25 Април 2024четвъртък13:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

САЩ продават оръжия на Катар и Кувейт за $31,2 милиарда

/ брой: 269

автор:Дума

visibility 928

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 112 бройни самолета
F-15 и F/A-18 за Кувейт и Катар на обща стойност, заедно със съпътстващите стоки и услуги, на $31,2 млрд. Първата одобрена сделка е за 40 броя F/A-18E/F Super Hornet за Кувейт, съобщава aeropress-bg.com. Реално страната заявява 28 самолета, а останалите 12 са опция, която може да бъде изпълнена на по-късен момент. Кувейт заявява 32 едноместни изтребителя от варианта E, осем двуместни F (всички комплектовани с двигатели F414-GE-400), 41 радара Raytheon APG-79, 12 целеуказващи контейнера Lockheed Martin AN/AAQ-33 Sniper, 48 нашлемни системи JHMCS, 44 оръдия M61A2 и четири комплекта комформни горивни резервоара (Кувейт ще е стартов клиент на това подобрение). Към сделката има и много допълнително оборудване, резервни части, услуги и обучение. Общата стойност на тази сделка е обявена на $10,1 млрд., но реално Кувейт ще плати по-малко, защото на първо време ще получи 28 изтребителя. Не е ясно кога ще започне доставката на самолетите. Кувейт днес експлоатира 39 броя F/A-18C/D Hornet, като е поръчал 28 броя Eurofighter Typhoon Tranche 3.
Втората одобрена сделка е за 72 броя Boeing F-15QA (Qatar Advanced) Strike Eagles за Катар. Детайлите по тази сделка са значително по-малки, но ако бъде осъщвествена в пълния мащаб, ще бъде на стойност от $21,1 млрд. Ясно е, че катарският вариант QA ще се базира на F-15SA, произвеждан в момента за Саудитска арабия. При него има две допълнителни точки за окачване на въоръжение, AESA радар Raytheon APG-63(V)3, по-големи дисплеи в пилотската кабина, електродистанционна система за управление и редица други подобрения. Реално Катар едва ли ще купи 72 броя F-15QA, а по-скоро ще се спре на варианта, който бе споменат по-рано – 48 твърди поръчки и 24 опции, като те са съмнителни, че ще бъдат изпълнение, защото страната вече поръча 24 броя Dassault Rafale. Поръчките за Катар и Кувейт ще удължат живота на производствените линия на Boeing в Сейнт Луис, които сглобяват F-15 и Super Hornet/Growler до първите години на следващото десетилетие.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ