25 Април 2024четвъртък12:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бизнесът щял да повиши заплатите между 5 и 7% догодина

Като неуспешни през тази година АИКБ определи реформите в здравеопазването, съдебната система, сектор "Сигурност"

/ брой: 278

автор:Дума

visibility 13

Бизнесът е предпазлив в очакванията си за 2017 година. Основен фактор за несигурността в прогнозите са сложната вътрешнополитическа обстановка, предстоящите предсрочни избори, външните рискове като бежанската криза, както и задълбочаващият се проблем с липсата на подготвена работна ръка. Това показват резултатите от анкетата сред фирмите, членове на Асоциацията на индустриалния капитал.
В анкета 53% от запитаните компании смятат, че няма да имат изменение в продажбите през следващата година. 34% очакват ръст, а 13 на сто по-малко продажби. Според анкетата 41% от запитаните очакват по-добър финансов резултат, 38% не предвиждат изменение, а останалите се опасяват от влошаване. 66% от анкетираните няма да променят броя на служителите си, 22% ще наемат още хора, а останалите готвят съкращения. Почти 47% няма да променят заплатите догодина, а приблизително 53% ще ги увеличават. Под 0,5% от запитаните ще намаляват възнагражденията. "Бизнесът очаква умерен ръст на продажбите средно от 3-4% през следващата година, като допълнително произведената добавена стойност ще се използва в по-голяма степен за повишение на възнагражденията средно с 5-7%, както и за подобряване на финансовите резултати", обобщи резултатите председателят на АИКБ Васил Велев.
Преобладаващата част от износителите не очакват промяна в експорта си през 2017 г., а половината от управителите и мениджърите правят планове за увеличаване на инвестициите си през новата година. "Тези нагласи може да не се сбъднат предвид очакваната политическа нестабилност в държавата и ако се приеме промяната в Кодекса на труда, която ще намали работните дни с 3 дни през годината", коментира Велев. Анкетата показва още, че всеки втори работодател смята, че размерът на минималната работна заплата през 2017 г. трябва да остане на нивото от 420 лева, а не да се увеличава на 460 лева.
Като неуспешни през тази година бяха определени от бизнеса реформите в здравеопазването, съдебната система, сектор "Сигурност". "Недостигът на работна ръка излиза като основен проблем за бизнеса, който по своята острота вече надминава корупцията и административните прегради като бариери за развиване на стопанска дейност", посочи Велев. Фирмите членове на АИКБ очакват през новата година да се предприемат спешни мерки за решаване на проблемите в няколко сектора - осигуряване на човешки ресурси с необходимите компетенции в професии, търсени от приоритетни индустриални сектори; ограничаване на намесата на държавата на пазара на труда чрез определяне на минималната заплата, минималния осигурителен доход и добавки за натрупан стаж; въвеждане на принципа "Замърсителят плаща" при определянето на такса "Битови отпадъци"; меморандум за нови ВЕИ-централи и развитие на енергийната борса; развитие на капиталовия пазар чрез листване на държавни дружества и ограничаване на свръхрегулациите и др.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 180

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 179

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ