Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Май 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Оръжие

Турция купува пакистански учебни самолети Super Mushshak

Дума

9. Декември 2016 , брой: 281   580   0
Снимка
Пакистански лек витлов учебен самолет Super Mushshak
Снимка xairforces.ne

Турция сключи договор с Пакистан за доставка на леки витлови учебни самолети Super Mushshak. Сделката е сключена по време на военното изложение IDEAS в Карачи.
Турция е договорила 52 броя Super Mushshak и се смята, че стойността на сделката надхвърля $50 млн. Пакистанският министър на военната индустрия Рана Тангвер Хюсеин заяви, че това е най-голямата експортна военна сделка, която страната му е сключвала с Турция.
Турция започна да търси заместник на своите витлови самолети за първоначално обучение SF-260 през октомври 2013 г. През юли тази година Пакистан заяви, че държавната самолетостроителна компания PAC е спечелила конкурса и се чака финален договор.
Договорът, в чието изпълнение ще участва и турската компания TAI, се очаква да се изпълни на три транша между 2017 и 2019 г.
Super Mushshak е лицензно развитие на шведския учебен самолет Saab MFI-17 Supporter. Пакистан е най-големият оператор на типа с над 50 броя на въоръжение в пакистанските ВВС. Освен това типът се експлоатира и в Иран, Ирак, Саудитска арабия и Оман. Нигерия също е подписала, но все още няма доставки.
Това е поредният сигнал за задълбочаване на отношенията между двете големи мюсюлмански държави. Миналата година Турция съобщи, че ще дари на Пакистан 34 реактивни учебно-тренировъчни самолети Cessna T-37. Освен това пакистанските F-16 се модернизират в Турция от TAI.

 

 

 

Оръжие

  • По-късно в мрежата се появиха и израелски снимки от спътник, потвърждаващи наличието на един А-50У в авиобазата Хмеймим
    18. Май 2017 95
    86
    0

    Изданието National In-terest публикува статия за появата в Сирия на руския самолет-радар A-50У. Материалът е излязъл със заглавието „Най-смъртоносният самолет в руския арсенал, за който никога не сте чували”. Авторите на материала отбелязват, че за първи път в социалните мрежи снимка на „лещятия радар” се е появила на 29 април...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"