29 Март 2024петък07:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Анатолий Станкулов юбилейно откри "Бряг"

Именитият художник и карикатурист на ДУМА представя живописната си колекция в галерия "Сезони"

/ брой: 268

автор:Альона Нейкова

visibility 503

Броени дни, преди да отбележи своя достоен юбилей, Анатолий Станкулов откри в столичната галерия "Сезони" изложбата си "Бряг". Живописната колекция на именития художник съдържа 11 широкоформатни творби с вградени в тях ръчно излети стъклени форми, събрани от витраж на съборен християнски храм в околностите на София, и 11 изискани триптиха. Произведенията, обединяващи изобразително изкуство и поезия, са създадени в рамките на последните 10 години и впечатляват със своя колорит и размах.
"Бряг е място, към което всеки се стреми, търси своето спокойствие, уединение, отмора за душата... В този объркан век, когато идеологемите рухват, хората искат да открият пристан, където да са в мир със себе си. Затова и кръстих изложбата "Бряг", разкри за ДУМА авторът.
Експозицията бе тържествено открита с духовито слово на изкуствоведа д-р Юлиан Митев, който уточни, че с Анатолий Станкулов се познават от 57 години. Експертът не само с усмивка разказа за детските и младежките им арт преживявания, но и не спести суперлативите за живописната колекция "Бряг", като я нарече "пример за зряло творчество". Светли цветове, прекрасна линия, отлична колористика, интересна тематика, пълна хармония, перфектно оформление, прецизно етикетиране на произведенията в изложбата са малка част от похвалите, с които изкуствоведът описа картините от "Бряг". Творбите на Станкулов добре се вписват както в интериора на спалнята, хола и кабинета, така и в музейната обстановка, а защо не и в президентството, посочи още Юлиан Митев. И пожела на юбиляря да е все така смел в човешки план, да жигосва и да бичува язвите на обществото, а в изкуството да стъпва здраво на постиженията на своите именити предшественици и да не спира да твори. "Нисък поклон от гилдията!", с тези думи на доктора на изкуствоведските науки и под искрени аплодисменти на близки, приятели и ценители на таланта на автора бе официално открита изложбата "Бряг".
Колегата на художника - карикатуристът Ивайло Цветков, му подари впечатляващ шарж, разкриващ както вдъхновяващото майсторство на Анатолий Станкулов, така и неговия перманентно весел и буен нрав. Да поздравят твореца бяха дошли още хумористичният арт тандем Алла и Чавдар Георгиеви, писателят Тодор Коруев, посланиците Димитър Костов и Георги Димитров, експертът по културен мениджмънт Момчил Георгиев, поетът Хубен Хубенов и мн. др. Авторът с удоволствие раздаде на всички желаещи автографи върху атрактивния каталог с произведения от изложбата, подготвен от екипа на галерия "Сезони".
Експозицията може да бъде разгледана в Дома на културата "Средец" (ул. "Кракра" 2А) до 5 декември.

Шарж Ивайло Цветков

Карикатуристът Ивайло Цветков зарадва юбиляря с дружески шарж

Художникът, мениджърката на галерията Маргарита Видларска и изкуствоведът д-р Юлиан Митев

Творбите на художника предизвикаха интерес у ценители още с откриването на изложбата
Снимки Благовеста ЦВЕТКОВА

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ