20 Април 2024събота08:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Хипотиреоидизмът обича жените

/ брой: 252

автор:Дума

visibility 24

Хипотиреоидизмът е най-честото нарушение на функциите на щитовидната жлеза, при което тя произвежда по-малко количество хормони. Заболяването засяга пет пъти повече жени, отколкото мъже, и в определени периоди от живота си жените могат да бъдат по-уязвими. Жените в менопауза, които имат симптоми като умора, депресия и нарушения на съня, могат да страдат от недиагностициран хипотиреоидизъм, макар тези прояви да са типични за климакса. Данните сочат, че около 5% от жените развиват заболяването по време на бременността, а 7% от младите майки получават хипотиреоидизъм през първата година след раждането. В същото време хипотиреоидизмът по време на бременност е много сериозно състояние и може да стане причина за спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода в утробата, преждевременно раждане и повишено кръвно налягане на майката. Нелекуваният хипотиреоидизъм на майката по време на бременността може да засегне умственото и физическото развитие на детето, както и неговите социални и когнитивни умения на по-късен етап от живота.
Щитовидната жлеза е "основен регулатор" на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, с форма на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т.нар. тирeоидни хормони, жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Промените в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да повлияят съществено на други органи и системи ("ефектът на пеперудата") - сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.
Над 300 млн. души по цял свят имат проблеми със щитовидната жлеза. Смята се, че повече от половината от тях не знаят за своето състояние.

Националната пациентска организация (НПО) и ВИОМ (Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза) организират Втората вълна на Националната информационна и скринингова кампания, посветена на заболяванията на щитовидната жлеза. Инициативата, която е по повод Международната тиреоидна седмица, се провежда за шеста поредна година в България.
В рамките на кампанията в няколко градове на страната (София, Варна, Шумен, Стара Загора, Русе) ще се извършат безплатни ехографски скринингови прегледи, съобщават от пациентските организации. Желаещите могат да се запишат за преглед на сайта www.rec.econet.bg.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ