29 Март 2024петък14:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

България за Америка!

/ брой: 248

автор:Светлана Михова

visibility 2436

Няма лъжа, няма измама. Америка е в опасност. ФБР е оплетено в мрежите на КГБ. Путин, който е в дъното на всички беди на цивилизования свят, като опитен агент си е свършил работата и е на път да провали американската пасионария Хилъри.
Вече всичко вървеше към предизвестен победен край на изнурителната президентска кампания и триумфът на демократите изглеждаше гарантиран. Нямаше какво да помрачи успешния ход на събитията - още повече, че за него усилия хвърли цялото медийно войнство и в САЩ, и в Европа. Усърдие приложиха и ярки авторитетни персони на паневропейския политически елит. Включи се дори нашата държавна глава, която не може да не е споделила с бившата първа дама тайната на своето "успешно президентстване". Не остана звезда от шоубизнеса, която да не огря с блясъка си небосклона на кандидатката. Мадона бе ненадмината в своята щедрост, като предложи орален секс на всеки гласувал за Хилъри.
Червената пътека към Белия дом вече беше опъната, когато падна гръм от ясно небе. Никой не очакваше такъв подъл финт, такъв удар в гърба не от кой да е, а от ФБР. Само десетина дни пред деня на вота - 8 ноември, директорът на бюрото Джеймс Коми извести конгресмените, че подновява разследването, свързано с електронната поща на бившата държавна секретарка и услужливо прекратено от главната прокуратура през лятото. Оказва се, че са се появили нови детайли около незаконно използване на личната и незащитена поща за документи, съдържащи държавна тайна. В скандала се появяват и имена от най-близкото обкръжение на Клинтън, някои от които с подозрение за педофилия.
На минутата в стана на демократите тръбата засвири тревога. Време за губене няма. Злосторниците трябваше незабавно да бъдат разобличени и да се мине в контраатака. По-лесно от това нямаше. Има натрупан опит. "Дългата ръка на Москва" бе уловена в движение. Без да му мигне окото, конгресменът Тим Райън заяви пред Си Ен Ен, че Русия е причастна към изненадващите действия на ФБР. А бившият лидер на Демократическата партия Хауърд Дийн реагира още по-категорично. Според него шефът на ФБР е "минал на страната на Путин" и "навярно завинаги е унищожил доверието към тази институция". Други от щаба на Хилъри поискаха Джеймс Коми веднага да извади документи за връзките на Тръмп с Кремъл. Те били сигурни, че има такива.
Щом КГБ дотам е стигнало, какво остава за всички останали стълбове на демокрацията? Нали на тях разчитаме. Ами, ако утре се окаже, че и шефът на Пентагона се е продал на руския военен министър Шойгу, какви ще ги дъвчем с нашия необратим избор на съюзници. Не са ли налице вече първите симптоми за подобно предателство? Иначе как да си обясним провалите на мощната международна коалиция, водена от САЩ в битката срещу терористите? Време е нашата държавна глава - като няма кой друг, да подшушне на Обама докъде е стигнала Русия в хибридната си война срещу световната демокрация. Тя, главата, я бива в тия работи. Крайно време е още да създадем фондация на благодарността "България за Америка". Стига само сме получавали. Трябва и ние нещо да дадем. Да се отплатим за безкористните уроци по демокрация през последните 25 години.
Нека си спомним как след 45-годишен социалистически мрак ние не познавахме дори азбуката на свободните избори. Не бяхме чували за политтехнологии. Но дойдоха американците и ни научиха. Някои нашенци с излишно самочувствие си въобразяват, че изборният туризъм например е българско откритие. Нищо подобно. В САЩ, където без съмнение демокрацията е постигнала върхове, това е елементарна и обиграна практика. Доверието към гражданина е толкова дълбоко, че може да се гласува без каквито и да било документи за самоличност. В някои щати бюлетините се получават по пощата - толкова пъти, колкото си поискаш. Правата на човека са толкова широки, че право на глас имат дори мъртъвците. Потвърди го тези дни и бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани. И добави: "Искате да кажа, че изборите във Филаделфия и Чикаго ще бъдат честни? Това би означавало да кажа, че съм идиот и да опровергая всичко, което съм научил след 40-годишна политическа кариера".
Всеки, искрено вярващ в устоите на демокрацията, няма да повярва на Джулиани - сигурно и той е вербуван от КГБ. Тънкостите на американската изборна кухня са не са за всеки. Там, от една страна, може да гласува всеки и то по няколко пъти, а от друга - право на глас нямат подследствените, осъдените и изтърпелите вече наказание. Никой обаче не може да ги лиши от правото да се кандидатират за президент. Тъкмо такъв сега ще е случаят с първата кандидат-президентка. В статута си на подследствена тя ще продължи състезанието за най-високия пост.
Това се казва демокрация. Нека сега някой докаже, че Америка не е страната на неограничените възможности. Някога незабравимият български комик Тодор Колев се питаше: "Ще ги стигнем ли американците?". Не е ли по-добре хич да не ги гоним? Това би било и най-доброто от "България за Америка".
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ