29 Март 2024петък03:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Големите претенденти

/ брой: 253

автор:Дума

visibility 948

Демократите

"На обикновените американци им трябва човек, който да отстоява правата им. И аз искам да бъда този човек"
Хилъри Клинтън

Родената през 1947 г. Хилъри Клинтън е една от най-известните и ярки фигури в американската политика. Бившата първа дама, съпруга на 42-рия президент на САЩ, бе сенатор от щата Ню Йорк през 2001-2009 г., а от 2009-а до 2013 г. бе държавен секретар. Опитът й в политиката обаче е не само плюс, но и минус. Убедените й привърженици изтъкват огромния й опит, фантастичната работоспособност, безспорния политически авторитет. Противниците й обаче виждат в нея не толкова политик, колкото политикан - пресметлив, неискрен и готов да жертва всичко в името на кариерата.
В предизборната си програма Клинтън акцентира върху преодоляването на неравенството в доходите, увеличаване на минималната заплата, платен отпуск по майчинство, подкрепа на семейните ценности.
Кандидатът на демократите смята за основна заплаха за националната сигурност на САЩ разпространението на ядреното оръжие и опасни материали, които могат да попаднат в ръцете на терористи.
По въпроса за Сирия Клинтън поддържа мнението за необходимост от засилване на ударите по позициите на "Ислямска държава" и разширяване на помощта за сирийската опозиция. Заедно с това тя е категорично против изпращането на американската армия в тази страна. Според Клинтън основните причини за силата и активността на терористите в Ирак и Сирия са външнополитически грешки, допуснати от администрацията на президента Обама. В частност според нея Вашингтон е трябвало по-решително да подкрепи силите на умерената сирийска опозиция още в началото на конфликта в тази страна.
Клинтън има крайно негативно мнение за влизането на Крим в състава на Руската федерация, за положението в Източна Украйна и за руския президент Путин. На сайта на предизборната кампания на Клинтън в раздела "Национална сигурност" е записано:
"Хилъри и преди е спорила очи в очи с Путин и тя е готова да го прави това и занапред. Тя ще стои рамо до рамо с нашите европейски съюзници, за да им помогне да отслабят зависимостта си от руския петрол. Заедно с партньорите ни Хилъри ще държи в рамки, ще ограничава и сдържа проявите на руска агресия в Европа и извън пределите й и ще увеличава проблемите на Путин, породени от действията му".
Твърдото отношение спрямо Русия през последните години е неотменима част от публичния имидж на Клинтън.
Според американските анализатори обаче нейният подход е по-скоро прагматичен. Все пак Клинтън казва, че за Съединените щати е необходимо да работят с Русия по въпросите, представляващи взаимен интерес, там, където това е възможно, например по контрола над въоръженията.

Републиканците

"Американската мечта умря, но ако аз спечеля, ще я направя още по-хубава и по-силна, отколкото когато и да било. Ще направя това"
Доналд Тръмп

Роденият през 1947 г. Доналд Тръмп не спира да обещава, че ще направи Америка отново велика. Той е най-богатият кандидат за президент в цялата изборна история на страната и единствен милиардер сред претендентите тази година. Самият Тръмп твърди, че "струва" 8,5 млрд. долара, но според сп. "Форбс" той е едва 405-и в списъка на най-богатите хора на планетата с 4,1 милиарда.
Бизнесменът е известен със своите безброй резки и често провокативни изказвания, които успяха да възмутят и дори да ядосат доста американци. Например кандидатът на републиканците смята да реши проблема с нелегалната миграция, като издигне на границата с Мексико ограда, която самите мексиканци да платят. Той също така предлага задължителна регистрация на гражданите на САЩ, изповядващи исляма, и забрана за влизане на мюсюлмани в Съединените щати, за да се избегнат атентати.
Призивите на бизнесмена и неговата откритост определено се харесват на много от американците, разочаровани от традиционните политици и уморили се от "политическата коректност". Социолозите твърдят, че повечето от привържениците му са бели хора от работническата класа. На тях Тръмп им изглежда като човек, който успява да постигне своето.
Републиканският кандидат за президент на САЩ обеща да направи най-голямата данъчна революция в страната от времето на Роналд Рейгън. Милиардерът заяви, че ще намали данъците за работещите родители и за компаниите, ще съкрати драстично бюрокрацията и ще преразгледа из основи международните търговски споразумени.
Колкото до външната политика, в едно свое интервю Тръмп заяви, че свалянето от власт на Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи са хвърлили Ирак и Либия в хаос. Ако те бяха останали на власт, положението в Близкия изток би било по-стабилно, убеден е бизнесменът. Според него подобен сценарий очаква и Сирия, ако тя остане без президента Башар Асад.
Тръмп твърди, че ако успее да победи, той би могъл да нормализира отношенията с Русия. Той смята, че двамата с руския лидер Владимир Путин са много различни, но би намерил общ език с него. "И ние нямаше да имаме тези проблеми, които съществуват днес в отношенията между САЩ и Русия", подчертава Тръмп. Милиардерът неведнъж е изказвал възхищението си от президента Путин. Според него руският държавен глава ръководи страната си както трябва и по право се нарича истински лидер, за разлика от американското ръководство. Колкото до действията на Русия в Сирия, според Тръмп той и с двете си ръце гласува "за", "докато те атакуват групировката "Ислямска държава". Но не всичко от политиката на Москва се харесва на милиардера. Пред Ройтерс Тръмп каза, че не одобрява действията на Путин в Източна Украйна.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ