26 Април 2024петък15:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Игра за богати възрастни

Формално президентът на САЩ се избира само от 538 души

/ брой: 253

автор:Дума

visibility 83

Милиони хора по света ще чакат в нощта срещу 9 ноември да научат името на следващия американски президент. Как обаче се избира той?
Мнозина наричат механизма за избора на президента на САЩ игра за богати възрастни, в която кандидатите са нещо като малки фигурки като в играта "Монополи". Описанието на системата на избор на президент заема едва ли не половината от текста на американската конституция, приета на 16 септември 1787 година. Оттогава самата система на практика не се е променила, само дето след 4-кратното преизбиране за президент на Франклин Делано Рузвелт бе приета поправката за два президентски мандата на един човек.
А иначе системата както и преди се базира на това, че президентът заедно с вицепрезидента го избират щатите и формираната от тях колегия на избиратели. При това мнението им може и да се размине с мнението на мнозинството от гражданите.
Това изглежда не съвсем ясно и дори леко дивашко, но формално днес президентът на САЩ се избира само от 538 души. Този брой е определен като сума от всички сенатори и всички конгресмени на страната плюс трима души от столичния окръг Колумбия (който няма свои сенатори и конгресмени). Най-слабо населеният щат Уайоминг се представя от трима избиратели, най-населеният - Калифорния - от 55.
Така че жители на всеки щат гласуват всъщност не за кандидат-президента на една или друга партия, а за списъка на избирателите от съответната партия - така наречените електори. При това всеки щат сам решава как да разпредели определените му гласове на избирателите. В повечето случаи действа принципът "победителят взима всичко": ако повечето гласоподаватели в щата са гласували например за републиканците, всичките електори от щата автоматично се включват в републиканския вот. В 48 щата и Колумбия се ръководят именно от принципа "победителят получава всичко". В Мейн и Небраска обаче има по-сложни правила, предполагащи разделянето на териториите на щатите на избирателни окръзи и т.н. По този начин милиони гласове, дадени за други списъци, пропадат.
Как гласуват електорите? Колегията никога не се събира. Електорите от всеки щат и Колумбия правят отделни събрания, на които гласуват и оформят резултатите от своите гласувания с протоколи, които се изпращат в Конгреса.
По принцип изходът от президентските избори е ясен още при преброяването на резултатите от гласуването за електорите. Трябва обаче да се има предвид, че, съгласно конституцията, те са свободни в своите решения и имат право да гласуват както искат, "да предадат" и своя кандидат, и своя щат. И това се е случвало. Вярно е, че 26 щата и Колумбия законодателно задължиха своите електори да гласуват в съответствие с волеизявата на избирателите, 5 щата дори са предвидили наказание за "измяна". Само членовете на Конгреса обаче имат правото да оспорят решението на електорите.
В крайна сметка победител от изборите ще е онзи кандидат, който успее да си осигури подкрепата на 270 електора. Тогава вече със сигурност ще се разбере дали следващият американски президент ще се казва Хилъри Клинтън или Доналд Тръмп.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ