25 Април 2024четвъртък19:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лов и риболов

Лалугерът е ценност

/ брой: 288

автор:Дума

visibility 46

Не посягайте на лалугера! - предупреждава Антон Станчев, началник отдел "Опазване на биоразнообразието и туризъм" в Дирекцията на националния парк "Централен Балкан".
Лалугерът е ценност сам за себе си. Той е световно застрашен вид, от една страна, от друга, той представлява интерес, защото заема централно място в хранителната верига на грабливите птици. От неговото състояние зависи до голяма степен оцеляването на много от едрите грабливи птици - царски орел, ловен сокол и скален орел.
До неотдавна лалугерът е бил в много добро състояние у нас. Но поради това, че е нанасял някакви щети на реколтата, през изминалия век срещу него са били предприемани кампании за унищожаването му.
Храни се със семена и луковици от ливадите, които обитава. Предпочита ливади и пасища с ниска трева, където по-лесно успява да се защити от грабливите птици. В последните години, поради това че една част от териториите не се косят предвид намалелите домашни животни, тревата избуява, появяват се храсти, което е пагубно за лалугера, тъй като той няма с какво да се храни.
Числеността на лалугера намалява и поради това, че там, където започва да преобладава хвойната, намаляват растителните видове, в това число и ценни тревисти видове. От друга страна, хвойната е местообитание на птиците, които гнездят в нея. В "Централен Балкан" се наблюдават промени в неговата численост и плътност. Преди години го е имало на много места на юг, където сега също намалява. 
Това, което може да се направи за европейския лалугер, е там, където го има, да се поддържа пашата на домашни животни - което е достатъчно, за да се среща лалугерът. 
Европейският лалугер е гризач. В зависимост от надморската височина той се събужда от април, а в по-високото - по-късно. Скоро след това пристъпва към чифтосване. Дава потомство през лятото - между 4 и 8 малки. Малко след това, от септември, започва да се приготвя за зимния сън, който продължава до месец април. Живее в колонии в система от дупки. Подсвирва, като забележи опасност, с което сигнализира на родата, че се приближават грабливи птици, които са му най-големият враг. Лалугерът е типичен представител на животинския вид по българските земи, като се среща най-често в Добруджа. 
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ