28 Март 2024четвъртък11:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Над 51 млн. лв. се очаква да е дефицитът на НЗОК

Болници съдят касата

/ брой: 285

автор:Аида Паникян

visibility 1052

Недостигът на касата за бюджетната 2016 г. се очертава да е 51,5 млн. лв. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК на 30 ноември. Недостигът в извънболничната помощ (първична и специализирана, и за изследвания) се очертава да е близо 12,5 млн. лв. Недостигът за лекарства е над 49,8 млн. лв., като повече от 31,67 млн. лв. са лекарства за домашно лечение. За лекарствата срещу рак дефицитът е над 18,14 млн. лв. В тези пари не е включена неплатената надлимитна дейност на болниците. "А нормално ли е ние да гласуваме преди една седмица 50 милиона за лекарства, те да са безлимитни и медицински изделия и сега на лечебните заведения, които извършват реална дейност на тях няма да платим?", пита представителят на пациентите Пламен Таушанов.
Около 52,5 млн. лв. се прехвърлят висящи плащания за догодина, става ясно от стенограмата. Тази година имаме с около 200 милиона лева повече. "В бюджета на НЗОК, м.г. прехвърляме за плащане в тази 13 милиона, а т.г. имаме повече пари, а прехвърляме 50 млн. Къде е логичното обяснение на това нещо?", пита здравният зам.-министър в оставка и председател на надзора д-р Ваньо Шарков. Все пак той казва, че с въвеждането на пръстовия отпечатък разходите на болниците са намалели. По думите му предния ден било съобщено, че за 15 дни разходите са намалели с 15 млн. лв. спрямо предходния месец, а към 20-о число на ноември, сравнено към 20-о число на октомври, разходите са намалели със 17 млн. лв.
Ще заведем дела срещу НЗОК и решения на Надзорния й съвет, за всички случаи, които са спешни и не са изплатени на болниците. Това заяви д-р Иван Маджаров - председател Българската болнична асоциация. Представители на частни и общински болници са категорични, че тежестта в здравноосигурителните плащания на НЗОК се измества към лекарствата, а в същото време се внушава, че болници и медици са консуматори на средства, без да работят качествено. Всяка болница има извънлимитна дейност, а над 80% от нея е за спешни случаи, категоричен е д-р Маджаров. Припомняме, че преди дни 15 частни болници подадоха жалба в Административния съд в София срещу решението на НС на НЗОК от 21 ноември, според което над 50 млн. лв. от преизпълнението на приходите от здравни вноски ще се използват за лекарства, медицински изделия и диетични храни. От ББА припомниха, че до момента надзорниците на касата са дали допълнителни 135 млн. лв. за лекарствата, за които НЗОК плаща.
Жалбата на болниците пред съда се подкрепя и от БЛС. Председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев подчерта, че няма върнат спешен пациент. Очаква се БЛС да даде на съд неплатената от касата надлимитна дейност на болниците.
Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването е категоричен, че неплащането на надлимитната дейност се отразява и на достъпа на пациентите до лечение и нарушава правата им.

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 0

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 0

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ