25 Април 2024четвъртък14:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Размазваща победа на ген. Румен Радев

Новоизбраният президент печели по всички показатели - в големите градове, сред висшистите и младите

/ брой: 259

автор:Дума

visibility 64

Над 1 милион и 900 хиляди български граждани избраха вчера генерал Румен Радев за президент и Илияна Йотова за вицепрезидент на България.
Победата на генерала е смазваща. По предварителни данни на агенция "Афис" към 19,30 ч. вчера той е надскочил с над 200 хиляди гласа постигнатия от Росен Плевнелиев резултат през 2011 г. и с около 400 хиляди гласа резултата на Ивайло Калфин.
Първите данни от екзитпола на "Галъп" също потвърждават победата на Радев. Генералът печели с 58,5%, а Цецка Цачева събира 35,7%. На "Алфа рисърч" резултатите са сходни - 58,1 на сто за Радев и 35,3% за Цачева. До урните са отишли над 3 200 000 българи. Експерти коментираха, че опцията "Не подкрепям никого" не сработва.
Предварителните данни от екзитпола на агенция "Афис" показват, че ген. Румен Радев бие в областните градове с 55,5%, а Цецка Цачева събира 38,1 на сто от гласовете на избирателите. Единственият демографски разрез, по който Цачева е първенец, са ромите (45,8%). Радев побеждава при хората с висше образование (54%) и сред младите (49,4).
Агенция "Афис" е изследвала и какъв процент взима Радев от избирателите на парламентарните избори 2014 г. От гласувалите за ГЕРБ тогава генералът взима 10,6%, а Цачева - 74,1%. От гласовете на БСП тогава Радев получава 96,8%.
Агенцията отбелязва, че 51,5 от гласувалите за Веселин Марешки на първия тур са гласували за Радев. Той събира и 57,5% от гласувалите за Обединените патриоти на 6 ноември. 30,9 на сто от гласувалите за Реформаторския блок вчера са подкрепили Радев, а 54,3 - Цачева.
Много интересни са и данните за това как се разпределя процентно по политически пристрастия вотът за Радев на втория тур - от всички гласували за него делът на симпатизантите на БСП е 43 на сто. 10 на сто са от ДПС, а от ГЕРБ - 12,6. 3,6 са от Реформаторския блок, а 6,7 от Патриотичния фронт.
От БСП алармираха, че след 17 часа вчера са се засилили рязко сигналите за купуване на гласове и активизиране на ромския вот. В малки населени места масово кметове и кметски наместници са били регистрирани като застъпници за партии в последните минути на изборния ден, което е директно нарушение на закона.
През деня говорителят на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че най-честите сигнали за нарушения са за съобщаването на резултати от гласуването за двамата кандидати в някои медии. Това е грубо нарушение на чл. 205 на Изборния кодекс, обяви Томов. В Сингапур е било дадено разрешение да бъдат отпечатани бюлетини на място, тъй като самолетът, който е трябвало да ги достави там, е кацнал непредвидено в Пекин, съобщи Томов. По думите му, ако избирател е гласувал само на първия или само на втория тур, то той се счита като цяло за участвал в изборите за президент.


Изборния ден в "Младост" започна със закъснение

Изборният ден в столичния квартал "Младост", където освен втори тур на президентските избори се проведе и балотаж за кмет на района, започна със закъснение в някои секции и сигнали за нарушения. Гласоподаватели се оплакаха, че в 92 секция членове на комисията не са подсещали запътилите се към урната избиратели, че трябва да откъснат отрязък от бюлетината и да сложат печат. Това е станало след изрично поискване на гласоподаватели.


Висока активност в чужбина

Навсякъде в секциите в чужбина активността вчера бе висока, а изборният процес тече по-бързо от миналата седмица, защото гласоподавателите трябва да попълнят само една декларация. По данни на МВнР от късния следобед около 40 хиляди са гласували на втория тур. Най-много - 20 300, са упражнили правото си на глас в Турция, във Великобритания са 3900, а в Германия - 2700 души. Българите зад граница гласуваха в 325 секции в 71 държави. По-висока активност от миналата седмица бе отчетена в Москва, където живеят около 15 000 българи. От рано сутринта в Лондон имаше опашки за гласуване пред изборните секции. В британската столица те бяха 17 и всички отвориха навреме. Най-много българи гласуваха в "Баркинг".

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ