19 Април 2024петък17:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неков: Канада не признава нито една от българските качествени храни

Нито българската роза, нито горнооряховският суджук са признати от Канада и няма да бъдат защитени на пазара там, ако СЕТА влезе в сила в сегашния си вид

автор:Дума

visibility 1934

Договорът между ЕС и Канада, който беше подписан преди две седмици, а тепърва предстои и ратификация от българския и Европейския парламент, не предвижда българските продукти със защитени географски означения да бъдат защитени в Канада. Това сигнализира българският евродепутат Момчил Неков, член на Комисията по земеделие в Европейския парламент. "Българският интерес отново не е представен и защитен от Европейската комисия", заяви Неков. Според разпоредбите на споразумението само около 150 продукта, които са защитени по европейските схеми за качество, ще бъдат признати като продукти с право на защита на интелектуална собственост в Канада. "Това гарантира и защита срещу злоупотреба и имитации. ЕК явно е решила, че наши продукти не заслужават това на канадския пазар", допълни евродепутатът. "Не е изненада, че голяма част от продуктите са френски, испански и италиански, но страни като Кипър и Румъния имат поне по един продукт с географско означение в договора, а Чехия има два. България отново липсва", подчерта Момчил Неков. В тази връзка евродепутатът отправи запитване с приоритет към ЕК дали българските продукти, защитени до момента, не могат да бъдат добавени към споразумението. "Несправедливо е 98% от качествените храни, които са включени в СЕТА, да са от старите държави членки. Изглежда, че и в този аспект СЕТА защитава техните интереси, а не на страни като България", допълни евродепутатът. Едно от предимствата на защитата по европейските схеми за качество е, че продуктите, включени в тях, могат да участват в промоционалните програми на ЕС за вътрешния пазар, но и за трети страни. Другите държави членки умело използват тези привилегии. Някои от тях имат и над 200 продукта. Преди повече от година Неков започна кампания по идентифициране и защита на български храни, които могат да бъдат включени в европейските схеми за качество. Потенциални кандидати са Смилянският фасул, месото от Източнобалканска свиня, Еленският бут, Куртовските домат и капия, Реселешкият воден лук, Странджанският чай и други. В момента тече процедурата по защита на Странджанския манов мед. "Надеждата ми е, че тези и други български продукти ще могат да бъдат защитавани на трети пазари за в бъдеще", обобщи Момчил Неков.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ