24 Април 2024сряда19:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Едно наум след Коледните пости...

Пълният глад след преяждане съсипва

/ брой: 288

автор:Дума

visibility 32

Лекари неведнъж са препоръчвали да се преминава плавно от диета към обичайно хранене. След Коледните пости идва поредицата от т. нар. зимни празници. Именно към това сега насочват вниманието си лекари.
Особено чувствителни към честите преяждания са панкреасът, стомахът и жлъчката, защото храносмилането се осъществява до голяма степен от тях. Те трябва да отделят адекватно на погълнатата храна количество жлъчен, панкреасен и стомашен сок. Продължителното натоварване с необичайно големи количества храна води до дразнене на храносмилателната система. Най-чувствителен е панкреасът, особено при диабетиците и хора с нарушения на въглехидратната обмяна. Затова и

ендокринолозите са най-натоварени след празници.

Панкреасът има готовност да реагира още при първите хапки храна и да отдели големи количества инсулин, който понякога е ненужен. Така се получава хипогликемия.
Драстичните диети и гладът са абсолютно забранени, припомнят гастроентеролози. Иначе рискувате хипогликемия, нарушения на храносмилането и образуване на много газове, тъй като организмът е настроен да приема и преработва повече храна. Освен това при пълен глад организмът посяга към запасите от мастна тъкан в мускулната маса и въглехидратите в черния дроб. Разграждайки се, тези вещества натоварват много силно черния дроб и панкреаса.
Честото надигане на чашката с концентрат може да ви докара до състояние, известно като

"празнично сърце".

Нормално, сърдечният ритъм е 60-70 удара в минута. При претоварване с пиене сърцето започва да препуска със 150-160 удара в минута.
Не ще и дума, че след преяждането и препиването е необходимо разтоварване. Но гладът и/или хукването към фитнесзалите е грешка. Американски лекари препоръчват 48 часа след преяждане разтоварването да става, като се набляга на вода, билков чай и зеленчукови бульони.
Смята се, че за здравите хора периодът на

 разтоварване може да продължи не повече от седмица,

но трябва да е поне 5-6 дни. Толкова време е необходимо, за да може да започне изхвърлянето на натрупаните токсични вещества от организма.
Сутрин може да се започне с ментов чай - успокоява перисталтиката. Към 10 ч. добре е да се хапне плод - цитрусов, богат е на витамини и етерични масла, които стимулират стомашно-жлъчната секреция и поддържат тези органи "бодри". Почти през целия ден е добре - глътка по глътка - да се пие вода или плодов сок, по възможност без захар. За обяд е най-добре да се хапне постно ястие със съдържание на целулоза - картофи, ориз. На вечеря малко месо вече е позволено, но да е бяло месо от риба или пиле. При разтоварването е позволено и пиене на зелев сок. Той има добър ефект, особено с малко лук или праз.
Двигателното разтоварване е необходимо, но подобно на храната не бива да се прекалява. Стресът за организма, лежал по цели дни и след това заставен да извършва свръхдвижения, е същият, както при преминаване от обилни трапези към пълен глад. Захранването след разтоварителната диета също е желателно да продължи около седмица.


100 г пържени картофи се наказват с 30 мин. ринене на сняг

За да изразходвате енергията от:
1 хамбургер (300 ккал), е необходимо да играете 20 мин. баскетбол
за 100 г пържени картофи (300 ккал) - 30 мин. чистене на сняг
за печена наденица (220 ккал) - 45 мин. тенис на маса.
парче ябълков пай (200 ккал) иска 50 мин. аеробика
маслената торта (300 ккал) 90 мин. копане в градината
1 шоколад (560 ккал) и чаша кока-кола (120 ккал) се наказват с по час джогинг и риболов.
1 мелба иска 25 мин. каране на колело, а пицата - час плуване.
При един час секс се губят около 250 ккал, а оргазмът е равен на 400 ккал, но... на час! Като допълнителна полза от секса се приема предпазването от грип.
Една целувка изгаря 3 ккал. Твърди се, че при сръчно разкопчаване на сутиена се изразходват 7 ккал, а при непохватно - цели 96.
Не забравяйте, че 1 г алкохол (втори по калоричност след мазнините) е 7 ккал. 100 мг водка (280 ккал) се равнява на 100 г франзела или на 70 г захар.


Ах, този чипс!


Един суров 75-грамов картоф има 55 калории за сметка само на глюкозата в нишестето. Когато се изпържи от 75 г става 35 г и 90 калории, а като се направи на чипс - 25 г и 145 калории. С 25 г чипс усещате стомаха си празен, а калориите са 3 пъти повече.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ