19 Април 2024петък22:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Хапче за сън

/ брой: 246

автор:Боян Бойчев

visibility 2006

Понякога събуждането е много трудно. Особено, ако са ти дали хапчета за сън. Тогава изпадаш дори в особена летаргия. Мислиш си, че си буден, а всъщност спиш.
А хапчета днес много. И все чуждо производство. Американско, европейско. Включиш телевизора - хапче. Пуснеш радиото - хапче. Отвориш вестника - хапче. Политиците, и те хапчета за сън раздават. Разноцветни, лъскави, опаковани като бонбончета. Хапнеш го, в началото е сладко, ама после горчи, люти... Не ти дават даже да го изплюеш. Ама нищо, българинът е свикнал...
Та все сме на хапчета вече повече от четвърт век, а търсим будителите. Ама не искаме и да се събуждаме, защото събуждането може да бъде много мъчително.
Деня на народните будители отбелязваме всяка година тържествено. Но помним ли техните завети, продължаваме ли тяхното дело? Те ни учат да обичаме своята родина, да се стремим към знания, да отстояваме православната вяра, да вършим добри дела.
Истината е, че днес повтаряме тези завети, но сме твърде далеч от тях.
За какво родолюбие, за какво национално достойнство говорим, когато страната ни е американска колония, а политиците слугуват на чужди господари? Когато дори в Европейския съюз нямаме собствено мнение и безропотно "лоялно" изпълняваме всичко, каквото ни кажат.
Но чуждите интереси проникват като пипала във всички сфери на обществото ни, дори в образователната система, чрез организации, фондации и специално обучени зад граница кадри. Те все по-дейно участват във формирането на ценностите и компетенциите на бъдещите поколения у нас. От речника на  новите платени "будители" отсъстват думи като нация, държава, традиция, идентичност, православие. Говори се единствено за бизнес, толерантност, предприемачество.
Целта е ясна - превръщането на децата ни в индивиди с ниска обща култура и слабо развита критическа мисъл, лесно управляеми, лишени от национално самосъзнание, убедени, че неолибералният модел на обществото е единствено правилният.
Затова едва ли е учудващо, че чалгата като жизнена философия се разпространява сред младите и ги заразява с кич, простащина, стремеж към материални придобивки и лустро.
Опитайте! Забравете да си пиете хапчето. И като не може да заспите, разпалете искрицата възрожденски огън, за да се стоплите. Вярвам, че тя тлее в сърцата на болшинството от нас. Повече такива искрици и ще има огън, който да осветява пътя ни.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ