16 Април 2024вторник12:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Финалът предстои

Може ли колегията на електорите да промени резултата от президентските избори в САЩ?

/ брой: 283

автор:Галина Младенова

visibility 1635

На 15 декември новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп свиква пресконференция, на която ще обяви намерението си да напусне своя бизнес, за да се съсредоточи върху управлението на страната. "За да НАПРАВЯ АМЕРИКА ОТНОВО ВЕЛИКА", написа той в туитър.
Много наблюдатели в Америка обаче се съмняват, че той наистина напълно ще се откъсне от бизнеса. Тези дни американски медии съобщиха, че Доналд Тръмп ще бъде изпълнителен продуцент на популярното риалити шоу на Ен Би Си "Чиракът" (The Celebrity Apprentice). Тръмп беше водещ на шоуто от 2008 до 2015 г. и стана популярен с прочутата си фраза "Ти си уволнен!". През лятото на миналата година обаче телевизията скъса договора си с него заради скандалните му изказвания за мексиканските мигранти. След това програмата беше свалена от ефир.
"Чиракът" се връща на екран на 2 януари 2017 г., а водещ на 15-ия по ред сезон ще е холивудският актьор и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер. В шоуто участват звезди, които се стремят да съберат колкото се може повече пари за нуждите на някоя благотворителна организация.
Ен Би Си не съобщава подробности за бъдещия си договор с Тръмп. Не е известно и каква заплата ще получава президентът продуцент. Самият Тръмп отрече информацията. Той освен това подчертава, че по закон не е длъжен да прекъсне връзка със своя бизнес, но смята, че е "очевидно важно като президент по никакъв начин да не влиза в конфликт на интереси". "Затова се подготвят правни документи, които изцяло да ме извадят от бизнес дейностите. Президентството е много по-важна задача", заяви той преди очакваната на 15 декември пресконференция. А междувременно новоизбраният президент бърза да нареди своята администрация. Мнозина вече обърнаха внимание, че Тръмп предлага постове най-вече на милиардери и генерали.
Дали обаче бизнесменът не прибързва да се отказва от бизнеса си, дали не поставя, както се казва, каруцата пред коня?
Въпреки че всички вече знаят, че именно Доналд Тръмп е новият, 45-и президент на САЩ, той всъщност все още не е избран. Истинският избор на американския държавен глава ще се състои на 19 декември, когато се събира колегията на електорите. А там, колкото и да е невероятно, винаги може да се очакват изненади.
Тези дни например членът на колегията на електорите от щата Тексас Крис Супрун, представляващ Републиканската партия, обяви, че няма да гласува за Доналд Тръмп на събранието на електоралната колегия на САЩ на 19 декември.
Супрун е един от 38-те електори от Тексас. Преди изборите всички те са подписали задължението да гласуват в съответствие с резултатите от гласуването в щата. Но въпреки че повечето тексасци дадоха гласовете си за Тръмп, Супрун отказва да гласува за бизнесмена.
"Казваха ми, че ако изберем Доналд Тръмп, той ще промени характера си така, че да заприлича на президент. Той обаче не прави това", заяви Супрун.
"Знам, че ще последва негативна реакция на много хора, но през тази кампания това се превърна в норма. Хората са недоволни. Те са озлобени. Но аз също съм озлобен", написа Супрун. Той уточни, че е променил мнението си, след като получил стотици електронни писма и телефонни обаждания с призиви да не гласува за Тръмп.
Федералният закон всъщност не задължава електорите да гласуват така, както е гласувало мнозинството от избирателите от щата. В някои от случаите обаче местното законодателство изисква това.
По думите на Супрун той все още не бил решил за кого ще даде гласа си, но обмислял това да е друг републиканец - губернатора от щата Охайо Джон Кейсик.
И още един тексаски електор - Арт Сиснерос, обяви по-рано, че планира да излезе в оставка, за да не подкрепи Тръмп. Сиснерос бе сменен от друг електор.
А група електори от Колорадо и Вашингтон от известно време се опитва да убеди други свои колеги да гласуват не за Тръмп, а именно за Джон Кейсик. Инициаторите дори са се опитали да получат помощ от щаба на Клинтън, но там им отказали, съобщи "Политико".
Клинтън зае подобна неутрална позиция и по отношение на преброяването на гласовете в три щата. Щабът на Клинтън отказа сам да иска преброяване, но в крайна сметка подкрепи инициативата на "зелената" кандидатка Джил Стайн.
Но както и преброяването, така и опитите да се променят настроенията на електорите на практика нямат шанс да променят резултатите от президентските избори, убедени са наблюдателите.
Според закона за президентските избори в САЩ действа двупартийна колегия на електори, чиито гласове определят президента. Колегията се състои от 538 електори, избрани от 50-те щата. Щатите излъчват различен брой електори според броя на населението. Електорите делегират своите гласове по отношение на това как са гласували в щата, от който идват. Както се вижда обаче и от това правило има изключение - електорите от някои щати са свободни да променят решението или дори да не гласуват за никого.
Точно тук се крие опасността за Тръмп. Президент става този, който спечели мнозинството в изборната колегия, така че част от недоволните граждани виждат именно в колегията възможност Тръмп да не стане 45-ият президент на САЩ. Въпреки това рядко се случва такъв брой избиратели да променят мнението си, така че гласуването на колегията напълно може да направи обрат в резултата.
Случаите електорите да не подкрепят своя кандидат са изключително редки. Историята все пак познава случаи, когато отделни електори гласуват неочаквано. Например през 2000 година електор от Вашингтон решава да не даде гласа си за демократа Ал Гор. Той прави това в знак на протест, че Вашингтон няма представител в Конгреса. А през 2004 година представител на Минесота трябваше да гласува за Джон Кери, а гласува за Джон Едуардс. И до днес не е ясна причината, смята се, че това е било просто грешка.
Така или иначе, нито един от тези случаи не е повлиял на резултатите от изборите и никой не им обръща особено внимание.
Засега шестима членове на колегията, недоволни от победата на Тръмп, вече обявиха, че ще променят позициите си в полза на Клинтън. С молба да последват примера им към електорите се обърнаха почти 5 милиона американци. Всички те подписаха петиция под лозунга "Колегия на електорите: Направете Хилъри Клинтън президент на 19 декември".
"Ние призоваваме електорите да игнорират резултатите от изборите в щатите", заявяват авторите на петицията.
Денят на гласуването на електорите е известен предварително - това е понеделникът след втората сряда на декември (тази година това е 19 декември). Колегията никога не се събира в пълен състав: електорите гласуват в сградата на Капитолия в своя щат. Присъстващите избират президента и вицепрезидента. След това гласовете се преброяват, внасят се в протокол, направен в няколко екземпляра. Протоколите в запечатани пликове се изпращат до председателя на американския Сенат, архиваря на САЩ, секретаря на Сената на щата и главния окръжен съдия. Те трябва да получат протоколите в рамките на 9 дни. С преброяването на гласовете се занимава специална сесия на Конгреса на САЩ, след което председателят на Сената обявява имената на новите президент и вицепрезидент на страната. Това трябва да стане на 6 януари.
Почти половината от американските щати законодателно забраняват на електорите да гласуват за загубилия кандидат. Ако някой обаче наруши забраната, го заплашва само парична глоба, а не решетки. В останалите щати законът не пречи не електорите да игнорират изборните резултати. Гласувалите за противника американската политология определя като "недобросъвестен електор".
Според статистиката по-голямата част от такива граждани се оказват напълно добросъвестни и законопослушни. Според данни на правозащитната организация "FairVote" за 22 изборни цикъла има само 179 случая на гласуване въпреки изборните резултати в щата. При това 71 електора са променили позицията си само защото избраният от народа кандидат е починал (например през 1912 година). Други 85 души гласували за загубилите в техния щат политици или са саботирали всичките кандидати по различни причини - заради протест, хулигански мотиви или пък по погрешка.
За цялата история на САЩ само веднъж, през 1836 година във Вирджиния, електорите заедно гласуват срещу общественото мнение, предпочитайки непопулярния кандидат за вицепрезидент Ричард Джонсън. В крайна сметка той става вицепрезидент и четири години работи успешно в кабинета на 8-ия президент на САЩ Мартин ван Бюрен.
За да се повтори тази история, днес на Хилъри Клинтън ще й трябват не 23, а най-малко 38 такива "недобросъвестни електори". Като се имат предвид шестимата вече обявили своята "недобросъвестност", на бившата първа дама на 19 декември ще й трябва подкрепата на още 32 електори. По Коледа, казват, се случват чудеса. В случая обаче това е малко вероятно. А и Тръмп неведнъж е доказвал, че името му не е случайно (в превод от английски trump означава коз) и той винаги остава в играта. За много американци милиардерът се превърна в символ на борбата с всичко, което не им харесва в съвременното американско общество. Ще оправдае ли доверието им обаче, ще видим тепърва.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 174

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 174

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ