28 Март 2024четвъртък13:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Депресията води и до физическа болка

Тъгата може да причини артрит или хранително разстройство у юношите

/ брой: 282

автор:Дума

visibility 69

Психичните разстройства и физическите заболявания често вървят ръка за ръка. За първи път психолози от университета в Базел дадоха обяснения защо след душевно страдание при млади хора се появяват и физически изяви на болести. Неотдавна швейцарски учени представиха нови доказателства - този път при тийнейджъри, за връзката между психиката на човек и физиологичните процеси в организма му. По проект, финансиран от швейцарския Национален фонд за наука, психиатри и психолози разглеждат темпоралните зависимости във връзката между физическите болести и психичните разстройства в децата и младите хора. В авторитетното научно списание PLOS One те са анализирали данни от представителна извадка от 6483 тийнейджъри от САЩ на възраст между 13 и 18 г. Изследователите отбелязват, че някои много разпространени физически заболявания се проявяват по-често при деца и юноши, ако преди това са страдали от определени психични разстройства. Обратното също важи. Тревожните разстройства са по-чести, ако детето страда от сърдечносъдово заболяване.

Сезонното афективно разстройство и диетите

Някои витамини повлияват пряко различни неблагоприятни състояния. Зимната депресия или на медицински език сезонното афективно разстройство, се предизвиква обикновено от студа, липсата на слънчева светлина и заседяването на закрито, бягайки от ниските температури. Симптомите включват проблеми със съня, депресия, силен глад за въглехидрати, социално оттегляне и повишен апетит. Има витамини, които помагат за преодоляване на зимната депресия. Сред тях са:
V Кобаламинът - другото название на витамин В12, който се съдържа в най-голямо количество в червените меса, пилешкото, рибата, млякото, сиренето, яйцата. Кобаламинът е необходим за успокояване на нервната система.
V Витамин В6, наричан още пиридоксин, може да помогне за производството на серотонин в мозъка. Серотонинът е невротрансмитер, който подобрява настроението и облекчава депресията. Съдържа се в пшеничен зародиш, орехи, банани, яйца, слънчогледови семки.
V Ниацинът или витамин В3, помага за подобряване на кръвообращението в кръвоносните съдове и мозъка. Ниацинът подобрява и абсорбирането на протеини и мазнини от храната, които са необходими за изграждането и поддържането на здрави мозъчни клетки.
Небалансираните диети крият риск и за психиката, предупреждават учени. На медицината отдавна е известно, че качественият състав на диетите влияе на физическото здраве, но едва сега се прокрадва схващането, че ограниченията в храната влияят и на мозъчната дейност", твърди ръководителят на изследователски екип д-р Ендрю Макалък, цитиран от ВВС. Анализите показват, че за последния половин век

индустриализацията на селското стопанство

е изменило значително състава на тъканите на култивираните растения и домашните животни. В тях значително е намаляло съдържанието на омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини, а именно те отговарят за пълноценната мозъчна дейност.
Ако не бъдат взети мерки за промяна в основните принципи на селското стопанство или всеки човек не помисли повече за здравето си, заплашено от принудително небалансираното хранене, липсата на някои традиционни за храните вещества ще продължат да увеличават риска от развитие на състояния на тревожност и депресии, шизофрения, проблеми с паметта, болестта на Алцхаймер, посочва д-р Макалък.
Само преди дни но инициатива на българския евродепутат Момчил Неков беше представен научен доклад за

ефектите на биологичните храни и земеделие

върху човешкото здраве. Специалисти заключиха, че особено за бременни жени и подрастващи биохраните са високо препоръчителни за намаляване на рисковете от здравни проблеми в бъдеще. До 2050 г. всеки втори ще има някакъв вид алергия прогнозира СЗО, а стимулирането на консумацията на биопродукти има потенциала да предотврати тази тенденция, коментира Неков по време на заседанието на научния панел към Европарламента - СТОА. Експертите цитираха изследване, според което биологичните храни имат 2 пъти по-малко кадмий, който е токсичен за бъбреците.

Изходът

е през зимата човек да се стреми към светлина - да работи колкото се може по-близо до прозорец и колкото се може повече време да прекарва на естествена светлина, да се разхожда. Борете се с резките промени в температурата, препоръчват специалисти. Друга тяхна препоръка е да не се поддаваме на  "зимната самота", а да се срещаме с хора. Както и да не се отказваме от сладките неща (въглехидрати), които са незаменим помощник на човешкия организъм при студ или лошо настроение.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 174

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 192

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ