласни - чрез своето мълчание. Претопяваме се като нация и не ни пука.
Не осъзнаваме, че липсата на национален идеал ни води към гибел. Но какъв да бъде той? Нека го потърсим сред подаръците за Коледа. И защо да не е хуманизмът?
Човеколюбието, което да ни обедини като нация. Това е единственият начин да се съхраним и да бъдем силни.
Честити празници на всички!

 

 

Пегас

 • От редактора
  21. Април 2017 77
  329
  0

  Все по-често се говори за война. Или се опитват да ни държат в страх, или ни карат да свикваме с нещо неизбежно.
  Но какъв безумец трябва да си, за да вярваш, че при един мащабен военен конфликт със съвременните военни средства имаш шанс да оцелееш? 
  Непрекъснато мисля по този въпрос през последните дни.
  Президентът на САЩ с лека ръка разпореди ракетна атака на сирийско...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"