29 Март 2024петък16:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ПЕС дава категорична заявка за промяна в Европа

Европейските социалисти приеха резолюция, на чиято база да спечелят евроизборите през 2019 г.

автор:Дума

visibility 2183

 "Време е да съживим надеждата, да извадим хората от отчаянието и да им дадем алтернатива, за да не попаднат в ръцете на популисти, екстремисти и расисти." Това послание към своите симпатизанти изпрати Партията на европейските социалисти чрез приетата на Съвета в Прага резолюция. Тя е венец на усилията на лидера на ПЕС Сергей Станишев идеите му да получат одобрението на всички 28 страни членки на партията.

Съветът се проведе под мотото "Да спасим Европа: за младежите и прогреса". Ситуацията днес на Стария континент изисква спешни действия, както отбеляза по-рано Станишев. По думите му не е време за развяване на флагове, хората очакват действия на практика.

Неолибералният модел и политиката на десните доведоха до редица криза и проектът "Европа" загуби основната си нишка - социална справедливост и равенство. ПЕС предлагат отговор на политиката на десните и на популистката вълна. В основата на приетата резолюция са залегнали мерките за младежите, защото именно чрез гарантиране на тяхното бъдеще се гарантира и бъдещето на Европа. Тревожна е тенденцията - над 80 процента от младежите смятат, че ще живеят по-зле от родителите си. С тази резолюция Планът на Станишев за младежта получава официална подкрепа, след като лидерът на ПЕС успя да мобилизира всички леви в европейските институции. Планът има четири стълба: увеличаване на финансирането и действието на Младежката гаранция; създаването на Детска гаранция; разширяване на действието на програмата "Еразъм+"; въвеждането на културен чек.

Европейските социалисти започват дискусия за въвеждането на минимална работна заплата в Европа, която да се формира чрез закован процент от средната работна заплата за всяка страна членка. Недопустимо е в най-богатия съюз в света всеки 4 европеец да живее на прага на бедността, категорични са от ПЕС.

В резолюцията са заложени политики, които да осигурят достъп до равни позиции и равно заплащане на жените и мъжете. Европейските социалисти предлагат универсален социален пакет, който да гарантира достъп до качествено здравеопазване и адекватно здравно осигуряване. Те се обявяват срещу социалния дъмпинг, офшорните компании, като настояват за по-строг контрол от страна на страните членки.

В приетата резолюция се обръща внимание на най-острите проблеми пред Европа днес - мигрантската криза и сигурността. Социалистите се обявяват за по-добро сътрудничество и споделяне на информация между службите за сигурност на европейските страни. Те настояват за подобряване на управлението на границите на съюза, което е от изключителна важност за страна като България. Европейските социалисти изтъкват необходимостта от политики, насочени към превенция на младите хора от радикализация.

ПЕС следи развитието на ситуацията в Турция и настоява турското правителство да се върне към нормалния политически процес и диалог, важен за демокрацията в страната и стабилността на региона. Докато не се възстанови върховенството на закона и Турция не се придържа към европейските ценности, европейските социалисти призовават ЕК и Съвета на ЕС да инициират временно замразяване на преговорите с Анкара.

Европейските социалисти дават категорична заявка да увеличат своето участие в управлението на Европа както на национално, така и на европейско ниво. С приетата резолюция ПЕС изгражда основа, с която да спечели европейските избори през 2019 г.

 

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ