16 Април 2024вторник16:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колела

Гумата на бъдещето – удря с ток, мирише на портокал и свети със злато

/ брой: 276

автор:Дума

visibility 43

Гумата е сред най-важните елементи на автомобила. За едни основното им качество е надеждноста и дълговечноста, приемливата цена, а за други трябва нещо по-така – иновационно, технологично и дори ... изненадващо. Гумената промишленост се развива успоредно с автомобила и постоянно предлага нови идеи. Ето някои от тях:
Внимателно ток!
Експерименталните гуми BH03 могат да правят ток в движението си. В това са уверени специалистите от американската компания Goodyear Tire & Rubber, разработали първата в света гума генератор на ток. Полученият по време на движението ток се използва за дозареждане на акумулаторите на колата и за захранване на бордовигте системи. Включеният в гумата термоелектрически материал преобразва в електроенергия образуваната от триенето и деформацията на гумата топлина. Предлага се тази гума да има ултрачерен цвят и особена текстура, което ще й позволи в паркирано състояние да поема интензивно енергия от слънчевата светлина и също да изработва от нея електроенергия.
Идват...глухарчетата…
Гумата е немислима без натуралния калчук, а основен негов източник досега беше сокът на бразилската хевея – дърво растящо само в тропиците. Немските специалисти от Continental AG търсят допълнителен източник на натурален каучук и го намират в ... глухарчето. От латексното му мляко учените са създали инновационния материал Taraxagum, по името на растението на латински – Taraxacum. Според германците полученият състав по нищо не отстъпва на натуралния каучук от сока на хевеята. Този неприятен за зелената тревичка в двора ви плевел може да бъде отглеждан в промишлени мащаби в Северна и Западна Европа на земи нестопанска категория. Това би съкратило съществено времето за доставка на суровината в заводите на Continental, както и транспортните разходи. Серийното производство се очаква след около пет години, защото сега се прави селекция за максимално урожаен и устойчив на болести сорт, съдържащ два пъти повече сок отколкото дивото растение. Смята се че от един хектар глухарчета ще може да се събира толкова сок, колкото от декар хевея.
…и храсталаците...
Японската компания Bridgestone Corporation също търси заместител на хевеята и я вижда в лицето на вечнозелен храсталак от семейството на астрите, наречен гваюла. Тя се среща в засушливите райони на Северно Мексико. Латексното й млечице се съдържа във всички части на растението, като се събира само надземната част, а корените се оставят за да се събира нов урожай. Недостатъкът на този сок е съдържанието на много смолисти вещества, но това е само въпрос на технология. В 2015-а Bridgestone направи първата си експериментална гума, но до серийното производство навярно ще трябва да се почака няколко години.
Растително масло вместо нефт
Екологичноста е модерна дума и при гумите. В Goodyear са установили, че използването на соевото масло в направата на гумите може да удължи живота им с 10% и да намали използването на маслата деривати на нефта с 26 милиона литра годишно. Освен това, гумените смеси с добавлено соево масло, много по-лесно се смесва със силиката /кремниев двуокис/, която се ползва като армиращ гумата пълнител. Това повишава ефективноста на производството, намалява разхода на ток и изхвърляните парникови газове.
И портокаловите кори влизат в ... гумата
Гуми с използване на масло от портокалови кори пък е решението на горния проблем при японците от Yokohama. Те го добавят вече в почти всички модели гуми, защото маслото е доста киселинно и влиза в контакт с гумената смес, придавайки й на микрониво мекота и елестичност. Тези качества на гумите се запазват и при ниски, и при високи температури на експлоатация. “Портокаловите” гуми имат намалено съпротивление на търкаляне с цели 20%. Растителни масла добавят в гумите си и други големи производители – френската Michelin слънчогледово олио, японската Bridgestone соево. Но най-далеч отива финландската Nokian Tyres – в гумите й се влагат едновременно рапицово и борово масло.
Забравете за пироните!
Технология ContiSeal в действие – при пробиване на гумата леплив материал във вътрешната повърхност мигновенно обхваща виновника за пробива. Тя е дело на Continental AG и вече се прилага в масовото производство. Дори да се извади острият предмет, веществото затваря с лекота дупка с диаметър до 5 мм.
Подобна е и технологията Selfseal на Michelin, като тука диаметърът достига до 6 мм. Корейската Hankook ползва технологията Sealguard с използване на двукомпонентен херметик.
По-тихи от шумоленето на листата
Според концерна Continental AG, тишината в колата е признак на разкош, който заслужава всеки шофьор. Затова са разработили технологията ContiSilent, намаляваща нивото на шума от гумите, независимо от типа пътно покритие и природните условия. Това става с използването вътре в гумата на шумопоглъщаща полиуретанова пяна, а намаляването на нивото на шума достига до 9 дБ.
Ако не си броите парите
Компанията Zenises е основана едва през 2014-ау, но вече е в книгата на рекордите Гинес, защото продаде през тази година комплект от най-скъпите гуми в света - Z Tyre Z1. Те са инкрустирани със злато и брилянти и струват на купувача точно 600 000 долара. Самите гуми са изработени в китайския завод Sentury Tire, а дизайнът е дело на шефа на компанията Кандхари Харджеев. Логата Z на гумите са изпълнени от брилианти и са дело на италиански ювелири. Буквите са в обкръжение на 24-каратов златен шахматен орнамент.
Гумите на Снежната кралица
Те могат да бъдат само от лед и са реалност, направени за рекламен клип на марката Lexus. Четирима скулптура са изпълнили до последната чертицка оригиналните колела с гуми Yokohama. Колата изминава известно разстоянише с тях, като за здравина ледът е армиран с прозрачни акрилови влекна.
Може и в космоса
Без гуми не може да се мине дори и в космоса. Няколко години вече върви проектът Spring Tire (Пружинена гума) на Goodyear по поръчка и със съдействието на NASA. Гумата има 800 преплетени на ръка пружини, прикрепени към джантата. Те дават достатъчна твърдост и гъвкавост, гумата не се бои от пробиви, резки промени в температурите и слънчевата радиация. Не се генерира топлина при движението, голяма част от енергията от деформацията на гумата се връща обратно при изправянето на пружините, което намалява и разхода на енергия за задвижването на луно и марсохода.
Разработчиците са уверени, че космическите гуми могат да се полезни и в земни условия при придвижване в силно пресечена местност.
 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 263

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 258

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 258

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ