20 Април 2024събота06:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Трамп-парам-парам-па

На американските избори Русия заложи на верния кандидат. Голям въпрос обаче е дали ще осребри това

/ брой: 259

автор:Георги Георгиев

visibility 1364

"Тази вечер най-големият неудачник в света е Украйна." Това написа в нощта на американските избори в туитър бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол и добави: "Единствената й надежда е да се заеме сериозно с реформите и да се  надява на подкрепата на Европа." А на следващия ден някои хора в Киев започнаха утрото си с триене на записите, направени от тях във Фейсбук за Доналд Тръмп. Най-пръв от всички беше вътрешният министър Арсен Аваков, който изтри запис от юли, в който покрай всичко друго има следните редове: "Безсрамното заявление на кандидат-президента Тръмп за възможното признаване на Крим за руски, е диагноза на опасен маргинал... Не може маргинал подкрепящ диктатурата на Путин да бъде гарант на демократичните свободи в САЩ и света". По повод на този и други подобни случаи в Украйна бързо се роди следният анекдот: "Украинските оптимисти трият записите си за Тръмп. Украинските песимисти трият цели акаунти. Украинските реалисти редят плочки в Москва."
Действително, огромна част от украинската политическа класа съвършено открито заложи на Хилъри Клинтън в предизборната надпревара в САЩ и съответно подложи на пълно обругаване Доналд Тръмп, заради някои негови изказвания за Русия, президента Путин и принадлежността на полуостров Крим. Впрочем Тръмп не е казвал, че ще признае Крим за руски. Той каза, че ще разгледа въпроса, но и че "жителите на Крим сами избраха Русия". Друго дразнещо сегашната власт в Киев изказване на Тръмп бе: "Не ми харесва какво се случва в Украйна. Но Европа е много по-засегната от този проблем, отколкото ние. И тя трябва да поеме лидерската роля". Е, как да не го намразиш в червата, особено ако си сигурен, че той няма да спечели. Сега обаче нещата за "свидомите патриоти" рязко се усложниха. И за това има и други причини. Знае ли Доналд Тръмп нещо за Украйна? И още как. До средата на август ръководител на предизборния му щаб беше Пол Манофорт - бивш съветник на бившия украински президент Виктор Янукович. Манофорт беше принуден да подаде оставка от щаба на Тръмп, след като американски медии с податката на украинските специални служби заявиха, че той е гушнал 12,7 млн. долара от "черната каса" на разпуснатата вече Партия на регионите. Манофорт, разбира се, отрича, но за доброто на кампанията на Тръмп напусна формално щаба му. Реално, казват, той бил "мозъкът" на победния поход на милиардера към Белия дом. Сега обаче след победата на Тръмп депутатът от Блока на Порошенко Иван Винник обвини друг депутат от управляващата партия Сергей Лешченко, че е изфабрикувал делото срещу Манофорт с цел да навреди на Тръмп и така в момента вреди на интересите на Украйна да си осигури добри връзки с новия стопанин на Белия дом. Каква ирония. Сега излиза, че украинските власти са работили директно срещу новия президент на САЩ, държавата на която се молят като на Бог. Но каквото си направиш сам, никой друг не може да ти го направи.
Така или иначе в момента т.нар. експертна общност в Украйна, която всъщност е машина за пропаганда, се намира в пълна фрустрация след изборната победа на Тръмп. Тези хора действително трудно си представят оцеляването на териториално-политическото образование, наречено Украйна, без егидата на САЩ, а и финансовото им благополучие пряко е свързано с грантовете от американските НПО-та. Впрочем един от тези "експерти" - политологът Вадим Карасев, който е и един от редките украински гости по руските телевизии, коментира в ефира на тв канала "112", че последните събития показват, че САЩ губят статута си на световен жандарм и хегемон. Според Карасев референдумът в Холандия, който отхвърли асоциацията на Украйна с ЕС, "Брекзит", изборът на Тръмп, напсувалият Обама филипински президент Дутерте, поведението на Ердоган, дори резултатите от първите турове на изборите за президент в България и Молдова показвали, че е дошъл краят на американоцентричния свят. На другия край на Европа френският социолог Матю Бок-Коте допълва пред "Фигаро" по-глобално казаното от украинския си колега: "Един свят изглежда, че умира, друг изглежда, че се ражда... От победата на "Брекзит" до революцията на Тръмп, като се мине през европейските популистки движения, изглежда че през последните години се зароди един и същи бунт срещу глобализацията..."
Сега много се говори как ще се развият руско-американските отношения. Това безусловно е ключов въпрос за самата Русия, за нас българите, за Европа. Но дали е ключов за новия американски президент? Не знаем това. Видният руски учен международник Сергей Караганов казва, че в предизборните си речи Тръмп много е говорил за Русия, но той няма сериозни планове по отношение на Москва. Освен това, добавя Караганов: "Трябва да сме наясно, че значителна част от американския елит, основно либералната част, откровено мрази Русия". Тръмп може и да няма планове или поне не ги знаем, но вече знаем, че той  няма да започне Трета световна война заради Сирия. Хилъри Клинтън открито говореше, и неведнъж, че ще въведе зона, забранена за полети над Сирия. Това категорично означаваше военен сблъсък с Русия, който много вероятно щеше да прерасне в нещо ужасно. Казват, че Клинтън разправяла, че руснаците блъфират и ще си седнат на задниците при първите американски самолети над летищата им в Сирия. Това е пълна глупост, която направо граничи със суицид за САЩ, но при ядрената война го отнасят всички. Идването на власт на Тръмп е чудесна новина, защото той е против тези планове и поне засега ще спре откритото нагнетяване на предвоенни настроения. Оттам нататък всичко е пълна мъгла. Или почти пълна.
Според "Нюзуик" още от 2007 г. Тръмп страда от "путинизъм". Тогава той дал първата си ласкава оценка за руския лидер. Главният съветник на Тръмп по външната политика Картър Пейдж пък има отдавна сериозни бизнес контакти с Русия, през юли той напусна временно кампанията, за да изнася лекции в Москва, в които хвалел руската външна политика. А съветникът по връзките с обществеността Майкъл Капуто се занимавал преди време с лъскането на имиджа на Путин зад граница, пише пак "Нюзуик". Очертава се интересна картинка, към която може да добавим взаимните реверанси, които си направиха кандидатът за президент на САЩ и руския лидер през последните месеци. И още нещо. Русия беше практически единствената държава, която чрез медии, коментатори, политици открито подкрепяше Тръмп напук на световния мейнстрийм. Излезе, че руснаците за разлика от всички други заложиха на правилния кон. Само те май го направиха.
Ще бъде грешка обаче да смятаме, че ще видим кардинален поврат в политиката на САЩ спрямо Русия. В САЩ президентът не може да управлява еднолично и е ограничен от законодателната власт много силно, а в Сената и Конгреса, много меко казано, не се забелязват проруски настроения. Но въпреки това промяна ще има. Известният наблюдател на политическите процеси между Русия и Европа германецът Александър Рар вече прогнозира пред руската преса, че много неща ще се променят за ЕС, който, напомня Рар, не е самостоятелна организация. Според него основната драма между ЕС и САЩ ще се разиграе около финансирането на НАТО. Тръмп и поддръжниците му искат европейските държави да си поемат сами финансирането. Ако само това се реализира на 100%, то за пръв път в историята военен блок ще изчезне заради финансов банкрут на членовете му.
В превод от английски Тръмп означава коз. Кой обаче държи картите? Зад Тръмп, убедително разправят сега редица анализатори, стоят тази част от американския бизнес, която е заета с производството, обикновените работници, селяните, консервативната част от обществото, белите, вярващите християни. Хора, които смятат, че досегашния вид на системата ги е мачкал. Те се оказаха прекалено много, за да го докарат на власт и прекалено много, за да фиксираме дълбоко и географски очертано разделение на американското общество. Как ще бъде изигран козът Тръмп и дали противниците му няма да го надцакат още в самото начало на управлението му?
На 9 ноември, след заявлението за Украйна, бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол написа и още нещо в туитър: "Путин се намеси в нашите избори и преуспя. Браво". После изтри записа, но, както се казва, скрийншотовете не горят. Американците сами привнесоха Путин в своята предизборна кампания, сами се зомбираха, че той влияе върху изборите им и сами се насадиха на пачи яйца. За руснаците остана само да напишат  финалните акорди на неочакваната драма. След като стана ясно, че Тръмп печели, руското министерство на културата пусна в инстаграм късо видео от съветското анимационно филмче "Вини Пух", т.е. "Мечо Пух". В него тумбестото меченце подскача по пътя и тананика: "Трамп-парам-парам-па". Прелестно.


Мнение

Защо сме членове на НАТО?

Лидерските качества на Доналд Тръмп не предизвикват у мен опасения. Безпокоят ме неговите съветници, които далеч не са най-добрите - Нют Гингрич, Рудолф Джулиани - това са все фанатични консерватори милитаристи. Надявам се, че той няма да ги слуша по въпросите на външната политика. Тръмп е прав, че на американците им омръзнаха войните. Ние определено не трябва да се стремим към свалянето на Башар Асад от власт - последният арабски лидер, който води борба срещу джихадистите. Останалите бяха отстранени от САЩ, за да се дестабилизира ситуацията в региона. На империите е свойствено такова поведение. Надявам се, че САЩ ще предприемат някакви стъпки по отношение на НАТО. Защо сме членове на Алианса? Не за да защитаваме Европа, а за да я окупираме. Никой освен САЩ не заплашва Европа. Дори да вярвате в изначалната цел на НАТО, то тя отдавна е забравена. Студената война свърши. Ние трябва да излезем от НАТО. Да спрем да го финансираме. Да върнем военните ни у дома и да се съсредоточим върху вътрешните работи на страната.

Президентът на Института "Людвиг фон Мизес" Лю Рокуел пред РТ


Лидерът на руската ЛДПР Владимир Жириновски празнува победата на Тръмп
БГНЕС

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ