08 Май 2024сряда02:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Доц. д-р Катя Тодорова:

Нелекуваният диабет повишава 4 пъти риска от инсулт или инфаркт

Добрият контрол на диабета и своевременното му установяване може да предотврати усложненията в 55-58% от случаите, казва ендокринологът

/ брой: 258

автор:Дума

visibility 1868

- Доц. Тодорова, на 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Как ще го отбележите?
- Световният ден за борба с диабета е въведен през 1991 г. от Международната диабетна федерация и СЗО в отговор на тревожното увеличаване на честотата на захарния диабет по света. На 14 ноември е роден откривателят на инсулина д-р Фредерик Бантинг. На тази дата се провеждат съвместни мероприятия на лекари, пациенти, лица, политици, представители на медии и др., чрез които се алармира обществеността за значимостта на заболяването и като медицински, и като социален проблем.
По повод на Световния ден за борба с диабета за пети път Клиниката по ендокринология в Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен организира "Дни на отворени врати" за безплатни консултативни прегледи и измерване на кръвна захар и гликиран хемоглобин (HbA1c). Профилактичната ни дейност е насочена основно към жителите на Плевенска област и обхваща две целеви групи - хора с диабет и хора без диабет, но с повишен риск за развитие на заболяването. Смисълът на изследванията е да покаже, че при добра профилактика и ранно обхващане на хората в риск може да се предотврати развитието на диабет и на неговите усложнения в около 55-58%. В продължение на 5 дни се провеждат изследвания за оценка на степента на метаболитна компенсация на пациентите с диабет и се оценяваше ефективността на лечението. Всички се  консултират с ендокринолог и получават препоръки как да поддържат по-добър метаболитен контрол на диабета. И т.г. основен фокус на дейността ни е ранното диагностициране на диабет или преддиабет сред хората с повишен риск от развитие на заболяването - имат роднини с диабет, с наднормено тегло са и др. съпътстващи рискови фактори. Хората с установени отклонения в нивата на кръвната захар и HbA1c постъпват в Клиниката по ендокринология за по-нататъшно диагностично уточняване, изследване и определяне на профилактично поведение с оглед отлагане изявата на диабета, защото това е възможно.
- Какви са резултатите от вашата кампания през последните години?
- Анализът показва, че в Плевенска област се наблюдава постоянна тенденция за увеличаване на болните от диабет. Установихме средно 11% честота на новооткрит диабет и 14% честота на преддиабет или общо 1/4 от изследваните имат различни по тежест нарушения на въглехидратната обмяна. Данните показват, че диабетът се среща най-често във възрастта между 45 и 50 г.
Недиагностицираният и нелекуван диабет повишава 4 пъти риска от инсулт или инфаркт, които изискват дългогодишно лечение със скъпи лекарства и причиняват ранна инвалидизация.
Загубата на добро качество на живот и повишените разходи за здравни грижи оформят социалната тежест на болестта.
Градското население има по-добър метаболитен контрол. Профилактичните измервания на пациентите с тип 2 показаха, че 80,8% от изследваните диабетици на перорална терапия имат добър метаболитен контрол, 13,2% имат задоволителен контрол и само 6% са с лош. Подобни са резултатите и сред пациентите с тип 2 диабет, които са на инсулин. За разлика от тях 11% от изследваните пациенти с тип 1 имат лош контрол. Ако обобщим тези данни, можем да прогнозираме, че 11% от хората с тип 1 и 6% с тип 2 диабет имат реален риск от развитие на сърдечносъдови усложнения.
- Какви са причините за непостигане на добър контрол?
- Комплексни са. Основно се коренят в същността на болестта - хронично прогресиращо с трайно и необратимо отпадане на инсулиновата синтеза до пълно изчерпване на инсулиновата продукция. Постепенно в хода на болестта възникват и други хормонално-метаболитни нарушения, които правят невъзможно поддържането на кръвната захар в оптимални граници. Лечението трябва да бъде съобразено с типа, тежестта и продължителността на диабета. Несвоевременното започване на терапия с инсулин е причина за прогресивно влошаване на метаболитната компенсация на пациенти с тип 2, при които лечението с 2 или 3 медикамента е неефикасно. Съществуват и причини от страна на пациента, които могат да компрометират контрола - непридържане към диетичното или медикаментозното лечение поради липса на мотивация или страх от хипогликемия (рязко понижение на кръвната захар) (), недобра информираност, отказ за самоконтрол и др.
- На какво трябва да се обърне внимание?
- Най-важното и същественото е правилно управление на диабета, защото, както споменах, високите стойности на гликиран хемоглобин са свързани с повишен риск от развитие на усложнения. Хронично високата кръвна захар уврежда стените на малките и средно големи кръвоносни съдове, променя тяхната структура и функциониране, а това уврежда зрението, влошава се бъбречната функция, намалява се чувствителността на нервната тъкан, настъпват инфаркти или инсулти. При незадоволителен контрол на диабета трябва да се потърсят съпътстващи инфекции, предшестващи операции, хроничен стрес и други причини, които провокират трайното повишаване на кръвната захар.
- Кога казваме, че диабетът е добре контролиран?
- Нивото на гликирания хемоглобин е приет за златен стандарт. Прицелнaта стойност е около 7,0%. При по-млади или хора, при които диабетът се проявил скоро и нямат сърдечносъдови заболявания, се препоръчва стойност на HbA1c между 6 и 6,5%. При възрастни пациенти или пациенти с придружаващи заболявания, или повишен риск от хипогликемия не се препоръчва HbA1c да бъде под 7%. При по-възрастните HbA1c трябва да е между 7,5 и 8%, защото те имат повишена честота на сърдечносъдови инциденти, които в условията на хипогликемия може да са фатални. За да се предотвратят сърдечносъдовите инциденти, важно е да се контролират и останалите рискови фактори - кръвно налягане, наднормено тегло, холестерол, триглицериди, кръвосъсирваща хиперактивност и спиране на тютюнопушенето.
- Какво пречи на хората с диабет да поддържат добър контрол?
- Непридържането на пациента към предписаното лечение в препоръчаните дози е водещата причина за неуспех. Част от хората с тип 1 и тип 2 диабет отказват инжекционно лечение с инсулин поради различни психологически причини - страх от хипогликемии, повишаване на теглото или неудобство, свързано с часовете на инжектиране. Пропускането само на 2 инжекции с бавно действащ инсулин за седмица повишава HbA1c с 0,3%. От друга страна, някои от прилаганите медикаменти могат да провокират нежелани ефекти като стомашно-чревен дискомфорт, повишен риск  от хипогликемии или покачване на теглото, което е причина за самоволно спиране на лечението.
- Могат ли новите терапии да помогнат за преодоляване на тези бариери?
- Част от иновативните лекарства целят по-добър ефект от лечението и по-добра безопасност по отношение на хипогликемиите и телесното тегло. Затова и инсулиновите аналози станаха предпочитаната алтернатива. Най-новият инсулинов аналог с продължителност на действие над 24 ч. и  отговарящ на изискванията за ефикасност и безопасност се прилага у нас от началото на юни т.г.
През 2008 г. Американската агенция за контрол на храни и лекарства постави нови изисквания към фармацевтичната индустрия - всички нови медикаменти за лечение на диабет трябва да се оценяват и за сърдечносъдова безопасност. Най-новите препарати позволяват да се постигне по-добър гликемичен контрол без риск от хипогликемия. Например GLP-1 рецепторните агонисти и SGLT2 инхибиторите имат благоприятен ефект за намаляване на теглото. Това, което направи два от новите медикамента уникални, е тяхната възможност за намаляване на сърдечносъдовата смъртност при пациентите с диабет. Резултатите от последните проучвания доказаха, че медикамент, представител на SGLT2 инхибиторите, намалява с 14% сърдечносъдовия риск и с 16% сърдечносъдовата смъртност, а представител на GLP-1 намалява значително честотата на неблагоприятни сърдечносъдови събития и на сърдечносъдовата смъртност с 22% при пациенти със захарен диабет тип 2 и висок сърдечносъдов риск за период от 5 години. Тези медикаменти са разрешени за употреба в България, познати са в клиничната практика и ако пациентите отговарят на необходимите изисквания, могат да бъдат отпускани безплатно.



Лечението на диабета цели поддържане на нормални нива на кръвна захар и HbA1c. Последователното трикратно измерване на HbA1c под 7% в рамките на всеки 3 месеца е доказателство за добър контрол. Интензивният контрол на диабета сигнификантно намалява риска от микроваскуларна болест с 24%, от миокарден инфаркт с 15% и общата смъртност с 13%.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 2278

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 2238

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 2047

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 2356

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2634

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 2152

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 2170

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2446

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 2261

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 2396

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ