26 Април 2024петък14:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Билки влияят на ефекта от лекарства

И храни могат да променят действието на медикаментите

/ брой: 252

автор:Дума

visibility 2773

Мнозина вярват, че растителните препарати са напълно безобидни, тъй като са натурални. Затова с охота посягат към тях, за да облекчат някои симптоми и оплаквания. Повечето билки наистина могат да са по-мека алтернатива на синтетичните лекарства и почти нямат странични действия, стига да се прилагат уместно, пише  Apotheken Umschau, цитиран от сайта БоленЗдрав.
Но не бива да се забравя, че някои растителни вещества могат да влязат във взаимодействие с лекарствата. Затова, когато купувате хранителни добавки в аптеката, попитайте фармацевта за такива възможни ефекти.

Жълт кантарион и противозачатъчни

Жълтият кантарион помага при леко депресивни настроения. Той активира определени ензимни системи в черния дроб и червата, чрез които се разграждат и усвояват много медикаменти. Отпадните продукти се изхвърлят от организма. По този начин жълтият кантарион намалява ефекта от хапчетата за сваляне на холестерола като симвастатин, противозачатъчните и препарата теофилин за астма.

Гинко билоба и лекарства за разреждане на кръвта

Препаратите с гинко билоба помагат при проблеми с оросяването и паметта. Наред с това повлияват и вискозитета (гъстотата) на кръвта. В комбинация с медикаменти за разреждането на кръвта, които се дават при риск от образуване на тромби, те може да повишат риска от кървене. Няма пълна яснота доколко силен е този ефект. Ако обаче приемате всекидневно някаква доза аспирин (ацетилсалицилова киселина) или фенпрокумон, питайте дали може да вземате и гинко.

Мащерка и препарати за кашлица

Билки, които действат отхрачващо, като мащерка, иглика и бръшлян, се ползват традиционно при кашлица. Те втечняват секрета от дихателните пътища и улесняват изхвърлянето му с кашлицата. Все пак избягвайте да ги комбинирате с лекарства за потискане на дразнещата кашлица като декстрометорфан (Dextromethorphan). Тези медикаменти имат противоположното действие на билките. Можете да ги комбинирате, но по следния начин - сутрин билките като стимулатор на изкашлянето, а вечер - лекарството, което успокоява рефлекса на кашлицата.

Майчин лист и лекарства за сърце

Билката сена или майчин лист се използва като лаксатив (против запек). При честа употреба обаче тя влияе върху запасите от сол и течности в тялото. Организмът губи повече калий. Това може да усили ефекта от лекарството за сърдечна слабост дигитоксин и така да провокира нежелани ефекти. Потърсете съвет от лекар или фармацевт, когато комбинирате различни медикаменти и билки.

Храните и лекарствата

В случай, че в листовките на лекарствата не е посочено кога да се приемат, добре е да се вземат половин час преди храна на гладно. Това се препоръчва, тъй като веществата в храната и стомашните сокове влизат във взаимодействие с лекарството и могат да променят свойствата му. Минимум половин час преди хранене се приемат и всички препарати на растителна основа, отвари, настойки и други.
След хранене се взимат лекарствата, които дразнят стомашната лигавица - метронидазол, индометацин, хормонални таблетки. Препоръчително е да се приемат с прясно или кисело мляко или с отвара от ориз.
Аспиринът е добре да се приема преди хранене с кисела напитка или мляко.
По време на храненето се взимат мултивитаминните комплекси.
Не е подходящо грейпфрутът или сокът от грейпфрут да се консумират по време на лечение.

Грейпфрутът не е съвместим с нито едно лекарство

Той съдържа вещества, които действат като инхибитори на функциите на черния дроб и не позволяват на лекарствените вещества да се разпаднат на дребни частици. Това забавя разграждането на лекарството и по-нататъшното му разпределение в организма. Получава се ефект на предозиране на лекарството в организма. Ефектът при прием на една доза медикамент срещу високо кръвно налягане със сок от грейпфрут прави дозата двойна.
Със сок от грейпфрут не се взимат лекарства за сърдечни проблеми, антидепресанти, антибиотици, медикаменти при ракови заболявания. Списъкът е от над 50 лекарства. Всеки ден към този списък се прибавя ново лекарство, при което е регистриран случай на противопоказност. Затова препоръката е при прием на лекарствени средства да не се консумира грейпфрут или сока му.
С консумацията на прясно мляко трябва да се внимава при прием на медикаменти, съдържащи кофеин, тъй като то го неутрализира.

Натуралните сокове

намаляват активността на действие на антибиотиците, както и на лекарството но-шпа, и повишават токсичния ефект на антимикотичните средства.
Сок от ягода не се пие при прием на таблетки срещу високо кръвно налягане, тъй като това ще увеличи ефекта на лекарството и ще понижи прекалено много артериалното налягане. Горските плодове съдържат вещества, които имат свойството да разширяват кръвоносните съдове.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ