25 Април 2024четвъртък12:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Забранено за мигранти

Швейцарските богаташи не искат и да чуят за бежанци

/ брой: 265

автор:Дума

visibility 26

Миналата седмица се появи информацията, че Германия се кани да изгони над 12 000 афганистанци, пристигнали в страната като бежанци. Една година - толкова горе-долу изтрая германското "гостоприемство". Разбира се, 12 000 е капка в морето на фона на стотиците хиляди, добрали се до Германия. Това обаче вероятно е само началото. Британците пък набързо ги разкритикуваха, че отказват да приемат деца бежанци, които са без придружители. Лондон си замълча, но продължи да отказва прием. Унгарците пък от година насам упорито отказват да приемат наложените от Брюксел т.нар. квоти.
Всъщност британците и унгарците изобщо не са първите, опълчили се на европейската "толерантност" и "солидарност". Още през май швейцарската комуна Обервил-Лили се превърна в единственото място в страната, където официално е забранено влизането на бежанци. Въпреки че не е член на Европейския съюз, Швейцария пое ангажимента да приеме мигранти, бягащи от "Ислямска държава" и войната в Сирия. Страната обеща да приеме общо 50 000 сирийци от тези, които успеят да пресекат границата на Швейцария. Когато швейцарското правителство разпореди всеки кантон да приеме по няколко хиляди бежанци, жителите на Обервил-Лили свикаха местен референдум и решиха - по-добре да платят огромна глоба, отколкото да допуснат нашествието на пришълци от най-бедните страни, които ще заплашат начина им на живот. Жителите на комуната първи в Европа гласуваха да се откажат от прием на бежанци. Това гласуване предизвика сериозна критика. Правозащитниците, в това число международната организация "Амнести интернешънъл", обяви за расисти гласувалите против приема на бежанци.
Според швейцарците обаче бежанците със сигурност ще нарушат спокойния живот на алпийския курорт. С общо гласуване 2200-те жители на Обервил-Лили, едно от най-богатите села в Европа, предпочели да платят глобата от 250 хиляди долара. Общо 48% от жителите гласували за прием на бежанци, 52% се обявили против. Парите, които ще трябва да платят, не са малко, но едва ли притесняват местните жители - това е по-малко от 5% от годишния бюджет на комуната, който е близо 6 милиона долара. Някои от най-богатите съселяни, между другото в тази комуна има 300 милионери, се съгласили самостоятелно да изплатят част от глобата, наложена от швейцарските власти заради отказа да приемат бежанци. "Ние не не искаме да ги виждаме тук и това е", казали жителите на курортното село пред журналисти.
"Цял живот сме работили здраво и сега живеем в прекрасно село, и не искаме някой да го разваля. Нашето село не става за приемане на бежанци. Те тук няма да са на място", твърдят местните. И наистина, обединените села Обервил и Лили, обкръжени от изумрудено зелени поля, със снежните шапки на Алпите, издигащи се в далечината, са прекрасна рекламна снимка или украса за кутия швейцарски шоколад, пише британският в. "Дейли мейл".
Благодарение на местните красоти селото се смята за едно от най-добрите места за живот в Швейцария. И за едно от най-скъпите.
Пътищата тук блестят от чистота и въпреки че селото се намира само на 15 километра от Цюрих, тук има учудващо малко автомобили. Добавете и пълната липса на престъпност - и ще разберете защото цените на къщите в Обервил-Лили започват от близо 1,5 милиона долара, а някои струват три пъти по-скъпо.
Кметът на Обервил-Лили Андреас Гларнер заяви, че причината жителите на селото да кажат "не" е неяснотата откъде идват изпратените им бежанци. Спомените за новогодишната нощ в Кьолн, когато стотици жени бяха подложени на сексуални оскърбления от страна на чужденците, също са изиграли сериозна роля в това решение. Кметът отхвърли предположенията, че гласуването е продиктувано от расистки подбуди.
"Нашият отказ е протест срещу квотата, за която настоява правителството ни. На нас никой не смята да ни уточнява кои са тези хора - бежанци от войната в Сирия или мигранти, бягащи от трудните икономически условия в своите страни. Да, на бежанците от Сирия трябва да се помага, но най-добрата помощ те могат да получат в бежанските лагери недалеч от собствените им домове. Ние можем да им изпратим пари, но ако ги приютим, ще изпратим на останалите неправилно послание. Тогава след тях ще дойдат други, които ще тръгнат на опасното пътешествие през океана и ще плащат на трафиканти, за да ги доведат тук".
Освен това кметът добавя, че гласувайки против приема на бежанци, жителите били уверени, че те ще бъдат приети в други градове и селски комуни, а Обервил-Лили е тихо място, неприспособено за заселването тук на десетки мигранти.
Гларнер уточнява, че за бежанци в селото няма работа. "Ние имаме няколко фирми, имаме ферми, но допълнителни работни места за пришълци няма", категоричен е той.
Статистика, казва кметът, свидетелства, че пет години след като бежанците получат официален статут, 70% от тях нямат работа и продължават да живеят от помощи, получавани от швейцарската държава.
Около половината от местните жители са млади семейства, другата половина са пенсионери. Последните са особено настроени срещу бежанците и твърдят, че не искат спокойният им пенсионерски живот да бъде нарушаван от мигранти, пише "Дейли мейл.
По думите на кмета, след гласуването кметството просто е било залято от писма с подкрепа от други градове и села в Швейцария. Те са благодарили за протеста срещу системата от правителствени мерки за прием на бежанци.
Местните жители са наясно с проблемите, свързани с бежанците, от опита на съседите си. Преди три години в най-близкото до Обервил-Лили градче Брентгартен се заселили 150 бежанци, предимно от Еритрея. От този момент в града започнали проблемите. Местните власти се опитали да накарат мигрантите да не се събират на шумни тълпи в местния басейн, спортния център и църквата. Властите обаче се принудили да прекратят опитите си да озаптят мигрантите заради шумните протести на правозащитниците. И до днес градът не може да се справи с проблема. Обервил-Лили със сигурност не иска да повтори съдбата на съседното градче.


В селото с 2200 жители има 300 милионери

Най-яростните противници на приема на мигранти са пенсионерите

Хората най-много се притесняват за сигурността на жените и децата. Сега в Обервил-Лили няма престъпност и жителите не искат да променят това

За бежанците тук няма работа, твърди кметът на селото
(По материали от чуждия печат)

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 180

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 179

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ