28 Март 2024четвъртък10:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Москва - мащабна, динамична, подредена и красива

Руската столица и през зимните месеци не спира да очарова с атракциите си туристи от цял свят

/ брой: 282

автор:Надежда Ушева

visibility 91

Още в началото на ноември руската столица блести с още по-голяма яркост - потопена, в богатата си новогодишна украса, тя радва човешкото око - по улици, площади, сгради, търговски центрове, навсякъде, се виждат огромни елхи, дядо мразовци, снежанки, джуджета, гирлянди, падащи снежинки, петолъчки и какво ли още не... От клоните на дърветата се спускат разноцветни стъклени топки, които допринасят за празничното настроение в града. Зелената красота от необятните паркове с цветя и фонтани през лятото неусетно е отстъпила място на бялата пухкава премяна. Която е не по-малко вълнуваща и живописна със снежните си картини.   
Неизменна емоция представляват ледените пързалки. Построени на възлови централни площади в Москва, те забавляват не само децата, но и възрастните хора.          
Една от най-големите изкуствени ледени пързалки в Европа се намира именно в парк "Горки". Площта й е 18 000 кв. м - с лед са покрити пътеки и алеи. Инфраструктурата на парка през зимата неузнаваемо се променя, така че посетителите да могат на кънки да стигат чак до кафенетата, пръснати наоколо. Любителите имат възможност да се насладят и на 8-метров замразен фонтан, както и на ледени лабиринти. Друга известна открита пързалка е тази на територията на ВДНХ. Нейната площ е още по-внушителна - 20 000 кв. м. Билетите за възрастни са 300 рубли (около 8 лв.), а за деца 150 р. (около 4 лв.). Спиращо дъха е осветлението, което в многобройни цветни нюанси "огрява" фасадите на сградите, оградите, дърветата, пешеходния мост. Отраженията на светлините хвърлят игриви шарени сенки и върху леда. Цената да покараш кънки е 200 р. около (5 лв.) през седмицата, а през почивните дни - 400 р. (11 лв.). Сред най-посещаваните пързалки е и тази до ГУМ на Червения площад, където е построен и пищен новогодишен базар.
За спокойствието и сигурността на жителите и гостите на руската столица денонощно работят хиляди полицаи, които извършват щателни проверки, буквално навред - в магазини, гари, метро, летища, търговски центрове, учебни и държавни институти, музеи, театри, концертни зали и галерии, черкви и манастири... Факт е, че има  правила и те се спазват. Така например в супермаркетите алкохолът вечер след 22 ч. до 11 ч. на следващия ден е забранен, а иначе в останалото време се продава само на пълнолетни! А цигарите в Русия са доста по-евтини от тукашните и не се афишират наляво и надясно. Не са изложени на видно място и се продават само при поискване от клиентите. Забранено е пушенето на 30 м от училища и детски градини, гари, летища...
Истинско изживяване си остава Московското метро, същинско произведение на изкуството! Залите му са едни от най-красивите и смайващи в света. Открито на 15 май 1935 г., днес метрото има 13 линии и 200 станции, като продължава да се разширява. Общата му дължина е 331,5 км. Делнично  превозва 8,6 милиона пасажери, а през почивните дни те наброяват около 6,5 милиона на ден. При това метрото блести от чистота! То е най-удобният транспорт - подземен, има също и надземни мотриси, предвид големите задръствания в Москва. Билетчето е само 40 р. (около 1 лв. и 15 ст.)
Неподправено бижу са мостовете, преметнали изящните си снаги през река Москва и р. Яуза. Особено вечер със своите ефектни светлини, главозамайват и приковават на място минувачите.
Мащабна, динамична, подредена и красива. Това са четирите думи, с които бих описала руската столица. Днес тя събира минало, настояще и бъдеще в едно. Гордо пази историята и паметта си, паметниците на културата и традициите си - всичко, свързано със съветския й период - от петолъчките, сърпа и чука до Мавзолея на Ленин и внушителните павилиони, които представляват своеобразна експозиция на икономическите постижения на страната. А мавзолеят с безплатен вход се посещава с нестихващ интерес както от руснаци, така и от хиляди туристи.
В същото време темповете, с които градът се променя, модернизира и расте, са лавинообразни. Москва е космополитен необятен град, простиращ се над 45 км от север на юг и над 30 км от изток на запад. Заедно с предградията в руската столица живеят над 15-16 млн. души.
 

Не само улиците и площадите, но и моловете са украсени с огромни елхи

Ледената пързалка в парк "Горки"

Московското метро е едно от забележителностите

Пешеходната Арбатская улица в центъра
Снимки Авторката

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ