26 Април 2024петък12:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Как Мохамед открадна Коледа

Елхите и Санта Клаус се оказаха нежелани в Европа

/ брой: 283

автор:Дума

visibility 1196

Лента.ру

Украсената и сияеща предновогодишна Европа винаги е била невероятно зрелище, заради което през декември на Стария континент се стичат пътешественици от целия свят. През последните години обаче традиционните празненства влязоха в противоречие с политиката на мултикултурализма. Все по-често се нападат атрибутите на христианското Рождество - елхата, Санта, ангелите и дори сърдечните поздрави.

Нелегалната Дева Мария

Наскоро съд задължи френския град Публие да премахне скулптура на Дева Мария от градския площад като нарушаваща общонационалната забрана за демонстрация на религиозни символи на обществени места.
Съдейки по всичко, Девата от Публие няма да я спасят дори коледните празници. Кметът Гастон Лакроа заповяда да се премахне една от главните виновници за предстоящото тържество, тъй като, ако кметството не изпълни решението на съда, го заплашва всекидневна глоба в размер на сто евро. Чиновникът все пак обеща да намери за Дева Мария място на частна земя, където забраната не важи.

Гори, гори ясно

Най-много удари понася основният символ на зимните празници на Стария континент - елхата.
На 1 януари 2016 година украсеното дърво, намиращо се близо до станцията на метрото "Клемансо" в Брюксел, бе изгорено от хулигани с викове "Аллах акбар!".
В белгийската столица, където според данни към 1 януари миналата година една четвърт от населението изповядва ислям, работите на елхата, меко казано, вървят зле от 2012 година. Именно тогава живото дърво, което традиционно се слагаше на главния градски площад "Гран Плас", за първи път бе заменено с 25-метрова авангардна скулптура от стомана, за да не се обиди никой: на христианите инсталацията напомняше елха, а мюсюлманите нямаха повод да се възмущават.
Същата година в Брюксел заедно с "толерантната" елха също така преименуваха коледните базари в "зимни удоволствия". Твърди се, че това деликатно решение помогнало на града да привлече повече туристи, отколкото обикновено: всички искали да посетят политически коректния празник.
Във Великобритания първи предложиха, без да чакат сблъсък на културите, просто да се поздравяват със "сезонния празник" вместо пожеланията за Весела Коледа и Щастлива Нова година, а всички мероприятия и базари да се наричат просто "зимни радости". Още през 1998 година градският съвет на град Бирмингам внесе съответното предложение.
Оттогава в британските медии и в мрежата не стихват споровете дали наистина е удачно да се изпращат картички "Честит сезонен празник!". Мнозина смятат, че това е прекалено. Сред тях е и премиерът Тереза Мей. В навечерието на празника тя заяви, че хората "трябва да се чувстват в правото си да споменават Рождество".

Куфар - елен - Лапландия

Вече станаха десет години откакто на Санта Клаус за първи път му посочиха вратата в Австрия и Германия. Изображенията на беловласия старец с червен кожух официално са забранени на базарите в тези страни от 2006 година.
А през 2013 година в берлинския Фридрихсхайн-Кройцберг помолиха местните жители да се въздържат от коледни празнувания на публични места, за да не оскърбят чувствата на харесалите този район многобройни мигранти от Турция. Посъветваха хората да празнуват вкъщи, в семеен кръг.

Върнете Новата година

Не всички са готови просто така да се откажат от любимия си празник и неговите атрибути. Жителите на датското градче Кокедал през 2012 година спретнаха истински кръстоносен поход срещу местните мюсюлмани, настояващи да се забранят всякакви празнувания на Коледа и Нова година. Коренните жители, които в Кокедал се оказали само 40 процента срещу 60 процента последователи на Аллах, отказали да изпълнят решението на мнозинството и определиха отказа от тържества като неуважение на датските традиции.
В края на краищата те успели да надделеят - елхата била сложена на обичайното й място, а датските медии нарекоха противопоставянето на двете култури "война за Коледа".

Мигранти отбелязаха току-що настъпилата 2016 г. с изгарянето на украсена елха в белгийската столица

"Коректната" елха в Брюксел

Изображенията на беловласия старец с червен кожух са забранени в Австрия и Германия

Във Вроцлав се отказаха от "толерантността" и тази година светлините на коледна елха събраха хиляди хора на площада
Снимка БГНЕС

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ