19 Април 2024петък02:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Балзак:

Жената прилича на добре подредена маса

Богати любовници уреждат дълговете на знаменития писател

/ брой: 264

автор:Дума

visibility 2387

"Жената прилича на добре подредена маса, която оценяваме с различно око преди и след ядене" - този многозначителен афоризъм принадлежи на Оноре дьо Балзак, един от най-големите майстори на перото, който според спомените на негови съвременници "изгълтвал" закръглените си любовници така лакомо, както и храната.
Въпреки не особено привлекателната си външност, писателят нямал проблеми с нежния пол. Още на млади години натрупал солиден еротичен опит с куртизанки и проститутки, така блестящо описани в романа му "Възход и падение на куртизанките". Апетитът на Балзак за все повече и повече любовни завоевания бил направо неутолим, затова и много от връзките му били откровено сексуални. Но през живота си той имал и няколко големи сърдечни романа.
Бил на 23, когато започнала страстната му любов с 45-годишната Лора дьо Берни, станала по-късно прототип на самотната и застаряваща жена в книгите му. Тази странна и скандална връзка продължила цели петнайсет години! Междувременно Балзак се впуснал в друга авантюра - с руската аристократка, вдовица на френски благородник, херцогиня Д`Абрантес. Тя била любовница и на прочутия австрийски политик Метерних, а на Балзак уредила погасяването на солидна част от огромните му дългове.
Единствена от всички ухажвани от него дами с висок ранг маркиза Дьо Кастри му отказала благоразположението си с аргумента, че не можела да сподели леглото си с такъв "дебел и грозен мъж"!
В началото на 30-те години на ХIХ век писателят получил писмо от своя неизвестна почитателка, подписано с думата "Чужденка". Оказало се, че това била полската аристократка Евелина Ханска, също като него нито млада, нито красива и при това омъжена за доста по-възрастен от нея, но прекалено богат мъж. След продължителна кореспонденция Балзак и Ханска се срещнали тайно в Швейцария, за да поставят началото на една седемнайсетгодишна епистоларна любов, освежавана от време на време със скришни срещи.
Клетвата за вярност обаче не попречила на Балзак да се люби редовно и с други жени - все аристократки и при това богати, чиито пари използвал, за да изплаща дълговете си. А той умеел, както никой друг, да ги трупа! Една от тях - младата  Мари Луиз дьо Фресни, дори му ражда извънбрачно дете...
През 1841 г., когато съпругът на госпожа Евелина Ханска предава Богу дух, тя е бременна от своя любим Оноре, но детето умира при раждане. Гордата полякиня се смилява над писателя и се омъжва за него едва след като той се разболява от рак на стомаха. Пет месеца по-късно 51-годишният Оноре дьо Балзак напуска този свят в постелята си, докато съпругата му спи в съседната стая...

Евелина Ханска
 

Оноре дьо Балзак - портрет от 1842 г.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ