18 Април 2024четвъртък11:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Инфарктът идва по различен начин при двата пола

Сърцето на жената се адаптира по-добре към влиянията на околната среда и по-лесно понася стреса

/ брой: 276

автор:Дума

visibility 1047

От хората, които умират поради инфаркт, 53% са жени и 43% мъже, съобщава в. "Росиийская газета". В статията се уточнява, че според статистиката в много страни заболяването е по-смъртоносно за нежния пол. ДУМА направи свое малко проучване в статистиката на Националния център за обществено здраве и анализи. Числата показват, че от общо 8128 хоспитализирани с остър инфаркт на миокарда за деветте месеца на т.г., 5373 са мъже. От всичките хоспитализирани са починали 352 мъже и 337 жени. Прави впечатление, че в първото тримесечие, т.е. в зимните месеци, броят на заболелите е най-висок.
Факт е обаче, че инфарктът при мъжете и при жените идва по различен начин. Причината за това е, че при жените пристъпът възниква най-често след запушване на коронарните съдове, а при мъжете след запушване на основните артерии, пише "Росиийская газета".
Освен това женското сърце е по-различно от мъжкото - по-малко е и се съкращава по-често, а и съдържа повече мастна тъкан. Сърцето на жената се адаптира по-добре към влиянията на околната среда и по-лесно понася стреса. Ето защо във възрастта под 50 г. организмът успява да компенсира много добре натоварванията на сърцето. Тази теория може да бъде подкрепена и от данните на НЦОЗА, според които за 9-те месеца на т.г. жените под 35 г., получили остър инфаркт на миокарда са 11, а мъжете в тази възрастова група са 53. 
Половият хормон естроген, образуван в организма на жената, допринася за повишаване на нивото на "добрия" холестерол, като по този начин се защитават коронарните съдове, пише "Росиийская газета". След менопаузата жените губят това предимство. Смъртността от първи инфаркт при жените е 40%. При това пристъпът се разпознава по-трудно, защото симптомите са различни. Инфарктът при мъжете обикновено е придружен от остра болка в гърдите, излъчваща се към ръката, челюстта и шията.

При жените по-рядко има болка


Гадене, повръщане или болка в горната част на корема може да са единствените признаци на инфаркта. Необяснимата умора, тревожността и стресът, внезапното изпотяване също предхождат инфаркта при жените. От инфаркт са заплашени и жените, чиято матка е отстранена, казва графиня Ангелика фон Вофскийл.
Водещият руски сърдечен хирург Лео Бокерия смята, че рискът от инфаркт при жените може да бъде значително намален. Решението се крие в осъзнаването на стресовите фактори и тяхното елиминиране. "Ако преди менопаузата жената не е забелязвала някои стресови ситуации, след хормоналните промени в организма те се превръщат в сериозен проблем. Хипертонията при нежния пол се появява най-често в критическата възраст", казва д-р Бокерия. Според други специалисти неправилното хранене също допринася за повишаване на риска от инфаркт.
Учени от Канада установиха в проучване, че грешната диагноза при инфаркт се среща много по-често при жените. Понякога околните го бъркали с нервна криза! Това създава по-висок риск от фатален изход при тях заради неправилното тълкуване на симптомите.
Основната причина за инфаркта е запушване на артерия от тромб. Негова основна съставна част е холестеролът. Съсирекът се образува най-вече заради прекомерната консумация на мазни храни години наред в комбинация с недостатъчен прием на зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти.
 

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 763

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 858

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 710

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 691

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 853

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 758

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 772

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 764

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ