29 Март 2024петък16:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Македония пред извънредни избори

Обещания се леят без мяра, Груевски е на крачка пред Заев

/ брой: 271

автор:Зорница Илиева

visibility 1652

Първата официална среща на новоизбрания президент на България ген. Румен Радев бе с македонския президент Георге Иванов, по негова молба. Информацията изтече първо във фейсбук профила на ген. Радев. Че тази среща има символичен характер, спор няма. Не само сме си най-близки исторически, но и днес. Даже може да се прави аналогия между събитията, които стават у нас през последните години, и тези край Вардара. Там експремиерът Никола Груевски управляваше 10 години, но не бяха тайна непрекъснатите случаи на натиск от страна на посланиците на ЕС и САЩ в Скопие при дадени ситуации с цел корекция на посоката. Знаеше се и за добрите му отношения с турския президент Реджеп Ердоган, който не пропускаше случай да включи Македония в сърдечните си обхвати на територии от повечето балкански страни. Всъщност там, където има население, изповядващо ислямска религия. А в Македония албанците с македонски паспорти са около 25% от населението и някои албански партии открито биват подкрепяни от Анкара.
В същото време под сурдинка в Скопие се разпространяваха слухове, че Москва стои зад Груевски и чрез контролирани от правителството му медии Кремъл провежда своята "имперска политика", наричана вече "меката сила на Русия". Това в период, когато Сърбия си има своя "петролен монопол" в Македония, а Гърция развива достатъчно добър бизнес в цялата страна. Конкуренция са турските фирми и естествено турските сериали. Без да се забравят различните колежи и университети, финансирани от представители на Турция, както и неимоверно нарасналият брой на джамиите, особено в Тетовска Македония. В противовес (по някаква политическа ирония) има твърдения, че зад лявата Социалдемократическа партия (СДСМ), водена от Зоран Заев, кмет на Струмица, стои Западът. В основата на тези мнения е случаят с предоставените от него на обществеността записи, в които се съдържат сведения за корупция, незаконосъобразни действия на управляващите от висшите ешелони на властта, включително Груевски. Объркана по балкански ситуация, която хвърли Македония в продължила година политическа, но и икономическа, и морална криза.
Тези дни президентът проф. Георге Иванов стана "доктор хонорис кауза" на БАН и под звуците на "Токата" от Панчо Владигеров (не на рапсодия "Вардар", за да не се напряга обстановката, но все пак си е намигане) получи това високо отличие. БАН и МАНУ (Македонската академия на науките) през последните години имат нелеката задача да са първопроходци в избистрянето на отношенията между двете братски страни, като се тушират напреженията във връзка с обща история и исторически личности. Целта е чрез науката да се поставят основите на добросъседско общуване, за да се създадат подходящи условия за подписване на проточилия се във времето прословут Договор за добросъседство. Никак не е случайно, че в своята лекция в БАН на тема "Миграцията и мигрантите: предизвикателства в третото хилядолетие" проф. Иванов акцентира върху възможностите, които трябва да се използват, за да се излезе от миграционната криза. А именно: ЕС да се дебюрократизира, да се нагоди бързо към изискванията на ХХт век, и то като се опре на науката. Защото според него само академиите, т.е. учените, могат да подготвят ЕС и народите за третото хилядолетие. Иначе Европа ще се раздели на онези две зони, където Балканите ще останат в ситуация на постоянен натиск и кризите ще продължат.
Именно затова е редно да се припомни кога и защо започна последната политическа криза в Македония, каква е ситуацията на този етап и какви са прогнозите за изхода от предстоящите на 11 декември извънредни парламентарни избори. Теми, които са обсъждали на срещата си и президентите ген. Радев и проф. Иванов.
През януари под натиск експремиерът Груевски (ВМРО-ДПМНЕ) подаде оставка. Създадено бе временно, "техническо" правителство, с цел подготовка за извънредни избори. Оглавено бе от Емил Димитров (близък на Груевски и от неговата партия) и съставът му не бе по-различен от подалото оставка. Датата на изборите се променяше непрекъснато. Остана усещането, че се цели момент, когато опозицията в лицето на СДСМ с лидер Зоран Заев ще е в състояние да спечели изборите.

Сигурно затова и Заев обяви на всеослушание записи със сведения за корупционни практики в правителството. Последва създаване на специализирана прокуратура, която да се занимае с изнесените закононарушения. Разбира се, че и станалите достояние на обществото записи, както и организирането на специална прокуратура, станаха със съдействието и под западен натиск. Поне такова мнение изразиха повечето македонски медии в този период. Посочи се, че целта е "да се получи правна, а не политическа победа чрез избори", защото самата опозиция "няма увереност", че може да спечели каквито и да било избори.
Парламентът бе разпуснат, после отново се събра, за да гласува необходимите за изборите закони, а в самото преходно правителство опозицията ту влиза, ту излиза. В крайна сметка целевото правителство и до този момент си действа, и то като редовно, начело със същия Емил Димитриев. Груевски успява да консолидира партията си, да спре разпадни процеси, независимо че 2-3-ма го напуснаха и преминаха при опозицията с надежда да се наредят на страната на победителите. Знае ли човек на Балканите кой при кого отива и дали не е само за да се държи под око ставащото при опонентите, да се сее раздор там... На практика това се е случва при СДСМ, където на проведения наскоро партиен конгрес при обявяването на листите за предстоящите избори старите социалисти скочиха срещу появилите се имена на напусналите ВМРО-ДПМНЕ кандидати. Последвали са оставки и открито несъгласие с такива предложения. Подобно напрежение в партийните редици на СДСМ не дава гаранции за успех на изборите на 11 декември. Още повече, че идеята на Зоран Заев да заложи в листите си на непознати кандидати, и то предимно от провинцията, създава нови дози възмущение сред съпартийците му. Особено на тези от Скопие. Без значение, че той е включил в листите си и 2-ма от водачите на т.нар. "цветна революция", която стартира през лятото като протест срещу управлението на Груевски и неговата партия.

Груевски явно си е взел поука, защото в листите на неговата ВМРО-ДПМНЕ за извънредните избори не влизат близките до сърцето му роднини и приятели, които бяха в състава на правителството му миналата година.
Преди дни изтече информация, че специалната прокуратура е посочила, че са подслушвани повече от 20 хил. души в цялата страна и най-вече в управлението на всички нива, както и на опозицията. Счита се, че това е нов коз в ръцете на опозицията, за да се обърнат прогнозите за успех на ВМРО-ДПМНЕ и на тези избори. Носят се и слухове, разпространявани от редица сайтове, че Зоран Заев ще оповести нови сведения, за да стане ясно кой всъщност е убил онези петима млади македонци край езеро близо до Скопие преди години. Македонските медии не спестяват нито компромати, нито слухове, нито манипулации, нито мръсните номера, които си правят политиците. Това обикновено става преди избори, но така нагнетяват обстановката, че македонците няма как да не са отвратени и от управляващи, и от опозиция. Дали ще гласуват с отвращение? Засега ВМРО-ДПМНЕ е крачка преди СДСМ и особено след като Зоран Заев се довери на албански журналист, който му внушил да обещае, че след победата ще прокара закон "за правото на двуезичност в цялата страна". Всички са наясно чий е натискът и кой има сметка от подобни законопроекти. Не е сигурно, че ще се спечелят албански гласове, но е сигурно, че Груевски ще се възползва от този "неочакван подарък". Само като каже, че по този начин се разделя обществото, че се взривява етническият мир, и като се гарнират такива изказвания с повече патриотични слова в православен стил, повече гласове ще има за него. Той и без това се хвали с постижения, с икономически успехи, и избягва преки дебати. Интересното е, че и Заев, и Груевски водят листите на своите партии в Струмица, т.е. там сблъсъкът ще е пряк. Един от двамата ще е бъдещият премиер, а Струмица отново ще е арена на конфронтация.
Изборите предстоят и обещанията се леят без мяра. За избор на 123-ма депутати (3-ма от чужбина) ще участват 5 коалиции и 6 партии. Старите албански партии като ДСИ (Али Ахмети) и ДПА (Мендух Тачи) този път ще се съревновават с нови албански партийки. Ясно е, че който и да спечели, албанска партия ще има в правителството. Няма как и да е друго в етнорелигиозно разделената Македония. Налице е и вътрешноалбански спор във връзка с политики и отношения (включително и в областта на външната политика), но на повърхността нещата се замъгляват. Копнежи за федерализация не липсват, но на Балканите всякакви идеи намират благодатна почва. Особено ако са обърнати към миналото или внушават великодържавни каузи. Любопитно е как ще гласуват онези 100 хил. македонци, които имат български паспорти.
При такава ситуация дали след срещата ген. Радев/проф. Иванов ще можем да кажем, че мнението за "платоничната българска политика към Македония" вече е отживелица? Обикновено през последните години относно Македония страната ни реагира постфактум и бяга от водеща роля както за връзките със Скопие, така и за Балканите като цяло. Дано онова с "македонския чук" е отрезвило аматьорите в дипломацията и политиката, които разчитат на нездрави емоции, а не на практични стъпки в посока добросъседство. Може пък общите опасности ще активират общи усилия, за да се намери баланс и да се осигури стабилност на целия регион. Време е за подаване на ръце, а не за извиването им.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ