20 Април 2024събота18:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неков: С милионите в земеделието, водено от ГЕРБ, продукцията се е свила с над 6% за година

С тези темпове след 20 години ще трябва и хляба си да внасяме, коментира българският евродепутат

автор:Дума

visibility 344

"Политиката на ГЕРБ в земеделието лъсна на европейско ниво – въпреки милионите, с които ГЕРБ се хвалят всеки месец, производството на селскостопанската продукция в България продължава да се свива, ясно показва Евростат." Това заяви Момчил Неков във връзка с наскоро публикуваната информация за производство на селскостопански стоки, обявена на официалната страница на Главната дирекция по статистика към ЕС, известна като Евростат. "Ако тези темпове продължават, след 20 години българското земеделие ще изчезне, а сигурно и хляба ще трябва да си внасяме", допълни българският евродепутат, който е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент в Брюксел. Според публикацията за общото производство в сектор "Земеделие", на годишна база производството у нас се е свило с 6,2%. Производството в сектор "Животновъдство" е намаляло с 7,2%, при житните култури негативният процент е 4,6%, а при земеделските услуги - 5,3%. По свиване при вторничните услуги сме първенци в Европа – свиване с близо 30 процента. "Само в три държави има свиване във всичките тези направления и България е в тази "срамна тройка" благодарение на земеделската политика, водена от ГЕРБ. Това са официалните цифри, публикувани на фона на обещанията за милиарди, доклади за успешно усвояване и големите успехи в производство на тикви с ръст от над 200 пъти за година", обобщи Момчил Неков. Потресаващ е и делът на страни по-малки от България, като дял в европейското земеделие. Унгарците например произвеждат селскостопанска стока за близо 8 млрд. евро, а България, която е с 15% по-голяма от Унгария по площ, произвежда два пъти по-малко – около 4 милиарда. Повече от нас произвежда дори Финландия, една трета от територията на която лежи отвъд полярния кръг. Въпреки световните тенденции и кризи 12 държави в ЕС бележат ръст, като при Латвия той е близо 9%. Ръст бележат и Литва, Естония и Словения. Сред успешните държави е и Гърция, където ръстът на годишна база е над 3 процента. "Южните ни съседи очевидно виждат потенциала на сектора и го развиват. България обаче е в челната десетка на губещите - време е за промяна, за да се спре тази тенденция у нас", завърши Момчил Неков.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ