29 Март 2024петък17:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Две важни за България дати

/ брой: 283

автор:Панчо Панчев

visibility 3109

Ще се спра на две важни за България дати. Първата е сто и петдесет годишнината от опита на народа ни чрез Априлското въстание да отхвърли многовековното иго под турския ботуш и да развее над полята и планините ни българския флаг.
Втората е седемдесетгодишнината от обявяването на България за република. Република България - звучи гордо и тържествено, нали?
Първата, макар да е несполучлив опит за освобождение, показва на народа ни, че е време да отхвърли оковите на турското робство, а втората е празнична дата, която присъединява държавата ни към онези страни, които не се кланят на измислени или наследени монархически величия.
Има и някаква последователност в тия две дати. Първата е опит да бъдем не жалки роби, а свободни хора, втората - да бъдем както повечето други държави - република. За такава са мечтали най-светлите борци за народна свобода и за свое свободно Отечество!
Но свободата е скъпа. Много жертви са дадени, докато се развее българският флаг. Започвам с онзи трагичен апотеоз на българската борба за свобода, който остава изписан с кървави букви в историята ни.
Така го наричат познавачите на историята. Основите му се полагат в румънския град Гюргево. Там, на 11 октомври 1875 година, заседава революционен комитет с председател Стефан Стамболов и членове Панайот Волов, Никола Обрешков, Георги Бенковски и други... Те решават българските земи да се разделят на пет революционни окръга: Търновски, Сливенски, Пловдивски, Врачански и Софийски. Апостоли на окръжните комитети са Иларион Драгостинов, Стоян Заимов и някои от гореспоменатите...
Въпреки подготовката битката е загубена. Според сведения от руски консултанти са разрушени около двеста села с население около седемдесет и пет хиляди души, част от които са избити, а други прогонени.
Но въстанието изиграва ролята си. Макар и неуспешно то представлява връх на българското националноосвободително движение. Според днешните оценки, независимо от това, че не завършва с военен успех, то постига друга основна цел - политическа: далеч от пределите на България, въстанието и главно зверствата, с които е потушено, намират силен отзвук в Западна Европа и в Русия. Те не могат да останат безучастни към тези зверства.
И България е свободна. Нещо повече - след опитите да бъде монархия, тя се спира на заключението, че съвременните проспериращи държави са предимно републики. И се стига до референдум.
След референдума видният политик Никола Петков се изказва по този повод: "Референдумът се проведе при пълна свобода, защото целият народ бе единодушен за премахването на монархическия режим, който докара на България само нещастия и катаклизми." На митингите след Девети септември идват без никой да ги кара - в София двеста хиляди души, в Пловдив сто хиляди и във Варна - шейсет хиляди...
Още Александър Стамболийски обмисля проект за републиканска конституция. Но едва след Девети септември става възможно отхвърлянето на монархията и установяване на република.
Хората от младото поколение не са видели, но трябва да знаят, че по време на социалистическата ни република са изградени значителна индустрия и модерно земеделие. България постигна завидни резултати в области като образованието, културата, спорта... Има всеобхващащо здравеопазване и социални осигуровки, небивал ръст във всяко отношение. 
Сега някои средства за масова информация, или по-точно дезинформация, съобщават друго, но вие вярвайте на мен!
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ