08 Май 2024сряда20:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Проф. д-р Здравко Каменов:

Превенцията на диабета е възможна!

Съвременна апаратура за диагностика открива усложненията, още преди да се е развила болестта, казва специалистът от Александровска болница

/ брой: 264

автор:Дума

visibility 1624

Повишената кръвна захар не боли и затова мнозина дори не осъзнават, че заболяването ги е навестило. А то е доста неприятен гост и веднъж допуснат в човешкия организъм, може да нанесе огромни поражения, тъй като засяга всички органи и системи. Развиват се сериозни сърдечносъдови проблеми, които могат да доведат до инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност. Бъбречни усложнения - половината от хората на хемодиализа са диабетици. Проблеми със зрението – ретинопатия и слепота. Диабетно стъпало - твърди се, че именно то е причина за около половината от ампутациите на крайници. И какво ли още не. Диабет тип 2 може да бъде предотвратен, категорични са медиците от цял свят. От година и половина у нас работи уникален "Център за превенция на захарния диабет тип 2 и усложненията му", който се намира в Александровска болница. Тук може да изследва нивото на кръвната си захар всеки, който има висок риск от развитие на диабет (с наднормено тегло, високо кръвно налягане, има роднини с диабет и пр.), и ако отговаря на определени критерии за висок риск, може да бъде включен в 2-годишната програма за превенция на диабета.
Дали е предотвратим диабетът, ДУМА попита проф. д-р Здравко Каменов - началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница и ръководител на Катедрата по вътрешни болести в Медицинския факултет на МУ в София.



- Проф. Каменов, кой е отговорен за превенцията на диабета?
- И хората, и здравната система, и лекарите. Според Световната диабетна федерация около 50% от хората с диабет тип 2 не знаят, че са болни. У нас са около 30%. Въпреки това много хора с години живеят с диабет и не знаят за заболяването си. Лекарите от клиниката ни отидоха в отдалечени райони на страната, прегледаха стотици хора, мереха кръвната им захар и пр. Знаете ли колко хора бяха изненадани, че имат диабет или предиабет. Това е проблемът на заболяването - започва неусетно и в ранните му етапи пациентите са в добро състояние, няма болка или неразположение. А усложненията вече ги има и прогресират.
- Какво според вас трябва да се направи, за да имат хората самосъзнание за превенция на диабета?
- Изнасяли сме множество лекции за превенция на диабета пред лекари и пациенти, и аз, и колегите ми ендокринолози правим всичко възможно по всякакви начини да разпространяваме идеята за възможностите за превенция на диабета по различни медии. Впечатленията ни от тези активности са, че така се покрива много голяма аудитория, но когато информацията е изпратена без точен адресат, тя сякаш е по-малко ангажираща. Всеки чува това, за което се говори, но вероятно си казва: "Аз съм си добре, това не е за мене, сега нямам време да мисля за това". Масовото съзнание все още не е достигнало превантивното ниво. Самата здравна система винаги е била устроена така - да се лекуват болестите, а не да се увеличава здравето. Хората осъзнават необходимостта да се лекуват, но не и възможността да се предпазят от болестите. Обаче когато застанем лице в лице с потенциално рисковия човек, нещата са различни. Затова е от огромно значение да "хванем" най-ранните промени, за да може той най-добре се повлияе от лечението. Важи старата максима, че в началото болестта трудно се диагностицира, но лесно се лекува, а по-късно лесно се диагностицира, но трудно се лекува.
- Колко души обхвана програмата?
- Няколко хиляди души бяха скринирани и ориентирани по-нататък за лечение, ако имат диабет, или за превенция, ако са с предиабет. Програмата ни продължава. Социалната тежест на диабета е огромна и цялото общество трябва да направи всичко, за да се спре разгръщането на диабетната пандемия. Не стигат само усилията на здравната система или медиите, това трябва да бъде всенародно дело и всеки трябва да погледне преди всичко себе си.
- Кой трябва да търси съдействие от центъра?
- В програмата включваме хората, които са най-близо до диабета - тези с предиабет. Рискови за това са състояние са хората със затлъстяване, сърдечносъдови болести, фамилност за диабет тип 2, жените, имали гестационен диабет или със синдрома на поликистозни яйчници, мъжете с хипогонадизъм, тези с депресия, майките, родили по-големи бебета, както и тези хора, които са се родили доносени, но с по-малко тегло.
Някои медикаменти също увеличават риска. Имаме определени критерии за кръвната захар - на гладно 6.1-6.9 ммол/л или на втория час от теста с обременяване с глюкоза 7,8 - 11 ммол/л. Включваните в програмата са над 45 г.
- Каква е същността на програмата за превенция на центъра, ползва ли се предишен опит на Клиниката по ендокринология или се работи по съвършено нови методи?
- Да, имаме натрупан опит - работата по европейските програми е вече традиция в клиниката. Тя беше започната от предишния ни ръководител доц. Владимир Христов от 2000 г. с проекти по 6-ата рамкова програма. През последните 7 години аз продължавам и разширявам това направление в дейността ни. Понастоящем работим по два европейски проекта в областта на диабета. Методите ни днес са нови, защото правим цялостна оценка на състоянието на пациента. В центъра разполагаме с най-съвременна апаратура за диагностика на най-ранните етапи от развитието на диабетните усложнения. Оказа се, че тези патологични промени се откриват дори още преди да се е развила болестта. Програмата ни включва групово или индивидуално обучение по структурирана и унифицирана за Европа програма за промяна в стила на живот. Лекциите касаят храненето, физическата активност, вредните навици, психологията, мотивацията и др. Прилагат се и медикаменти. Програмата е двугодишна и е безплатна.


До края на ноември Александровска болница провежда скринингова кампания за изследване на кръвната захар на всички желаещи. Те трябва да се обадят за записване на телефон 0879878051.
Изследванията се провеждат сутрин в Центъра за превенция на диабета и усложненията му на партерния етаж в дясното крило на голямата сграда срещу арката на болницата.

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 368

/ брой: 84

За наше добро

visibility 335

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 401

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ