29 Март 2024петък00:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Завещанието

/ брой: 266

автор:Светлана Михова

visibility 2674

Раздялата беше тъжна и мъчителна. Не можеше да бъде друга. Между двамата се бе породило такова близко приятелство и взаимност, че се разбираха със и без поглед. Постигнаха близост, която е твърде рядко явление за държавници. И Меркел, и Обама бяха така уверени в победата на своята кауза - "либерална демокрация без граници", че не допускаха дори мисълта, че някой може да им я отнеме. Бяха сигурни, че светът - иска не иска, ще живее по правилата на трансатлантизма.
След изборите в САЩ обаче задухаха други ветрове и часът на истината настъпи. Раздялата с много илюзии бе неминуема. Но те се опънаха. Показаха на този неблагодарен свят, че ще продължат битката.
През осемте години на неговото президентство тя направи много. Осигури монолитността на Европа в подкрепа на санкциите срещу Русия, подкрепи всяка негова прищявка за настъплението на НАТО на Изток, подчини германските спецслужби на американските им събратя, създаде му медиен уют в информационната война, вложи всички сили да прокара споразумението за трансатлантическо търговско партньорство (ТТИП), гостоприемно разтвори обятия за тълпите бежанци от неговите войни. Накратко, направи и невъзможното Европа да изгуби всичко, с което би могла да се противопостави на американския интерес, ако той се разминава с нейния. Такъв вариант в тяхната формула на управление се изключваше. Европа, загубила вече своя политически суверенитет чрез ЕС, военния си - чрез НАТО, християнската си идентичност - чрез имигрантския поток и гей малцинствата, предстоеше да загуби и икономическия си суверенитет - чрез ТТИП. И пътят на наследничката Хилъри щеше да бъде разчистен. Малко оставаше. Не се получи.
Отиващият си след два месеца Обама с основание смяташе Ангела за "приемник" на своето политическо наследството, а себе си за пръв защитник на либералната демокрация. За американския президент германският канцлер е нещо като сродна душа в политиката. Никой друг световен лидер не споделя толкова силно неговите идеи", писа "Вашингтон пост" за прощалната берлинска визита на президента. Драматизмът на момента изискваше подобаваща церемония и тя му я организира. На нея имаше всичко: продължителни разговори на четири очи и щедри взаимни комплименти. Звучаха заклинания и обещания делото да продължи - нито крачка назад от фронта срещу Русия, в защита на неолибералните ценности.
Хилъри не успя, но тук в Европа все още не всичко е загубено. Англия се оттегли, утре Франция и други може да се огънат, но Германия ще стисне зъби и ако се наложи, ще бъде последна крепост, а Меркел - последен бранител на каузата на еднополюсния свят. Двамата се разбраха да не отпускат синджира на санкциите, да работят за прекратяване на руската намеса в Сирия. С други думи, ще положат всички усилия намеренията, огласени от Доналд Тръмп, да се провалят. Обама се надявал "реалната политика да няма бъдеще", Меркел - "глобализмът с човешко лице" да победи.
С присъщата на повечето американски президенти непосредственост и недообразованост Барак не се съобрази с факта, че "реалната политика" като подход в държавното управление се прилага от Бисмарк, а век по-късно от тогавашната Западна Германия в отношенията й със социалистическите страни. Това е подход, който отхвърля идеологическите разногласия във външната политика и слага акцент върху икономическите интереси. Родената в ГДР канцлерка показа, че нищо не е забравено. Спомняйки си за "социализма с човешко лице", тя с немска практичност просто откачи маската от досегашното й място и я закачи върху глобализма.
След като тържествените клетви бяха дадени, американският пътник с тържествено вибриращ глас заяви: "Ако бях германец, щях да подкрепя Меркел за нов мандат" и призова германците да се гордеят с нея за начина, по който тя прие бежанците. Отговорът не се забави. Кандидатурата й за още един срок на канцлерския пост бе обявена тутакси. Мнозина в Германия смятат, че постъпката е прибързана и нарушава неписаната традиция това да става, след като преди това кандидатът е избран на ръководния пост на партията - в случая на ХДС. А това все още предстои.
Изпреварващият ход без съмнение е силов метод, който трябва да постави колебаещите се съпартийци пред свършен факт. Социолози сочат достатъчно добра подкрепа за Меркел - около 55 на сто и се надяват тя да нарасне. Във Франция обаче отсега е ясно, че "глобализмът с човешко лице" сдава фронта. Особено, ако под това се разбира лицето на Франсоа Оланд. На първични избори в дясноцентристката партия на Саркози предпочетоха Франсоа Фийон и Ален Жюпе. Един от тях ще бъде утвърден идната неделя. Засега води Фийон, на когото също е лепнат медийният етикет "проруски". Тъжна перспектива за стожерите на глобализма.
На изпроводяк на Обама не му остана нищо друго, освен да прибегне до реалната политика: "Вас ви чака нов по-лош свят!" Всъщност това е завещанието, което можа да остави на света след осем години в Белия дом.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ