26 Април 2024петък14:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Единадесетте приятели на Тръмп

Хората, които се надяват да върнат величието на Америка

/ брой: 259

visibility 259

Прието е да се смята, че Доналд Тръмп е чужд човек, който няма отношение към политическия елит. А това означава, че ще му бъде трудно да направи силна администрация, която да е напълно лоялна към него. Мениджърът на предизборната кампания на Доналд Тръмп съобщи тези дни, че началникът на кабинета ще бъде обявен "всеки момент". Вероятно това ще стане в следващите няколко дни, предаде Ей Би Си Нюз.
В кратък разговор с репортери в лобито на "Тръмп тауър", където е щабът на Тръмп, Келиън Конуей каза, че в момента екипът й има "няколко човека предвид, но решението ще бъде взето изцяло от Тръмп". Тя издаде, че един от спряганите за поста кандидати е председателят на Националния комитет на републиканците Рейнс Прибус. Той сам е изявил интерес и желание да го заеме.
Естествено, постовете на секретарите ще са предмет на кулоарни пазарлъци с ръководството на Републиканската партия. Но новоизбраният президент има много по-малък избор на кадри, отколкото който и да било от предшествениците му. Ето защо е още по-интересно да се види кой помогна за победата на Тръмп.

Майк Пенс

Вторият човек в държавата при президента Доналд Тръмп ще е най-близкият му съратник вицепрезидентът Майк Пенс, който за разлика от Тръмп има богат политически опит. Дълги години той е бил конгресмен от щата Индиана, а от 2013 година е заемал длъжността губернатор. Той е известен като твърд консерватор, привърженик на дясното движение "Чаената партия" и противник на абортите. Според политическия рейтинг "FiveThirtyEight" Пенс може да стане "най-консервативният вицепрезидент през последните 40 години".

Рудолф Джулиани

Харизматичният бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани на поста си успешно се бори с престъпността, а след атентатите на 11 септември 2001 година прояви най-добрите си професионални и човешки качества при организирането на помощта за пострадалите. Политическата си кариера той започва като помощник заместник прокурор при администрацията на Роналд Рейгън. През 2008 година Джулиани се опита да участва в президентската надпревара, но кампанията се провали с гръм и трясък. Сега телевизия Ен Би Си нюз, позовавайки се на свои източници, твърди, че Джулиани може да претендира за длъжността генерален прокурор в администрацията на Тръмп. Кандидатурата му обаче е спорна: като кмет той беше обвиняван в корупция, а през октомври 2016 година твърденията му за връзки с ФБР, благодарение на които Тръмп бил получил секретна информация, провокира скандал в спецслужбите.

Стивън Мнучин

Бившият топ мениджър на банката "Голдман Сакс" може да оглави финансовото министерство. Това Доналд Тръмп го обяви още през юли. Въпреки че по-рано Мнучин бе сред финансовите донори на Хилъри Клинтън, през тази година той се присъедини към кампанията на Тръмп, където се занимаваше с даренията. Според данни на американските медии към ноември тази година Мнучин е събрал за кампанията от 500 до 600 милиона долара.

Крис Кристи

Губернаторът на съседния с Ню Йорк щат Ню Джърси също е член от "отбора на Тръмп". Той е издигал кандидатурата си на републиканските праймериз, но напуска дистанцията заради ниския си рейтинг и започва активно да агитира за Тръмп. Кристи има юридическо образование, постът губернатор на Ню Джърси той заема от 2010 година. С името на Кристи се свързват редица доста противоречиви дела в щата. По време на неговото губернаторство петролната компания "ExxonMobil" изплаща на щата 225 милиона долара - едва 3% от глобата, която искаха юристите за замърсяването на околната среда. Кристи също така беше против легализирането на еднополовите бракове в неговия щат, но съдът отклони ветото му. Решението да подкрепи Тръмп му струваше скъпо на Кристи: рейтингите му паднаха сериозно, а няколко влиятелни издания го призоваха да подаде оставка. По-рано Тръмп е предлагал на Кристи да оглави преходната администрация на САЩ, но сега не е много ясно дали губернаторът ще получи някакъв значим пост в администрацията.

Генерал-лейтенант Майкъл Флин

Бившият ръководител на военното разузнаване на САЩ ген.-лейтенант в оставка Флин е един от най-видните високопоставени военни, подкрепящи Доналд Тръмп. Той дори бе сред потенциалните кандидат вицепрезиденти, но по-късно Тръмп се спря на кандидатурата на Пенс, като направи Флин съветник. Според медиите Флин е влязъл в конфликт с ръководството на Пентагона заради положението в Близкия изток. Генералът смятал, че САЩ трябва да станат съюзник на Башар Асад в битката с ислямистките групировки в Сирия. Флин е за укрепване на връзките с Русия и вероятно е главното свързващо звено на Тръмп с Владимир Путин. В интервю за в. "Вашингтон пост" той призна, че е получил хонорар за това, че е отишъл до Москва и е произнесъл реч на сбирка на телевизия "Раша тудей" през 2015 година, където е седял на една маса с Владимир Путин.

Нют Гингрич

Влиятелен консерватор, един от архитектите на "Републиканската революция" през 90-те, предложил Договор с Америка - програмата, позволила на Републиканската партия за пръв път от 40 години да получи мнозинство в конгреса. Онази победа го направи председател на камарата на представителите. По време на неотдавнашните праймериз вече пенсионираният и действащ като консултант Гингрич разработваше аналогична програма от реформи за конкурента на Тръмп Пол Райън, но след победата на милиардера премина под неговите знамена и дори бе разглеждан като кандидат за вицепрезидент. Авторитетът и политическата тежест на Гингрич са такива, че той може да претендира за най-значимите длъжности в бъдещата администрация, в това число и за поста държавен секретар. Навремето Доналд Ръмсфлед активно се е съветвал с него по въпросите на външнополитическата стратегия.

Джеф Сешънс

Сешънс е още един известен консерватор, обсъждан като евентуален вицепрезидент. Той е бивш прокурор, а днес сенатор от Алабама. В своята първа реч като избран президент Тръмп особено подчерта, че Сешънс е много уважаван във Вашингтон, защото "по-умни няма". Сенаторът един от първите подкрепи бъдещия президент и бе негов съветник по въпросите на миграционната политика и националната сигурност. Сега фамилията Сешънс най-често я свързват с евентуално назначаване начело на министерството на отбраната. Проблемът е, че най-авторитетният човек в обкръжението на Тръмп, свързван с въоръжените сили, Майкъл Флин по закон засега не може да заеме тази длъжност без одобрението на сената.

Бен Карсън

Съперникът на Тръмп, по-късно подкрепил кандидатурата му, е един от най-известните неврохирурзи. Той е афроамериканец. С избрания президент си приличат по на практика пълната липса на връзки с политическия елит и високата медийност. Карсън е един от най-последователните привърженици на забраната на абортите. Той също така няколко пъти се изказвал по темата за климатичните промени, твърдейки, че ролята на човешката дейност няма нищо общо с този процес. Голям е шансът той да заеме поста министър на здравеопазването и социалното осигуряване.

Келиън Конуей, Стивън Банън, Рейнс Прибус

Двама политически консултанти и председател на Републиканския национален комитет са на практика реалните създатели на неочакваната и повече от убедителната победа на Тръмп на президентските избори. Със сигурност новият лидер на САЩ няма да ги остави без внимание.

Бонус: Стивън Сегал

Звездата от екшъните през 1990-те Стивън Сегал, неотдавна получил руско гражданство, не може да бъде определен като член на екипа на Тръмп. Актьорът обаче активно подкрепяше кандидатурата по време на кампанията. Те се познават, освен това имат общи приятели: шерифа от Аризона Джо Апайо, известен борец с нелегалната имиграция и доверено лице на Тръмп по време на изборите. Руският паспорт и личното познанство на Сегал с Владимир Путин могат да бъдат полезни на Тръмп при дипломатически совалки.

(По материали от чуждия печат)

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ