23 Април 2024вторник19:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колела

Стартираха продажбите на най-бързата LADA XRAY

/ брой: 252

автор:Дума

visibility 40

LADA пусна на пазара нова версия на компактния си кросовър XRAY. Автомобилът е снабден с четирицилиндров двигател с ходов обем 1,8 литра и по-рано се предлагаше само в комбинация с автоматизирана трансмисия. Сега той е вече на пазара и с механична предавателна кутия, която позволява на собственика на колата да използва максимално потенциала на двигателя.
В този модернизиран вариант на XRAY се монтира механична предавателна кутия на френската компания Renault, но произведена на място в Русия от  АвтоВАЗ. Автомобилът с този мотор 1,8 л и неговите 122 к.с. и механичната предавателна кутия се ускорява от място до 100 км/час за 10,4 секунди. Смесеният разход на гориво е в рамките на 7,2-7,4 л в зависимост от типоразмера на монтираните джанти и гуми.
Новата модификация LADA XRAY е с базова цена в Русия от 669 хиляди рубли (18 900 лева) за наречения версия Optima вариант и има възможност за добавяне на пакет на оборудване Advanced, включващ две предпазни въздушни възглавници, климатик, подгряване на предните седалки, охлаждаема жабка в таблото пред пътника, аудиосистема и други опции. Този най-динамичен вариант на XRAY вече пътува към дилърите на LADA.
Трябва да напомним, че новата LADA XRAY излезе в свободна продажба през февруари тази година. До днес от модела са реализирани на пазара над 15 000 автомобила. Внедряването на новия 1,8-литров мотор и механичната предавателна кутия е един от примерите за модернизации на модела LADA XRAY с цел най-пълно отговаряне на потребностите на автомобилния пазар в Руската федерация. За 9-те месеца на продажби моделът получи няколко нови стилови и инженерни решения.
Сред тях са постоянната подсветка на приборното табло, юбилейното издание за 50-годишнината на АвтоВАЗ, базирано на максимално оборудваните топверсии. То се отличава с оригинално червено-черно цветово решение на салона и тапицерията, има особени джанти, оригинален външен цвят "Сердолик" и допълнително лого.
С цел повишаване на проходимостта кросовърът получи функция за изключване на системата за контрол на устойчивостта (ESC) и антипробуксовъчна система (TCS). Системите се изключват и включват с натискане на бутон и задържането му за около две секунди. Те се активират автоматично, когато автомобилът развие скорост на движение над 60 км/час.
LADA XRAY има впечатляващ пътен просвет от 195 мм, а модернизацията на електронните й функции й позволява още по-уверено да преодолява сложните пътни условия като заснежени участъци или пясъчни навявания, където за уверено движение на автомобила е нужно колелата леко да пробуксуват.
Автомобилът има нови стилови решения в интериора - комбинация на черна и светлокафява пластмаса "solar brown/слънчево кафяво", кафяви включвания в тапицерията на седалките.
В пакета Prestige, който се предлага за топверсията Luxe с мотор 1,8 л, влязоха новите двуцветни 17-цолови джанти, добавени са подкалници на предните арки на колелата от нетъкан материал, което позволява да се намали шумът от колелата при експлоатацията на автомобила.
За стартовата версия Optima е внедрен обновеният пакет Advanced, включващ електрозадвижване на стъклата и на задните врати, подгряване на предните седалки, електрозадвижване и електроподгряване на външните огледала, климатик, външни дръжки в цвета на купето и жабка-хладилник.
Цената на базовия кросовър LADA XRAY в Русия е 589 000 рубли (16 640 лв).
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ