29 Март 2024петък00:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Америка е разделена

На 8 ноември ще се реши дали Хилъри Клинтън или Доналд Тръмп ще влезе в Белия дом

/ брой: 253

автор:Галина Младенова

visibility 2369

Изборите на президента на Съединените щати е едно от най-очакваните събития през тази седмица. И това е разбираемо - на 8 ноември американците ще гласуват за един от най-важните хора на планетата. Лидерът на САЩ е важен не само за своя народ, политиката, която ще води той, ще оказва влияние върху живота в целия свят. А като се има предвид колко взривоопасна изглежда ситуацията днес на планетата ни, изборът на 8-и става още по-съдбовен.
Ако следваме традицията, би трябвало да очакваме още в ранните часове в сряда републиканците да празнуват (те всъщност вече са подготвили голямо парти по случай победата). След два мандата на демократа Барак Обама редно е да се очаква Белият дом да премине в ръцете на Републиканската партия. Изборите тази година обаче нарушиха традициите. Първото "нарушение" би трябвало да се разглежда като добро - за първи път в историята на САЩ за кандидат-президент бе издигната жена. Демократите заложиха на добре познатата в политиката Хилъри Клинтън. Републиканците пък гласуваха доверие на парите - техният кандидат е милиардерът Доналд Тръмп. Не че предишните кандидати и стопани на Овалния кабинет са били бедняци - но за първи път Белият дом се атакува от неполитик. Именно това обаче допадна на немалка част от американците. Уморени и обезверени от игрите на Вашингтон и Уолстрийт, те вече не вярват на политиците. Почти всеки четвърти американец в трудоспособна възраст е без работа. Във всяко пето семейство никой не работи. 45 милиона американци ползват талони за храна, а 47 милиона души живеят в бедност. И тези хора вече не просто искат промяна, те настояват за нея. И Тръмп обещава това. "Днес ние сме на кръстопът. Трябва да изберем дали да повтаряме грешките от миналото, или да повярваме, че пред нас и нашата прекрасна страна все още има голямо бъдеще. Аз вярвам в бъдещето и знам, че то ще е велико. Моят икономически план осигурява 25 милиона работни места за десет години. Но днес нашите работни места изтичат в чужбина, отиват в Мексико или в други държави. А такова движение е едностранно. Там получават работа, заводи, пари, а за нас остават наркотиците и безработицата. Време е нещата да се променят - и те ще се променят, повярвайте", твърди той пред избирателите. Нещо повече - той обещава да развали всички неизгодни според него международни договори, в това число все още неподписания с ЕС ТТИП (тук, вероятно, ние бихме го приветствали), ще оттегли подписа на САЩ под Парижкото споразумение за климата, а пък съюзниците от НАТО да си се погрижат за собствената отбрана сами, а не да разчитат на САЩ. Така американците ще спестят сума ти пари, убеден е милиардерът. Експертите набързо разкритикуваха точно външнополитическите планове на Тръмп. Истината е, че това всъщност не са никакви планове, това е просто мнение. Истината е, че няма яснота какви са истинските стратегически цели във външната политика на републиканския кандидат и каква би била конкретната му политика, ако той влезе в Белия дом.
При Хилъри Клинтън нещата очаквано са далеч по-ясни. Тя, както е и редно за истински демократ, заложи в предизборната си битка на средната класа. Друг въпрос е, че тази средна класа в САЩ се топи не с дни, а с часове. Програмата й е ясна и във вътрешен (по-високи данъци за богатите), и във външнополитически план (Америка е сила и така ще бъде винаги). Именно тук обаче са и подводните камъни, защото яростните й обвинения срещу Русия и Путин предизвикват безпокойството не само на Европа, но и на американците - никой не би искал из цялата Земята да се разхвърчат ядрени бомби. Разбира се, предизборната реторика е едно, а действията от Овалния кабинет са нещо малко по-различно. Да не забравяме, че преди години не друг, а именно Хилъри връчи на руския външен министър Лавров онова прословуто копче с надписа "презареждане".
Поредната серия от скандала с нейните имейли обаче подля допълнително вода на кампанията на бившата първа дама. Стигна се дотам, че днес вече никой не смее да предскаже кой ще е победителят от изборите. Социолози, агенции и медии се надпреварват да посочват като победител ту единия, ту другия кандидат.
Наистина ли обаче Тръмп носи вятъра на промяната? Ако това е така, този полъх не е особено чаровен. Доналд Тръмп е архитипичен американец, търгаш, търговец на илачи за всички болести - така охарактеризира републиканския кандидат Би Би Си. Трудно е да не се съгласим. Факт е, че за първи път в историята на САЩ американците еднакво не харесват нито един от двамата кандидати. С други думи, те ще трябва да изберат по-малкото зло. Остава да видим кое е то...
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ